Na pierwszy projekt to ja radzę coś z EdE/, albo jakiś odbiornik FM. Praktyczny, a dodatkowo cieszy
Projekt dla początkującego
To jest chyba o projekcie dla początkującego więc pytam sie o podstawy.Wiem że pytanie o jakieś banalne sprawy może jest dla was głupie to może tak jest ale trzeba wytłumaczyć początkującemu o co biega żeby się nie zgubił w dzungli elektroniki.
[ Dodano: 2006-12-29, 22:58 ]
z EDE? chyba z EDW lub EDN
[ Dodano: 2006-12-29, 22:58 ]
z EDE? chyba z EDW lub EDN
Doc - a Twoje trafione tranzystory?Doc Brown pisze:bo najprawdopodobniej "szlag" trafi kupione elementy, jak się nimi "pobawisz" i tyle będzie z tego pożytku, że kasa przepadnie
Każdemu szlag trafia jakiś element - ale na błędach człowiek sie uczy. Raz mu coś strzeli, drugi bedzie uważał...
"Elektronika Dla nie(/)Elektroników" to taki cykl prowadzony na kartach "Elektroniki dla Wszystkich"konrad_91 pisze:z EDE? chyba z EDW lub EDN
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Tak się składa że na tym akurat stabilizatorze da się zrobić regulowany zasilacz.marcing pisze:7805 to popularny układ stabilizatora o określonym napięciu, którego (w zasadzie) nie idzie zmienić - tu akurat 5V. Marcin G.
Napięcie na nim da się zmienić. Wiem bo mam zrobiony swój zasilacz na tym stabilizatorze.
Zakres regulacji jaki mi udało się uzyskać to od 15V do 4,5V.
[ Dodano: 2006-12-30, 12:31 ]
Osobiście doradzam zrobienie zasilacza na płytce wytrawionej samemu.
Daje to zawsze więcej doświadczenia które potem się przyda.
Osobiście doradzam trawić płytkę w trójchlorku żelaza (uwaga: plamy na ubraniu spowodowane przez ten środek są nie do sprania, ale to i tak bezpieczniejsze niż trawienie w kwasach).
Powinieneś zrobić ten zasilacz a nie tak przeskakiwać z projektu do projektu.
Jak tak dalej pójdzie to zostaniesz z mętlikiem w głowie, wieloma częściami z których nić się nie da zrobić, a potem się wkurzysz i po twoim zapale do elektroniki.
Zrób ten zasilacz na początek.
No to lepiej kupie kita dam to 50zł bo nie chcę się jeszcze bawić z wytrawianiem płytek bo mieszkam w bloku.Jak czytałem artykuł o zasilaczu na układzie LM317 to za prace stabilizatora działa pewien ukłąd działający w tym zasilaczu który stara się nie doprowadzić do spadku napięcia lub jego wzrostu. Możliwe że coś żle napisałem jak się stało to przepraszam za błędy, bo ja mam słabą pamięć do czytanych tekstów ale ten nawet był interesujący.
-
tyrystorek
- Użytkownik
- Kontakt:
Moim pierwszym układem elektronicznym był zasilacz. Wykasztował mnie +/- 20 zł.
Transformator ts 4/17 (7V, 4W)
4 diody 1N4007
Kondensator elektrolit 1000u
Dioda led(dla bajeru)
Rezystor 470R (ograniczenie prądowe dla led-a)
Zmontowałem go na płytce uniwersalnej. Polutowane było toto szkaradnie. Projektując go nie znałem żadnych wzorów, tylko wzór na moc. Obudowa-puszka rodzielcza "osiemdziesiątka" Popełniłem jeden błąd. Elektrolit 1000u zastapiłem 10u, bo przy "tysiącu" napięcie wynosiło 8V, a ja chciałem 6V. (śmiejcie sie,śmiejcie)

Transformator ts 4/17 (7V, 4W)
4 diody 1N4007
Kondensator elektrolit 1000u
Dioda led(dla bajeru)
Rezystor 470R (ograniczenie prądowe dla led-a)
Zmontowałem go na płytce uniwersalnej. Polutowane było toto szkaradnie. Projektując go nie znałem żadnych wzorów, tylko wzór na moc. Obudowa-puszka rodzielcza "osiemdziesiątka" Popełniłem jeden błąd. Elektrolit 1000u zastapiłem 10u, bo przy "tysiącu" napięcie wynosiło 8V, a ja chciałem 6V. (śmiejcie sie,śmiejcie)
A można wiedzieć co to oznacza? bo nie mogłem znaleźć znaczenia tego słowa tylko się nie śmiejcie bo każdy ma braki.mathieiov pisze:[...] C1A i C1B - są opcjonalne.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2007, 15:12 przez konrad_91, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tyrystorek
- Użytkownik
- Kontakt: