TV Schneider MAX 85

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
Awatar użytkownika
kaz69
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaz69 » 06 paź 2003, 20:38

Panowie tylko bez czułości .Nie tylko wy sledzicie ten temat 8)

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 19 paź 2003, 12:31

No i TV odpalił...po wymianie wszystkich elektrolitow TV zaskoczył i widac piekny snieg jak na razie.
Ale jest następny problem... :cry:
Obraz z jednego i drugiego boku jest jakby wklęsły do srodka ekranu a tam gdzie widać te "wklęśnięcia" jest czarno...
Co to?...
Niestety nie ma tam zadnych pot. do regulacji.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 19 paź 2003, 12:43

kaz69 pisze:Panowie tylko bez czułości .Nie tylko wy sledzicie ten temat 8)
:D :D :D hard-core nie złość się - widać, że kaz69 to dowcipniś, ale trochę humoru się przyda, też ciekaw jestem jak się to zakończy 8)

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 19 paź 2003, 14:21

Nie...no luz jest przecie :wink:
A pozatym to jest tez takie coś że jak wylacze TV z sieci to niemogę go właczyć przyciskiem ON ale jak go dłużej przytrzymam to TV załapuje i działa ale niestety sa te wklęśnięcia w kształcie łuku po obu stronach ekranu.

Awatar użytkownika
kaz69
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaz69 » 20 paź 2003, 21:23

To że nie możesz odpalić otvc znaczyć to może że przetwornica nie daje odpowiednich napięć.Suchy elektrolit w przetwornicy.Co do wklęśnięć masz uszkodzenie w układzie korekcji w poziomie.Masz trochę roboty Pozdrawaim :oops:

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 21 paź 2003, 11:04

Może to jakis elektrolit ...bo tak naprawde niewymienilem wszystkich :oops:
Zostały mi dwa i to właśnie na przetwornicy.
Wymienie je.
Pozatym to ponoć te "poduszki" z boku ekranu nieda się tak normalnie wyregulować...jeden z "kolegów" podpowiedział mi że w tym TV wszystko jest sterowane cyfrowo i trzeba coś programować.
Ale ja niewiem jak i gdzie mam to programować :roll:
Może ktoś pomoże... :?:

Awatar użytkownika
kaz69
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaz69 » 23 paź 2003, 22:44

Tak shnajdery tak mają ale nie wszystkie.Ile masz potencjometrów do regulacji na płycie głównej oprócz tego w zasilaczu? :shock:

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 24 paź 2003, 15:45

Jest ten jeden na płycie głównej i jeden na Pk no i porócz tego od traga WN są dwa "focus" i "G2".
W ogule jak pokręcam tym potencjometrem na płycie głównej to nic się niedzieje...
Ponoc jest on do ustawiania napięcia pracy zasilacza. :roll:
Dalej czarna magia...
A jeśli się programuje takie coś...to w jaki sposób?
Trzeba podłaczyć komputer czy co.... :?:

Awatar użytkownika
kaz69
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaz69 » 29 paź 2003, 21:38

Programuje się zapomocą specyjalnej procedury serwisowej dla danego odb. Musisz poszukać na liście lub dać temat "kody serwisowe do schaidera typ ..."

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 30 paź 2003, 18:32

Już wiem jaka to procedura :P
W srodku TV jest taki microswitch który trzeba wcisnąć i przytrzymać a w tym samym momencie na oryginalnympilocie wcisnąć przycisk "C" czy jakos tak.
Powoduje to wejście w menu serwisowe i tak się to ustwaia.
TV dziwnie się dzisiaj zachował bo po wlączeniu w różnych miejscach pojawiła się "tencza"...
Ale pobawiłem się magnesem z głośnika i spora częśc obrazu wruciła do normy ale reszta jakos niechce.
Dlaczego tak się stało???
Jeszcze zaóważylem takie charakterystyczne "syczenia i trzeszczenie" gdzies w okolicy transformatora ale jak postykam w płytkę to przestaje...
Co to może być?
Co do pomiarów to pomierzyłem napięcia na TEA2164 i prawie wszystkie sa dobre tylko jedno troche jest dziwne.Napisze o tym w następnym poście gdy pomierze napięcia U1 itd.
Chociaż dzisiaj szukałem na płytce tej diody z kondensatorem gdzie ma być 148V i niemogę znaleźć.
Ale bede szukał :wink:
Prosze o jakies rady :idea:

ODPOWIEDZ