Jak powinno działać regulowane ograniczenie prądowe?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matelektronik
Użytkownik
Kontakt:

Jak powinno działać regulowane ograniczenie prądowe?

Post autor: matelektronik » 27 gru 2006, 0:06

Witam

Konstruuje od pewnego czasu zasilacz z regulowanym ograniczeniem pradowym. Uklad teoretycznie dziala tj. regulacja napiecia itp. Intryguje mnie jednak modul elektronicznego ograniczenia pradowego poniewaz nie wiem czy dziala. Nie mialem nigdy z czyms takim kontaktu i nie specjalnie wiem jak to ma dzialac. Wyglada to nastepujaco: podlaczam do wyjscia zasilacza halogen na 12V. Ustawiam napiecie na 12V. Amperomierz pokazuje maksymalny zakres (w moim przypadku ok. 1A). Krecac galka potencjometru zmiany ograniczenia pradowego spada napiecie i prad. Tylko ze problem w tym ze nie wiem jak ustawic pozadany prad na wyjsciu. Oryginalne konstrukcje ustawia sie podobno poprzez zwarcie wyjscia i ustawienie zadanej wartosci. U mnie obojetnie na przy jakim napieciu zwierajac koncowki na wyjsciu amperomierz pokazuje maksymalny prad (dla nizszego napiecia nizszy prad maksymalny). Jesli ktos moglby mi przyblizyc ten temat bylbym bardzo wdzieczny.

pzdr Matelektronik

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 27 gru 2006, 14:23

Ograniczenie prądowe działa w ten sposób,że nie dopuszcza do przepływu nadmiernego prądu niż zadany, co w efekcie powoduje zmniejszenie napięcia(prawo ohma). Przy mniejszy prądach zasilacz zachowuje się normalnie. Można to rozumiec też tak: Przy prądach o wartości mniejszej niż ustawiona zasilacz pełni rolę źródła napięciowego. Przy próbach poboru większego prądu zasilacz przekształca się w źródło prądowe. Przedstaw schemat tego zsilacza to sie zobaczy co jest nie tak :wink:

ODPOWIEDZ