Prosty przedwzmacniacz gitarowy

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
Zablokowany
mathieiov
Moderator

Prosty przedwzmacniacz gitarowy

Post autor: mathieiov » 30 gru 2006, 12:29

Szukam schematu prostego przedwzmacniacza gitarowego(na jednym tranzystorze), który można wbudować w gitarę i zasilać z baterii 9V(6F22). Gdzieś taki widziałem, tylko nie wiem gdzie. Był chyba na jakimś MOSFEcie.

Doktor
-

Post autor: Doktor » 09 sty 2007, 23:17

Wszystko zależy od rodzaju przetwornika w Twojej gitarze i wzmacniacza, którego uzywasz. Normalny wzmacniacz gitarowy nie porrzebuje żadnych przedwzmacniaczy.
Sytuacja jest inna, gdy używasz przetwornika piezoelektrycznego (to głównie w gitaracz akustycznych), czy magnetoelektrycznego. Generalnie, im więcej elementów jest między gitarą a wzmacniaczem, tym gorzej, bo rosną ito znacznie szumy i przydźwięk siecowy. Konstrukcja taka wcale nie jest prosta bo wymaga niezwykle starannego ekranowania i orowadzenia obwodów masy. Podaj szczegóły o gitarze i wzmacniaczu, to coś wymyslimy.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 10 sty 2007, 8:15

Gitara: Stratocaster no name datowana na początek lat '90, przetworniki w układzie HSS
Sprzęt grający: mini wieża Daewoo AMI-330

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 11 sty 2007, 15:23

sam zrób stopien w ukł. wspólnego źródła kup tranzystor nisko szumny najlepiej FET .

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 28 sty 2007, 14:12

Na jednym tranzystorze to w sumie nie przedwzmacniacz a bufor... a gdzie barwa tonu? Giatarwe mają inną charakterystykę niż Hi-Fi.

A to czego szukałeś to chyba to:

http://www.till.com/articles/GuitarPreamp/

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 28 sty 2007, 14:49

Dzięki End. Ten schemat co mi podałeś już wykonałem ale miałem problemy z nim o czym pisałem w innym temacie. Tymczasem buduję wzmacniacz w całości na lampach więc ten temat jest już niejako nieaktualny. Proszę o zamknięcie go.

Zablokowany