Witam, mam małe pytanko.
Czy ktoś z was wie może czy do zrobienia kondziora na HV nada się folia paroizolacyjna taka jak na stosują na sufity z płyt gipsowo kartonowych ??
Kondensatory na HV
- futrzaczek2
- -
- Kontakt:
Zrobiłem sobie kondensator rolkowy z tej folii, wytrzymał on napięcie jakie daje moja przetwornica, ale tylko przez jakiś czas niesety
Po kilku dniach dostał przebicia 
Zaskakuje mnie też jedna sprawa, a mianowicie, czemu ten kondensator wcale nie utrzymywał napięcia ?? Po podłączeniu pod generator WN bez diody prostowniczej w szereg działał zupełnie jak zwarcie, dla porównania kondensator produkcji fabrycznej nie zachowywał się jak zwarcie. Co jest ??
Zaskakuje mnie też jedna sprawa, a mianowicie, czemu ten kondensator wcale nie utrzymywał napięcia ?? Po podłączeniu pod generator WN bez diody prostowniczej w szereg działał zupełnie jak zwarcie, dla porównania kondensator produkcji fabrycznej nie zachowywał się jak zwarcie. Co jest ??
Pewnie taki właśnie jest urok tej folii ...Doc Brown pisze:Zaskakuje mnie też jedna sprawa, a mianowicie, czemu ten kondensator wcale nie utrzymywał napięcia ??
Nic w tym dziwnego, przecież generator WN dale prąd przemienny o wysokiej częstotkiwości. Zmierz tą częstotliwość i policz sobnie jaki opór stawia dla niej Twój kondensator. Prawdopodobnie niewielki.Doc Brown pisze:Po podłączeniu pod generator WN bez diody prostowniczej w szereg działał zupełnie jak zwarcie
To jest dopiero dziwneDoc Brown pisze:dla porównania kondensator produkcji fabrycznej nie zachowywał się jak zwarcie. Co jest ??