z USB na LPT

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
nick05
-
Kontakt:

z USB na LPT

Post autor: nick05 » 14 gru 2006, 23:24

Kupilem wlasnie plytke testowa AVT3505, Ale w tym momecie mam spory problem. Posiadam laptopa w ktorym sa tylko porty USB. Moje pytanie brzmi: czy w jakis prosty i tani sposob mozemy uzyskac przejsciowke z USB na LPT(bo jak czytalem nie jest to takie proste), aby moc zaczac zabawe z programowaniem. [/b]

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Re: z USB na LPT

Post autor: Koppel » 15 gru 2006, 0:13

nick05 pisze:Kupilem wlasnie plytke testowa AVT3505, Ale w tym momecie mam spory problem. Posiadam laptopa w ktorym sa tylko porty USB. Moje pytanie brzmi: czy w jakis prosty i tani sposob mozemy uzyskac przejsciowke z USB na LPT(bo jak czytalem nie jest to takie proste), aby moc zaczac zabawe z programowaniem. [/b]
To właśnie problem z nowym sprzętem. Kto to wymyślił, że aktualni użytkownicy nie potrzebują RS-a albo portu równoległego ;/
Widzę 4 możliwości:
1. Zakup przejściówki USB->LPT. Tylko pewnie nie będzie to działać z każdym programem.
2. Zakup programatora podłączanego pod USB. Orginalny programator ATMEL'a to wydatek rzędu 160PLN
3. Zakup / zmontowanie programatora podpinanego pod RS232 i zakup przejściówki USB<->RS232 (można znaleźć już takie za kilkanaście PLN)
4. Znalezienie osoby która wpisze do procesora BOOTLOADER i późniejsze programowanie przez RS232 (przez przejściówkę USB<->RS232).

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 15 gru 2006, 11:15

Koppel pisze:Znalezienie osoby która wpisze do procesora BOOTLOADER i późniejsze programowanie przez RS232 (przez przejściówkę USB<->RS232).
Albo zrobić AVR910 (lub kopię STK500), znaleźć osobę do zaprogramowania "małego" uP (tiny2313), i wykorzystać przejściówkę...
To rozwiązanie bardziej uniwersalne, bo pozwoli zaprogramowac w przyszłości i inne układy rodziny AVR.

Ale bez pomocy "z zewnątrz" się nie obejdzie - większość przejściówek z USB na LPT nie działa (znaczy się - widziane są jako wirtualna drukarka).
Koppel pisze:To właśnie problem z nowym sprzętem. Kto to wymyślił, że aktualni użytkownicy nie potrzebują RS-a albo portu równoległego
Producentom szkoda wydać kilkanaście centów na gniazdko i zrobienie paru ścieżek więcej - w każdym (na razie - jeszcze) "mostku południowym" porty są...

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 15 gru 2006, 15:26

marcing pisze:Albo zrobić AVR910 (lub kopię STK500), znaleźć osobę do zaprogramowania "małego" uP (tiny2313), i wykorzystać przejściówkę...
To rozwiązanie bardziej uniwersalne, bo pozwoli zaprogramowac w przyszłości i inne układy rodziny AVR.
Patrz punkt 3. Propozycja którą przytoczyłem jako ostatnią wydała mi się po prostu najtańszym rozwiązaniem.
marcing pisze:Ale bez pomocy "z zewnątrz" się nie obejdzie - większość przejściówek z USB na LPT nie działa (znaczy się - widziane są jako wirtualna drukarka).
Znalazłem jeszcze takie coś:
http://www.capslock.pl/produkty/kontrol ... x_lpt/4614
Tylko to strasznie drogie jest ;/ Jednak jest pewna idea. Robiąc kontroler na PCMCIA można zrobić "prawdziwy" LPT - z rejestrami umieszczonymi bezpośrednio pod odpowiednimi adresami...

nick05
-
Kontakt:

Post autor: nick05 » 15 gru 2006, 15:54

PCMCIA odpada bo ja mam Express Card. A co do AVR910 (lub kopię STK500)-{to duzy problem bo nie znam nikogo kto mogl by to zrobic, kolega ma tylko PCta(z LPT) i AVT3500, ale jak zostalem pouczony nie rozwiaze to mojego klopotu}. A z Waszej rady rozumiem ze na uladzie AVR910 (lub kopię STK500) przy pomocy procka (tiny2313) zrobic konwerter sygnalu z RS232 na LPT. Chcialem sie dowiedziec czy duzy jest koszt wykonania czegos takiego?

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 15 gru 2006, 19:47

nick05 pisze:przy pomocy procka (tiny2313) zrobic konwerter sygnalu z RS232 na LPT. Chcialem sie dowiedziec czy duzy jest koszt wykonania czegos takiego?
AVR910 to prosty programator ISP podłączany pod port szeregowy. Można łatwo podłączyć pod USB wykorzystując przejściówkę do telefonów komórkowych (choćby od SE T68i).
Poczytaj sobie: http://radzio.dxp.pl/avr910.htm
O kopii STK500: http://radzio.dxp.pl/avrprog/
Koppel pisze:Patrz punkt 3. Propozycja którą przytoczyłem jako ostatnią wydała mi się po prostu najtańszym rozwiązaniem.
No właśnie takim tanim (i prostym) rozwiązaniem jest AVR910 ;)

nick05
-
Kontakt:

Post autor: nick05 » 15 gru 2006, 22:05

marcing pisze:AVR910 to prosty programator ISP podłączany pod port szeregowy. Można łatwo podłączyć pod USB wykorzystując przejściówkę do telefonów komórkowych (choćby od SE T68i).
Czyli kupie cos takiego: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=148657187
Zaprogramuje ATTiny2313, aby konwertowal sygnal z RS232 na LPT i w sadze jego w uklad ktory nie wiem jeszcze jak zrobic. Ostatecznie za pomoca tak zrobionego ulkadu bede komunikowac sie pomiedzu USB laptopa a moja plytka testowa AVT3505. Czy dobrze rozumiem? P.S. Dzieki za wyrozumialosc

zyraf
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyraf » 15 gru 2006, 22:54

No i widac jak 'cudowne' jest wpychane wszedzie USB, mozna dostac karty pcmcia z portami rs232 ale za troche straszna kase...
Z pierwszego postu wnioskuje ze nie masz jak programowac procesora, tzn podlaczyc programatora pod lpt, czy dobrze?
Jesli kupisz/zrobisz programator ISP do tych procesorow podlaczany pod RS232 to lpt nie bedzie juz potrzebne, bo podlaczysz go do przejsciowki usb-rs232 i do plytki testowej (lub jakiegos innego ukladu w ktorym sobie umiescisz zlacze do podlaczenia programatora), wazne zebys mial oprogramowanie ktorym latwo cos zaprogramujesz.
hmm maly edit, troszke zmeczony jestem. Tam jest tylko plytka czy calosc bo juz sie pogubilem? Jesli plytka, musisz znalezc kogos kto zaprogramuje ten jeden procesor, mozliwe ze beda mogli zrobic to w jakims sklepie, jak nie potrzebujesz kogos z okolicy lub dostepu do 'zwyklego' PC i najprostrzego programatora. Procek ktory tam umiescisz bedzie zmienial komendy pobierane przez rs232 na dane programujace drugi procesor, to tak troche jak by emulowal kawaleczek lpt ;)

nick05
-
Kontakt:

Post autor: nick05 » 16 gru 2006, 10:52

zyraf pisze: Procek ktory tam umiescisz bedzie zmienial komendy pobierane przez rs232 na dane programujace drugi procesor, to tak troche jak by emulowal kawaleczek lpt
Rozumiem, ze ten uklad http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=148657187 bedzie tylko emulowal lpt. A w praktyce laptop bedzie widzial tylko wirtualny port RS232 a nie LPT, a czy jest mozliwosc aby laptop widzial wirtualny LPT a nie RS232?. Bo pojawia sie kolejny problem-chialem sobie zrobic kurs programowania zamieszczany w gazecie EDW, ale tam wszystkie programy sa pisane dla portu LPT, a nie RS232 i to oznacza ze w kazdy program musze pisac pod RS232. Jesli dobrze to analizuje, to czy nie da sie np. ten programator z allegro przerobic tak aby laptop widzial tylko port LPT?

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 16 gru 2006, 12:10

nick05 pisze:ale tam wszystkie programy sa pisane dla portu LPT, a nie RS232
Jakie programy pisane dla LPT?
Tam nie ma nic związanego z LPT oprócz programatora - a powyższe nasze uwagi mają na celu wskazanie, że istnieją inne programatory...
Rodzaj programatora wybierasz w ustawieniach kompilatora (BASCOM w Twoim przypadku), i nie ma on znaczenia dla samej kompilacji - dla wgrania programu już tak...

I przy okazji - EdW to nie "gazeta", tylko czasopismo. Różnica jest spora...

ODPOWIEDZ