Witam
Projektuję aktualnie duże urządzenie, w którym będą znajdować się następujące elementy:
1. Układ FPGA, Spartan 3, Xilinx
2. Konfigurator FPGA, Xilinx
3. Układ CPLD rodziny XC95xx, oczywiście Xilinx
4. Procesor ATmega16, Atmel
5. ... jakby tego było mało, na płytce ma być miejsce dla procesora ARM Philipsa.
Wszystkie te elementy mają interfejs JTAG i zamierzam z niego korzystać do programowania układów. Wolałbym uniknąć 5 różnych złącz programowania. Mam tylko wątpliwość czy to wszystko da się połączyć w jeden łańcuch? Wiem z praktyki, że FPGA + konfigurator w łańcuchu działają prawidłowo. Nie spodziewam się problemów z dołączeniem CPLD. Ale co z mieszaniem układów innych firm i zupełnie innego typu (logika i mikrokontrolery). Czy JTAG jest na tyle silnym standardem, że mogę wszystko wpiąć w jeden wielki łańcuch czy powinienem jednak zapewnić możliwość ominięcia poszczególnych elementów łańcucha?
Pozdrawiam
Rad
---------------------------
Edit:
Przeszukując dokumentację znalazłem informacje o jakimś błędzie w implementacji JTAG'a w procesorach AVR'a. Jest tam co prawda opis jak to obejść, pytanie jednak czy będzie dało się to zrobić w programatorze Xilinxa ;/ Chyba jednak dam sobie spokój z ATmega16 - wybrałem go tylko dla tego, że ma JTAG'a. Jeśli mają być z tym problemy to wystarczy mi nawet ATmega8.
PS: Widział ktoś kiedyś erraty jakie pisze ATMEL do swoich procesorów? A mimo tego układy te są bardzo popularne...
JTAG
Czy ja wiem, czy to są takie "ogromne" zasoby? Łączenie FPGA i CPLD to dość częsta praktyka i umożliwia zmniejszenie odczuwania niektórych wad FPGA - przede wszystkim faktu, że FPGA traci pamięć nastaw w chwili utraty napięcia zasilania. Konfigurator jest elementem który ma wspomóc uruchamianie a czy będzie później stosowany będzie zależało od testów. AVR wykorzystuję nietypowo - jako interfejs do świata analogowego. W podstawowej wersji a ARM też nie będę korzystał - ma być na niego tylko miejsce w celu rozbudowy układu.alaris pisze:Hmm... Obawaim sie, ze nie potrafie rozjasnic Twoich watpliwosci, jednakze zaintrygowalo mnie jakie urzadzenie potrzebuje tak ogromnych zasobow... Zdradzisz ten sekret?
Od strony tego co to jest, nie zabrzmi to ciekawie, ponieważ będzie to po prostu uniwersalny układ sterowania. Fakt, że musi być to układ bardzo szybki zaważył na rozwiązaniu opartym o logikę programowalną a nie tylko mikrokontroler. Takie zlecenie i takie hobby
Z tego sobie zdaję sprawę. Tylko czy nie będzie na przykład konieczności omijania tego układu gdy będzie przylutowany - to jeszcze dwie zworki, odłączające sygnału TDI i TDO procesora. To samo z AVR'em - pytam teraz z ciekawości i na przyszłość. Wystraszyłem się tej informacji o błędzie i przeszedłem na ATmega8 który jtaga nie ma - będzie jedno złącze więcej... trudnomichal17 pisze:będziesz musiał zastosować zworkę załączaną podczas braku ARM a łączące linie tdi i tdo z tego układu