Witam. Trzy razy wracał do mnie ten sam TV z tą samą usterką.
Lawinowe uszkodzenie scalaka, tranzystora kluczującego, rezystorów w emiterze i diód.
Postanowiłem przerobić to na mosfeta...
Wymieniłem od początku wszystkie diody, scalaka i rezystory.. wstawiłem tranzystor BUZ90A który miał być ledwo letni a u mnie po niecałych 5 min. pracy radiator osiąga temp. około 70C.
Dodam tylko, że TV startuje poprawnie i działa bez zarzutu, ale właśnie to grzanie... obawiam się, że po kilkunastu min. tranzystor "strzeli", bo przekroczy dopuszczalną temp. tranzystora.
Nie wiem jak w spoczynku (st-by) bo nie mam pilota do tego cuda, ale tak czy siak nie powinien się tak grzać.
Gdybym zamienił miejscami nóżki to tranzystor od razu by został uszkodzony więc taką opcję wykluczam.
Wstawiłem G jako Baza, D jako Kolektor, S jako emiter.
Zamieniłem R661 na 4,7k, zrobiłem zworkę w miejscu C663, R663 pozostawiłem bez zmian 18R w przeróbce jest 10R, ale powiedziano mi, że może tak zostać.
Zwartą diodę D667 (BA157) zamieniłem na BYV26E - chyba można?
Z braku laku zostawiłem też rezystory R666 i R667 w emiterze 0.82R w przeróbce na mosfeta mają być 0.56R - może to ma az taki istotny wpływ?
Niestety na razie muszę sobie radzić bez oscyloskopu, bo nie mam sondy :(
Czy ktoś z forumowiczów miał taki przypadek?
P.S. Diody SMD też podstawiłem nowe. Kondensator 1n/1600V też.
Przeróbka przetwornicy w CUC7301 na mosfeta - problem.
Dioda może zostać, rezystory w emiterze (drenie), to zabezpieczenie przed zbyt dużym prądem, więc też nie jest to przyczyna grzania.
Na pierwsz "ogień" wziąłbym pod lupę sterowanie, więc na początek zmieniłbym jednak R663 na 18Ω.
Niewykluczone, że tranzystor jest zbyt długo otwarty...(szkoda, że nie masz sprawnego oscyla...
)
Druga sprawa, to poziom tętnień na elce po mostku.
Na pierwsz "ogień" wziąłbym pod lupę sterowanie, więc na początek zmieniłbym jednak R663 na 18Ω.
Niewykluczone, że tranzystor jest zbyt długo otwarty...(szkoda, że nie masz sprawnego oscyla...
-
ZbeeGin
Witam. Podmieniłem już R663 z 18Ω na 10Ω tak jak jest w przeróbce.ROM pisze:Dioda może zostać, rezystory w emiterze (drenie), to zabezpieczenie przed zbyt dużym prądem, więc też nie jest to przyczyna grzania.
Niewykluczone, że tranzystor jest zbyt długo otwarty...(szkoda, że nie masz sprawnego oscyla... :( )
Rezystory 0.82Ω zostawiłem.
Jednak mosfet nadal grzeje się w niecałe 3 min. do temp. prawie 70C powyżej tej temperatury wyłączam TV.
Podstawię tego konda zaraz po mostku - akurat mam nówkę. Może naprawdę tętnienia z sieci.
Po wymianie tego konda sieciowego pomierzę jeszcze raz B+ i resztę napięć.ZbeeGin pisze:Jestem przekonany, że pierwotna usterka jest poza tym układem. Zbyt duże/za małe napięcie B+. Zwarcie międzyzwojowe w cewce odchylania, albo nawet nadpalony FBT!
Jeśli to nadpalone FBT to jak to sprawdzic? Chyba nie da się zbytnio - tylko podstawić inne.
Ale nie strzela, nie syczy... cichutko chodzi.
[ Dodano: 2006-12-11, 13:53 ]
Po wymienia konda "sieciowego" 100uF/400V niestety problem występuje nadal. "Rozbieram" całą przetwornicę na części.
Nie sądzę, aby to była wina FBT, a zwarcie w cewce H zakończyłoby się brakiem odchylania (lub zmniejszeniem wymiarów H i V, w przypadku nadpalenia i przywierania do bańki kineskopu).
Zerknij do PW.
Zerknij do PW.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2006, 23:16 przez ROM, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam. Dzięki za e-maila ROM :)
Tak więc dzisiaj postanowiłem sprawdzić czy wina leży po stronie wtórnej i odpiąłem diody D682 i D671.
Włączyłem TV i słychać cichą pracę przetwornicy (ciche jakby syczenie) jednak po chwili temp. mosfeta nadal osiąga temp około 70°C
Już nie mam pomysłów, napięcia po stronie wtórnej się zgadzają. Pozostał tylko problem grzania się tranzystora... :/
Tak więc dzisiaj postanowiłem sprawdzić czy wina leży po stronie wtórnej i odpiąłem diody D682 i D671.
Włączyłem TV i słychać cichą pracę przetwornicy (ciche jakby syczenie) jednak po chwili temp. mosfeta nadal osiąga temp około 70°C
Już nie mam pomysłów, napięcia po stronie wtórnej się zgadzają. Pozostał tylko problem grzania się tranzystora... :/