Jak sprawdzić kwarc?
Jak sprawdzić kwarc?
Jak sprawdzić kwarc czy jest sprawny ? Jest na to jakiś sprawdzony sposób ?
Najlepiej zrobić z niego generator. Schemat z łatwością znajdziesz w internecie, np taki na dwóch bramkach. Ale ja proponuje w przypadku problemów z kwarcem (lub podejrzeń takowych) wymienić go na nowy prosto ze sklepu. Bywają jakieś dziwne zjawiska zwłaszcza w przypadku wyższych częstotliwości, które nie jest tak łatwo wyeliminować.
A i jak już zrobisz taki testowy generator to podpinasz np jakąś sondę logiczną czy coś w tym stylu i sprawdzasz czy generuje. Jeśli masz dostęp do oscyloskopu to jeszcze lepiej.
A i jak już zrobisz taki testowy generator to podpinasz np jakąś sondę logiczną czy coś w tym stylu i sprawdzasz czy generuje. Jeśli masz dostęp do oscyloskopu to jeszcze lepiej.
Dlaczego lepszy?
Jeśli kolega Tyrystor chce sprawdzać kwarce to pytanie o jakiej maksymalnej częstotliwości? I tu kolejne pytanie do jakiej częstotliwości chodzą bramki?
Więc jak ma zamiar budować generator, którym będzie sprawdzał kwarce to tylko na tranzystorze, bo na nim to nawet kwarc 40 MHz sprawdzi, a na bramkach nie. Sam kiedyś budowałem taki tester kwarców, mało tego miał wyjście na oscyloskop. Jeśli kolega Tyrystor jest zainteresowany takim testerem to niech da znać.
Więc jak ma zamiar budować generator, którym będzie sprawdzał kwarce to tylko na tranzystorze, bo na nim to nawet kwarc 40 MHz sprawdzi, a na bramkach nie. Sam kiedyś budowałem taki tester kwarców, mało tego miał wyjście na oscyloskop. Jeśli kolega Tyrystor jest zainteresowany takim testerem to niech da znać.
No dobrze kolego daj ten schemat, chętnie się przyjrzymy, bo widzę, że umierasz z niecierpliwościkris74 pisze:Próbnik o którym pisałem wcześniej ma opcję pomiaru częstotliwości kwarcu![]()
Proszę tu jest tego schemat. Kiedyś jak pracowałem na warsztacie łączności używałem go, sprawdził się w 100%. Acha schemat płytki też posiadam.
http://www.uploadtemple.com/view.php/1165661555.jpg
http://www.uploadtemple.com/view.php/1165661555.jpg