Automatyka w EdW?
Automatyka w EdW?
Jestem prenumeratorem EdW i kupuję także systematycznie EP. W EP zaistniał dział Automatyka Praktyczna. Zainteresował mnie bardzo ten temat, gdyż prawdopodobnie z tą dziedziną zwiążę swoje studia. Mam prośbę o rozpatrzenie mojej propozycji. Mianowicie czy mógłby powstać na łamach EdW dział poświęcony automatyce i może robotyce?Oczywiście wszystko od podstaw. Myślę, że wiele osób byłoby tym zainteresowanych. Pozdrawiam.
Robotyka mi się samemu podoba, ale niestety w EdW nie ma o niej wiele. Był kiedyś artykuł o robocie ale to było przedstawione bardzo niedokładnie , autor chyba nie miał się rozpisywać dokładnie jak zbudowany jest robot tylko pokazać co mniej więcej napotyka się projektując takiego robota. A przydałby się dokładniejszy artykuł. Więc popieram twój pomysł
Anax weś sobie to przeczytaj
http://pl.wikipedia.org/wiki/Automatyka
Pomysł fajny, tylko jest kilka przysłowiowych "ale..."tomaha1 pisze:Ale mi chodzi także o automatykę (regulatory itp.).
Według mnie, aby to miało sens, należy poznać podstawowy aparat matematyczny
którego używa się do opisu układów w automatyce (sterowaniu) - rachunek różniczkowo-całkowy,
przekształcenie Laplace'a, w końcu przekształcenie Z (zakładając finalnie cyfrową implementację regulatora),
choćby podstawy tego wszystkiego...
Popatrz proszę na równanie przetwarzania typowego regulatora PID ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Regulator_PID )
i powiedz mi proszę, jak sprawić, aby ktoś kto to zobaczy w EdW nie spadł z krzesła...
A to tylko zwykłe równanie, do tego dochodzi zagadnienie doboru nastaw, kryteria stabilności, etc, itd...
Taki kurs byłby bardzo super, ale pod warunkiem że wymagana do niego matematyka będzie
przedstawiona w sposób bardzo przystępny i co ważniejsze w taki sposób, aby osoba to czytająca
od razu widziała sens i cel nauki tych w sumie trudnych rzeczy.
Hmm, a może zamejluj do Redakcji i zapytaj oficjalnie, w Poczcie EdW, co o takim pomyśle sądzą...
tasza
Co prawda z krzesła nie spadłem, ale równanko jest supertasza pisze:Popatrz proszę na równanie przetwarzania typowego regulatora PID ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Regulator_PID )
i powiedz mi proszę, jak sprawić, aby ktoś kto to zobaczy w EdW nie spadł z krzesła...
Biorąc pod uwagę, że sporą częścią czytelników EdW jest młodzież, to jakiekolwiek poważne rozpotrywanie tematu może okazać się niezrozumiałe i niestrawne.
Nie jest aż tak tragicznie. W zeszłym roku przyszło mi niestety tłumaczyć te przyjemności związane z PID. Ponieważ faktyzcnie matematyka jest śmiertelna, przedstawiłem wzory startowe (kochana matematyka), a potem przykładowe "gotowce" z nich wynikające i pokazałem efekty na symulacji. Udało się wytłumaczyć wpływ konkretnych nastaw na pracę regulatora, nie jest to może dużo ale jeżeli szykujemy kogoś jako użytkownika a nie projektanta to na początek powinno wystarczyć. W sumie było sporo zabawy i na sypulacjach widać wyraźnie że z powietrza nastaw się nie da dobrać
Co do niestrawności Gaweł ma 100% racji - prowadzi do niestrawności. Z drugiej strony na poziomie technikum inna jest idea uczenia automatyki i zdecydowanie daje po kościach brak matematyki wyższej.