Mam prośbę i pytanie do ludzi, którzy przerabiali już kiedyś to co ja teraz próbuję przerobić, mianowicie (pytanie i prośba za chwilę - po wyjaśnieniu):
Zamierzam nauczyć się programowania mikrokontrolerów AVR, ALE:
1. Znam się już całkiem dobrze na programowaniu zarówno w C, C++, jak i Assemblerze (jeśli to ma dla kogoś jakieś znaczenie to także w Pascalu).
2. Znam się na podstawach elektroniki (tzn. na tyle, żeby w oparciu o poprawny schemat ideowy i montażowy plus ew.opis zmontować jakąś płytkę, np. programator).
3. Mam już pewne doświadczenie zarówno w wytrawianiu płytek, ich lutowaniu i montażu na nich elementów i nie mam specjalnie oporów, że coś schrzanię (chociaż zdarza mi się jeszcze czasem
4. Posiadam sprzęt, tzn. dobry miernik (dokładnie multimetr - taki, który można podłączyć do PC za pomocą kabla RS-232) oraz lutownice: nastawną oraz także taką polską "Lutola" (moją pierwszą kupioną jeszcze jak byłem dzieciakiem), oraz płytki, "trzecią rękę" i inne potrzebne ogólnie rzeczy.
5. Nie chcę (i nie mogę ze względu na brak finansów) kupować gotowych programatorów do układów AVR takich jak np. Willem Pro 2
Moje pytanie-prośba:
Czy ktokolwiek z Was -doświadczonych, obeznanych bardziej z tematem ode mnie- forumowiczów, elektroników, programamistów- mógłby mi doradzić w następujących sprawach:
1. Skąd zdobyć POPRAWNY schemat na temat: "jak zrobić samemu programator do układów AVR" (montażowy + opis, dobrze by było też ideowy)? Nie wiem czy jest możliwe zrobienie czegoś takiego jak "Willem Pro 2" (przypuszczam, że nie, bo to jest projekt zaawansowany), ale interesowało by mnie zrobienie programatora dla takiego mikrokontrolera, który mógłby obsłużyć maksymalnie dużo wejść/wyjść i żeby miał dość sporą pamięć, gdzie mógłbym umieścić w nim kod.
2. Jakie są książki (nie chodzi mi o jedną książkę) takie, żebym nie musiał przetwarzać dwa razy tej samej informacji w mojej głowie ucząc się... albo inaczej - Czy ktokolwiek z Was mógłby mi napisać jak możliwie w najkrótszym czasie (bez błądzenia) opanować tą sztukę? - konkretnie chodzi mi o sprawy bardziej związane z elektroniką i kodowaniem mikrokontrolerów, bo składni ani procesu programowania nikt mnie już nie musi uczyć
Z góry dziękuję i przepraszam jeśli już podobny temat był (ja bynajmniej szukałem i nie znalazłem, chociaż byłem już na stronkach radzia i innych polecanych w topicu "Programator WillemProg 3.0 (AVT5070)", szukałem też w google i owszem są informacje.. z tym, że jest ich BARDZO dużo...
PROSZĘ! Jeśli ktokolwiek z Was przerabiał już taki temat i mógłby mi pomóc - PROSZĘ NAJMOCNIEJ JAK MOGĘ O POMOC!!! - z góry dziękuję!
Edit1: Nie wiem czy to będzie dobry wybór, ale chyba kupię książkę "Sztuka programowania mikrokontrolerów AVR - podstawy" - chociaż wydaje mi się, że będzie tam raczej wytłumaczone JAK programować mikrokontrolery AVR w Assemblerze (co mi pasuje), natomiast (nie mam dostępu do tej książki) nie wiem czy będzie tam coś takiego jak zrobić programator dla mikrokontrolera AVR ATMEGA8515 (w każdym razie najpierw trzeba mieć narzędzia...)