Jaki i gdzie kupić Miernik uniwersalny

Jeśli nie wiesz gdzie można zdobyć poszukiwany element, układ czy urządzenie elektroniczne to pisz.
Linki do sklepów i firm.
elwoodb
-

Post autor: elwoodb » 24 gru 2006, 14:25

Aro pisze:elwoodb - Zauważyłeś może że urządzenia z dobrej firmy są lepiej wykonane, bardziej niezawodne i pracują przez długie lata bez usterki(no prawie) ? Tak więc droższy miernik o tych samych parametrach jest napewno lepiej dopracowany i użyto w nim elementów lepszej jakości.
Szczerze to nie rozumiem czemu mi to mówisz :) To właśnie dlatego ja piszę, że nie interesują mnie mierniki za mniej niż 100zł ? Właśnie dla wymienionych przez ciebie powodów pytam się w tym temacie o poradę, bo trochę tych multimetrów jednak jest na rynku, ale będąc początkującym nie wiem czy ma sens wydawanie ponad 200zł na takie urządzonko skoro równie dobrze może mi się to hobby jeszcze odwidzieć nie? Czy twój aktualny miernik Aro był twoim pierwszym ? Możliwe, że w końcu zdecyduję się na coś droższego nawet niż UT70 i co wtedy ? :)

Czemu "no prawie" ? Miałeś już jakieś przejścia ze swoim miernikiem ? Czy chodzi ogólnie o starsze sprzęty elektroniczne :)
Aro pisze:I jeszcze jedna sprawa: nie sugeruj się tylko wiekiem
Gdybym się tylko wiekiem sugerował to bym z wami raczej nie dyskutował :) Szanuję waszą wiedzę i doświadczenie.
Aro pisze:bo raz- ktoś młody może się zajmowac elektroniką długi czas i miec większe doświadczenie niż osoba starsza.
Długi czas = max. 10 lat ? Zakładając, że 16-latek zaczął od podstawówki

Pewnie, że może, ale to zazwyczaj nie reguła. Oczywiście bierzemy pod uwagę, że "osoba starsza" w ogóle interesuje się elektroniką ? :)
Aro pisze:I dwa - nikt nie sprawdza czy wiek w opisie jest zgodny z rzeczywistością
Podobnie jak na allegro :) Ale po co mielibyście kłamać ? W takim przypadku chyba najczęściej młodzi ludzie zawyżają swój wiek, a nie na odwrót...

Nie zrozum mnie źle, moja wypowiedź nie jest atakiem na młodych pasjonatów elektroniki, po prostu dziwię się, że z multimetra chyba wszyscy elektronicy korzystają, a tylko młodzi dają rady w tym temacie ;) Myślałem, że jakieś "stare wygi" też się odezwą :)

Wesołych Świąt!

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 24 gru 2006, 14:45

elwoodb pisze:Myślałem, że jakieś "stare wygi" też się odezwą
'stare wygi' korzystają chyba z mierników kupionych kilkanaście -dziesiąt lat temu, 'stary, dobry PRL' i tak dalej i pewnie chwalą je bardziej niż te obecne, mimo że cyfrowe i tak dalej :mrgreen:

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 24 gru 2006, 16:48

Ja uważam ze w typowych zastosowaniach wystarczy najtańszy miernik który, nadaje się do pomiarów napięcia stałego i rezystancji. A właśnie te pomiary wykonujemy najczęściej.
Np. na zakresie do 20V błąd pomiaru nie będzie większy niż:
Dla DT830A = 0.12V
A dla UT70A= 0.11V
Jak zmierzymy 15V to dla 830 napięcie mieści się w granicach
15V+\-[95mV]
Dla miernika UT70A napięcie znajduje się gdzieś w przedziale
15V+-[85mV]

Jeśli porównamy pomiar prądu zmiennego to błąd maksymalny to
Dla DT830A +/-19V
A dla UT70A +/-9V
Czyli jak mierzymy
230V
to dla 830A napięcie znajduje się gdzieś w przedziale
230V+/-[12.76V]
A dla UT70A
230+/-[4.84V)
Jak widać najtańszy miernik słabo nadaje się do pomiarów napiec zmiennych
Jak widać w droższych miernikach płacimy za rozszerzenie zakresu pomiarowego jak i lepszą dokładność.
Osobiście uważam ze wystarczy mieć miernik do 200zł ( choć sam mam dwa jeden za 20zł a drugi to właśnie UT70A) A resztę pieniędzy odłożyć na zakup oscyloskopu, najbardziej uniwersalnego przyrządu pomiarowego

misci
-

Post autor: misci » 24 gru 2006, 23:46

Z mojego doświadczenia nie polecam UNI-T M890G. Ten miernik po kilku miesiącach doprowadził mnie do szału. Powód to nie precyzyjny przełącznik zakresów. Obecnie leży zakurzony na półce, a ja kupiłem Mastech MY-63. Działa bez problemu. Mam jeszcze UDT830D byle jakiej firmy za kilkanaście złotych i możecie mi wierzyć, że wolałem to byle co niż UNI-T M890G. Co do dokładności pomiarów to w normalnych zastosowaniach jest wystarczająca. W zakresie częstotliwości pomiarów to i tak niezbedna jest osobna F miarka. Właściwie nie używam miernika częstotliwości w multimetrze. Reasumując nie warto przepłacać.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 25 gru 2006, 19:12

:arrow: elwoodb - Masz rację. Dla początkującego wystarczy tani i niezbyt skomplikowany sprzęt. ja zaczynałem z miernikiem UT30A z unita za 70zł. Ma podstawowe funkcje pomiarowe- U, I, R, test diod, hFE i ogólnie jest dośc precyzyjny, tylko przełącznik zakresów(o ile można tak to nazwac w mierniku z automatycznym doborem zakresu) pozostawia wiele do życzenia(możliwe że to pech, ale kolega misci też miał ten problem jak wyżej pisze).

konrad_91
-
Kontakt:

Post autor: konrad_91 » 25 gru 2006, 21:34

Ja mam UT30D i dopiero co zaczynam przygode znim dałem za niego 50zł
Ostatnio zmieniony 26 gru 2006, 17:02 przez konrad_91, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 26 gru 2006, 14:59

Ja używam M-838 firmy mastech, jedyną jego wadą były kable pomiarowe, a sam miernik ładnie chodzi, cena 60zł.
Miło wspominam Lavo 2, któremu niestety rozpadła się obudowa :cry: .
Nie wie ktoś, jaki miernik mierzy zmienne ampery (ACA)

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 29 gru 2006, 12:06

Dobry jest Mastech MY68

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 30 gru 2006, 16:35

Polecam UNI-T M890G od 5lat go mam i jeszcze zipie. Generalnie polecam Metexy i raczej odradzam mierniki z NDN moim zdaniem zbyt przyoszczędzili przy niektórych modelach na obudowach i gniazdach sond, które się niemal same rozsypują.

Maciek_G
-
Kontakt:

Post autor: Maciek_G » 31 gru 2006, 12:46

Polecam Mastech MY68 (naprawdę świetny i tani ) tylko kup firmy Mastech (Japonia) a nie czeskiej firmy (mierzy dobrze ale dodaje od siebie jakąś stałą wartość) ja obecnie mam MY-64 i też jestem zadowolony ale nie ma niektórych funkcji takich jak MY68.

ODPOWIEDZ