Synchronizacja telefonu komórkowego z lampą błyskową

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Synchronizacja telefonu komórkowego z lampą błyskową

Post autor: Doc Brown » 01 sty 2007, 0:34

Witam
Czy istnieje możliwość zsynchronizowania lampy błyskowej z telefonem komórkowym ??
Mam lampę błyskową Unomat B24 LZ24/GN80 i chciałbym zsynchronizować ją z telefonem, w celu robienia zdjęć z jej użyciem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:, telefon to Nokia 9500 i Nokia 6230. Jeśli istnieje taka możliwośc, to jak to zrobić ??

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 03 sty 2007, 18:55

Może spróbować zrobić układ który reagowałby na dźwięk, który wydaje aparat przy robieniu fotki?? :roll:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 03 sty 2007, 19:25

To nie zda egzaminu. Za długi czas opóźnienia. Aparat w komórce robi zdjęcie, a dopiero potem odtwarza sygnał.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 03 sty 2007, 19:52

Ja mam taki pomysł:
Bierzesz microswitcha, ucinasz mu nóżki i lutujesz cienki kabelek. Kładziesz tego microswitcha na przycisku komórki odpowiadającym zrobieniu fotki. Teraz jak mocno i szybko przyciśniesz tego mikroswitcha to wciśnie się też przycisk praktycznie w tym samym czasie. Do sygnału z mikroswitcha dajesz odpowiednie, dobrane metodą prób i błędów opóźnienie i masz sygnał wyzwalający lampę.

wróżka
-

Post autor: wróżka » 03 sty 2007, 23:56

ciężka sprawa z tą synchronizacją - kto kiedyś robił zdjecia komórką wie, że odczyt obrazu z przetwornika następuje z pewnym opóźnieniem po naciśnięciu przycisku czyli prosto mówiąc jest "pstryk" ale dopiero po chwili wykonuje sie zdjecie. Objawia sie to na przyklad innym niz zamierzonym obrazem zawartym na zdjeciu. W niektórych aparatach opóźnienie jest zależne od zapełnienia pamięci zdjęciami.
Spróbuj sie dowiedziec czy aparat ma na złączu jakas koncowke ktora daje sygnal lampie.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 04 sty 2007, 16:42

:arrow: c4r0
Twój pomysł wydaje mi się niezły, tylko jak ma wyglądać układ, który by to opóźnienie ustalał ??
Zapodaj jakiś schemat :) W Nokii 6230 lub 6230i ten patent sie nada idealnie, bo tak akurat ten klawisz od aparatu ma kształt ułatwiający wykonanie takiego mikroswitcha.
Ciekawe, jak jest wyzwalana ta lampa, czy przez zwarcie styków, czy przez podanie sygnału napięciowego, bo to też jest ważne.

:arrow: wróżka
Twój pomysł jest najlepszy, ale wątpie, by telefon jakiś sygnał na stykach podawał w momencie robienia zdjęcia :( Co do opóźnienia, to wiem, że takowe istnieje, ale w Nokiach z kartą MMC ono nie zależy od zapełnienia pamięci, jak ma pamięci za mało, to po prostu nie zrobi zdjęcia.

[ Dodano: 2007-01-04, 22:08 ]
:arrow:c4r0
próbowałem twój patent, i nada się, lampa wyzwala się zwarciem styków.
Problem w tym, że musze mieć układ opóźniający, możliwie najprostszy, jakąś stałą RC najlepiej, z regulacją opoźnienia potencjometrem.
Jak ktoś wie jak to wykonać, to proszę o schemat.

[ Dodano: 2007-02-24, 21:52 ]
Wiem, że pisze doubleposta i tym samym łamie regulamin, ale mam jedno pytanie, czy ktoś może zainteresuje się tym tematem ??
Potrzebuje schematu prostego opóźniacza wyzwolenia błysku.

ODPOWIEDZ