brak komunikacji z AVR-em

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Qbik

brak komunikacji z AVR-em

Post autor: Qbik » 19 gru 2006, 20:38

Znalazłem w sieci taką stronkę na której opisane jest jak zrobić programator i jak go zaprogramować. Oto ona: http://toxygen.net/avr/ . Wszystkie potrzebne biblioteki już mam, układ zmontowany. Ale przy próbie wysłania pliku *.hex do procka otrzymuje nast. komunikat:

Kod: Zaznacz cały

An error has occurred during the AVR initialization.
 * Target status:
   Vendor Code = 0xff, Part Family = 0xff, Part Number = 0xff

Check if the programmer is properly connected.
 The wiring may be incorrect or target might be 'damaged'.

Wszystkie polecenia wykonuje tak, jak napisane zostało na stronie. Co może być źle? Może poszczególne nóżki mikrokontrolera podłaczone są w niewłaściwe miejsca na złączu? Z wikipedii wynika że masa ma być na 7. pinie złącza, a u mnie jest na 18. (nie wiem czy ufać wikipedii, bo czasem są błędy ;) )
Jeśli źle są podłączone, to gdzie powinny być? Tzn. gdzie idzie SCK, MOSI, MISO, GROUND, RESET?
Proszę Was o pomoc, bo trochę już się z tym męcze... :]

Michał17
Użytkownik

Post autor: Michał17 » 19 gru 2006, 21:22

A masz zainstalowaną drukarkę (inną), czasem są problemy pod Windowsem, sprawdz jeszcze MOSI i RESET, od resetu odłącz diodę, może to coś da,
A jakie zasilanie ??

Qbik

Post autor: Qbik » 19 gru 2006, 21:41

michal17 pisze:A masz zainstalowaną drukarkę (inną), czasem są problemy pod Windowsem
Drukarke mam na USB, nic innego nie podpinam do rs-232, więc to nie to.
michal17 pisze:A jakie zasilanie ??
No zasilanie jest z systemu.

Co do diody, to jak ją odłącze to mój układ się spali. Maksymalne zasialnie attiny2313 to 5.5V a na złączu może być chyba aż 15....

Michał17
Użytkownik

Post autor: Michał17 » 19 gru 2006, 21:48

ja podłączam wprost do LPT i działa
[quote=Qbik]Drukarke mam na USB[/quote]
jeśli masz Wndows To nie będzie działać dopuki ne zainstalujesz jakiejś ma LPT
Inne wyjście: inny programator

ODPOWIEDZ