Są jeszcze jakieś dobre strony dla początkujących oprócz tych wymienionych? Jeśli tak to bardzo dziękuje z gory za adresy
Się pochwale że ostatnio zrobiłem tranzystor z 2 diod LED! Już dawno nic mi nie sprawło takich uciechy! Jak małe dziecko...
zaglądnij tu www.elektronika.priv.pl/bipolarne.html i www.elektronika.priv.pl/polowe.htmlThe Fenix pisze:W takim razie powiedz mi mistrzu czym sie różni tranzystor bipolarny od polowego...
to o czym mówisz to możliwość pomiaru współczynnika wzmocnienia... i czy tranzystory mierzy sie w jakiś jednostkach? Na moim mierniku jest jakiś bajer do badania tranzystorów ale nie wiem dokładnie co to daje bo nie mam instrukcji.
I w jaki sposób rozpoznac czy tranzystor jest NPN czy PNP? Z tego co ja wiem to pierwsza litera to materiał z którego zastał wykonany, a druga to co?
obsługuje, z jakiej wersji korzystasz? popróbuj zobaczyć ustawienia na przykładach z katalogu "examples/circuits"Czy circuit maker nie obsługuje tranzystorów? Zrobiłem prosty układzik z tranzystorem NPN, diodą LED i włącznikiem, ale gdy włączam symulacje to mi pisze że zaznaczone elementy mogą nie być obsługiwane i zaznacza tranzystora na czerwono! Ja coś robie źle czy ten program jest taki dziwny? Bo jak zrobiłem układ tylko z włącznikiem i diodą to mi się elegancko świciła
Ściągnij ze strony www.circuitmaker.com dokumentację w pdf, to powinno Ci pomóc. We właściwościach tego tranzystora musisz zaznaczyć, że może on pracować również w jako element cyfrowy, gdyż inaczej będziesz miał k omunikat że ten element nie może brać udziału w symulacji. Poza tym dobrze jest dołożyć rezystory w kolektorze i w bazieThe Fenix pisze:To teraz masz okazję zabłysnąć! Zrobiłem sobie w circuit makerze 2000 trail taki układzik http://gsnet.host.sk/thefenix.CKT i mam taki problem. Chce zrobić digital simulation, naciskam S2 i dioda się zapala. Naciskam S1 i nic! Zupełnie tak, jakby tranzystor nie przewodził prądu.
Co zrobiłem źle?
Jeśli ktoś będzie taki dobry by poprawić ten schemat to proszę wysłać na drmobile@wp.pl
No tak...zabłysnąćThe Fenix pisze:To teraz masz okazję zabłysnąć!l
We wcześniejszej odpowiedzi wprowadziłem Cię trochę w błąd - awynika to z faktu, że używam symulacji analogowych, zmiana właściwości tranzystora nic nie da. Zaglądnąłem do pdf-a dotyczącego biblioteki i niestety tranzystory npn i pnp są tylko "analog device", a co za tym idzie nie mogą być używane w symulacji cyfrowej, a więc zmiana we właściwościach nic nie da. Warto poczytać pdf-y z dokumentacją gdyż jest tam wiele cennych uwag.The Fenix pisze:... Zrobiłem sobie w circuit makerze 2000 trail taki układzik http://gsnet.host.sk/thefenix.CKT i mam taki problem. Chce zrobić digital simulation, naciskam S2 i dioda się zapala. Naciskam S1 i nic! Zupełnie tak, jakby tranzystor nie przewodził prądu.
Co zrobiłem źle?....
Pod tymi programami pracowałem na płycie z procesorem AMDK6 450Mhz, pamięć 64MB, oczywiście przy procesorze Pentium IV 2Ghz pamięci 512 MB i dobrej karcie grafiki praca jest komfortowaHard-core pisze: ... A w ogule jakie wymogi ma np.Protel 99SE czy Circuitmaker2000??
Tranzystor ulegnie uszkodzeniu. Najlepiej przekonać się samemuThe Fenix pisze:... A co sie stanie jeśli do tranzystora NPN podłącze 9V do bazy, a do kolektora np 1V? Przepali sie czy nic sie nie stanie? Nigdzie nie znalazłem na to odpowiedzi....