Samsung CK-5073T

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Gość

Samsung CK-5073T

Post autor: Gość » 20 lis 2002, 11:03

Witam!

Z pozoru telewizor idzie głos jest żarzenie i wysokie napięcie jest tylko
problem w tym, że obraz jest bardzo ciemny i nie da się go niczym rozjaśnić.
Posprawdzałem wszystkie elementy w odchylaniu i nie wiem już, co to może
być. Podejrzewam, że kineskop siadł, ale muszę mieć pewność, co do tego. Nie
mam schematu, ale większość napięć była podana na płycie głównej telewizora
i wszystkie się zgadzają. Co byście mi radzili??

Tak jak mówię obraz jest tylko strasznie słaby wszelkie regulacje typu
jasność, kontrast są na fula. Nic nie daje regulacja na trafie można jedynie
ściemnić, ale nie pojaśnieć.

Bardzo proszę o pomoc!

Z góry dziękuję!
Tomek

Gość

Post autor: Gość » 20 lis 2002, 12:35

Witam ponownie

Zapomniałem dodać, że jak rozkręciłem ten telewizor to w pierwszym momencie zobaczyłem rozpołowioną na pół diodę jednak bez niej telewizor nadal pracuje. Dioda ta jest ulokowana zaraz koło transformatora przetwornicy na stronie wtórnej. Nie wiem, co to za dioda jej oznaczenie to: R2M. Nie wydaje mi się, że by ta dioda miała coś wspólnego z tym, że obraz jest taki ciemny. Proszę o jakąś poradę.

Dzięki!
Tomek

sbuli
-

Post autor: sbuli » 20 lis 2002, 12:42

Cześć
Sprawdź jakie jest napięcie na S2 kineskopu wychodzi ono z trafa i jest regulowane potencjometrem na trtafie SCREN.
Powinno dać się regulować od okło 200V do jakiś 700V Jeżeli tak nie jest to coś z tym obwodem.
Jeżeli napięcie to powiększamy to nawet jeśli coś jest nie tak ze wzmacniaczami wizyjnymi to ekran się rozjaśnia i widać powroty.
Napisz jakie jest napięcie S2 i jakie napięcia są na katodach.
Napisz na jakich scalakach jest ten TV lub nr. płyty bo może mam jakiś schemat.
Pozdrawiam Sławek

sbuli
-

Post autor: sbuli » 20 lis 2002, 12:58

Ta dioda to dioda zabezpieczająca (zenarka na duże napięcie niepamiętam dokładnie na jakie ale 140 lub 160 V). Jeśli napięcie wyjściowe z przetwornicy zasilające stopień lini wzrośnie to ona zwiera i blokuje przetwornice.
Jeśli pękła to znaczy że pewnie wzrosło.
Mam schemat P1B ale tam ta dioda o której piszesz jest 2RKN to pewniw będzie inny schemat :(

Gość

Post autor: Gość » 20 lis 2002, 15:25

Ponownie witam!

Dziękuję bardzo za odpowiedź!

A więc tak:

1. Napięcie S2 działa (tak przynajmniej przypuszczam) i się reguluje od 0 do 700V.

2. Inne napięcia (mierzone na płytce kineskopu) pokazałem na zdjęciu oto link:
http://home.tiscalinet.ch/meerwasser/test/napiecia.jpg
.
3. Scalaki: odchylanie TA 8445K,

TDA 6103Q – scalak ten umieszczony jest na płytce kineskopu.

Numer płyty, jeżeli dobrze odczytałem to: AA41-104 43A

Zauważyłem też na obrazie pojawiające się z lewej, prawej i u góry
małe białe plamki, które giną, kiedy telewizor idzie przez dłuższy czas.

Cóż to może być??

Tyle na razie.
Dzięki!
Pozdrawiam
Tomek

Marek Gila
-

Post autor: Marek Gila » 20 lis 2002, 20:51

Posłuchaj dioda R2M jest to dioda Zenera stosowania w zabezpieczeniach,
jej uszkodzenie świadczy o złej pracy przetwornicy tj. mógł być chwilowy wzrost napięcia i ta dioda uległa uszkodzeniu. Proponuję w pierwszej kolejności wymienić wszystkie kondensatory po stronie pierwotnej przetwornicy i także kondensatory ( chodzi o elektrolity) w gałęzi głównej zasilania + B . Powinny tam być dwa elektrolity 100 / 160 V coś takiego podejrzewam że te elektrolity dostały zwarcia podczas wzrostu napięcia. Podobne uszkodzenie występuje w odbiornikach CURTIS.
Pozdrawiam Marek.

tvdarek
-
Kontakt:

Post autor: tvdarek » 20 lis 2002, 23:31

Ciemny obraz może powodować kond. elko w zasilaniu wzmacniaczy wizyjnych, zwykle około 200V.
Diodę R2.. też trzeba wymienić bo w przypadku gdy zasilacz pójdzie na full, to poleci sporo części w Tv.

Awatar użytkownika
kaz69
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaz69 » 20 lis 2002, 23:41

Mam pytanie? Czy są regulacje pilotem?Czy reaguje regulacja jaskrawości ,kontrastu(czy zmienia się coś na ekranie)?Czy siatka obrazowa pomimo ciemnego obrazu jest prawidłowa?Kondensatory 100m/160v w Curtisie siadają od temperatur, ale nie zaszkodzi je wymienić.Poprawność pracy przetwornicy sprawdź żarówką 60w. :wink:

sbuli
-

Post autor: sbuli » 21 lis 2002, 0:09

Tak kondensatory , szczególnie ten 22 uF po pierwotnej.
Sprawdz jakie jest nap zasilania lini C806 i wzmacniaczy wizyjnych na kondensatorze 2,2uf(C508)na płytce kineskopu lub ostatni pin na dole w złączu przewodów na tej płytce .
Sprawdz żażenie najlepiej miernikiem z TRUE RMS a jeśli nie masz to podlutuj żarówkę 6,3V powinna normalnie świecić.

tomikw
-

Post autor: tomikw » 21 lis 2002, 13:51

kaz69 pisze:Mam pytanie? Czy są regulacje pilotem?Czy reaguje regulacja jaskrawości ,kontrastu(czy zmienia się coś na ekranie)?Czy siatka obrazowa pomimo ciemnego obrazu jest prawidłowa?Kondensatory 100m/160v w Curtisie siadają od temperatur, ale nie zaszkodzi je wymienić.Poprawność pracy przetwornicy sprawdź żarówką 60w. :wink:
Wszelkie regulacje typu jasność, kontrast, kolor działają przy pomocy pilota i przycisków na telewizorze.
Można jedynie jeszcze bardziej ściemnić obraz, ale nie rozjaśnić.

tomikw
-

Post autor: tomikw » 21 lis 2002, 13:52

sbuli pisze:Tak kondensatory , szczególnie ten 22 uF po pierwotnej.
Sprawdz jakie jest nap zasilania lini C806 i wzmacniaczy wizyjnych na kondensatorze 2,2uf(C508)na płytce kineskopu lub ostatni pin na dole w złączu przewodów na tej płytce .
Sprawdz żażenie najlepiej miernikiem z TRUE RMS a jeśli nie masz to podlutuj żarówkę 6,3V powinna normalnie świecić.
Witam

Do żarzenia podłączyłem żarówkę 6,3V poprawnie się zaświeciła.

Na kondensatorze C806 jest napięcie rzędu 127V
Natomiast na kondensatorze C 508 - 178V

Podmieniłem większość kondensatorów po stronie
pierwotnej i wtórnej jednak nadal żadnej poprawy.

Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

Tomek

sbuli
-

Post autor: sbuli » 21 lis 2002, 15:07

Czyli reasumując:
1.nap zasilania lini poprawne
2.Nap wzm wizyjnych też ok.
3.Żarzenie ok
4.Nap siatki 2 też ok(ale zdejmij podstawkę i zobacz czy jest przejście w samej podstaswce i czy nie zaśniedziały nóżki kineskopu)
Wygląda na to że kineskop ale jeśli obraz jest kontrastowy i przy
S2 na full nie widać bardzo jasnego tła z liniami powrotów to albo nie ma przejścia nap. S2 na n.kineskopu (pisałem wyżej) albo w samym kineskopie uszkodziła się ta siatka.
Jest jeszcze jedna próba wykonuje ją w ostateczności bo płynie duży prąd kineskopu.
A mianowicie odłącz którąs katodę nap zieloną lub niebieską od reszty układu i przylutuj przewód do odłączonej katody.
Włącz telewizor i koniec tego przewodu zewrzyj na chwilę z masą.
Jeśli zaświeci bardzo jasno to znaczy że kineskop ok a jeśli słabo to niestety kinol. Przy tym ustaw S2 na jakieś 500V ale warunkiem jest aby to nap S2 dochodziło do nużki kineskopu(patrz wyżej).
Pozdrawiam Sławek

tomikw
-

Post autor: tomikw » 21 lis 2002, 19:54

Witam!

A jednak! Padł niestety kineskop. Sprawdziłem kineskop
tak jak radził mi Sławek no i zaświecił, lecz bardzo słabo.

Dziękuję wszystkim za poświęcenie i pomoc, jaką od Was uzyskałem!!!
Podziękowania dla osoby, która stworzyła to forum i stronę „Elektronika analogowa”
Pozdrawiam Wszystkich!
Tomek

ODPOWIEDZ