Niezdrowa ciekawość :)
Niezdrowa ciekawość :)
Kto autentycznie interesuje się i uczy programować AVR w asemblerze?
Ostatnio zmieniony 30 lis 2006, 16:58 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja miałem nawet okazję poprogramować trochę w asmie AVR. Chociaż przyznam się, że w przypadku tych procesorów sięgam do tego języka w ostateczności (ie. ATtiny11, ewentualnie inny mały procesor). Przy bardziej zaawansowanych algorytmach wolę powierzyć kompilatorowi C odpowiednie zagospodarowanie rejestrów, czasem jedynie zerkam jak on to robi 
Najprościej mówiąc jedno polecenie asemblera to jeden rozkaz dla procesora
Przykład kodu w asemblerze:Aby programować w asemblerze trzeba dość dobrze znać budowę wewnętrzną procka
Kłania się wiki.. http://pl.wikipedia.org/wiki/Asembler
Przykład kodu w asemblerze:
Kod: Zaznacz cały
mov ax, $D625 ;wprowadź do rejestru ax liczbę szesnastkową 0D625 (54821 dziesiętnie)
mov es, ax ;załaduj rejestr segmentowy "es" wartością znajdującą się w ax (0D625)
mov al, 24 ;załaduj dolną (młodszą) połówkę rejestru ax (al) liczbą dziesiętną 24
mov ah, 0 ;wyzeruj górną (starszą) połówkę rejestru ax (ah)
int 21h ;wywołaj przerwanie 21h
Kłania się wiki.. http://pl.wikipedia.org/wiki/Asembler
Zauważyłem ostatnio pozdrowienia kierowane do mnie od Brzozza93, bardzo mi miło i także pozdrawiam. Przy okazji wyczuwam małą aluzję co do liczby moich postów - owszem nie jest ich za wiele ale liczy się jakość a nie ilość
Trzeba jednak przyznać, że jestem biernym forumowiczem, więcej obserwuję niż piszę, jestem mało produktywny.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
To tylko taki trik kodu phpBB, że jak wpiszesz magiczne słowo you ujęte w nawiasy kwadratowe, to każdemu wypisze jego nick, a niezalogowanemu Gość.patrx pisze:Zauważyłem ostatnio pozdrowienia kierowane do mnie od Brzozza93, bardzo mi miło i także pozdrawiam
Sorki za offtopic
Jak już chcecie wiedzieć
Z mojej strony to na razie w odniesieniu do AVR-ów nieśmiałe kroczki w stronę Atmegi16, głównie z powodu braku czasu, ale za niedługo się powinno zacząć na poważnie.
Z assem poznałem się na poważnie dzięki mikrokontrolerowi SIMENS-a SAB 80C515 tak, więc od niego trochę:
ORG O
SJMP START
START:
MOVX WC, GAVRON ;
- trochę to niepoważne
NOP ; jak zwykle chciałoby się ale nie można
SJMP START ; no i pentelka - tak aż do śmierci
END
Z mojej strony to na razie w odniesieniu do AVR-ów nieśmiałe kroczki w stronę Atmegi16, głównie z powodu braku czasu, ale za niedługo się powinno zacząć na poważnie.
Z assem poznałem się na poważnie dzięki mikrokontrolerowi SIMENS-a SAB 80C515 tak, więc od niego trochę:
ORG O
SJMP START
START:
MOVX WC, GAVRON ;
NOP ; jak zwykle chciałoby się ale nie można
SJMP START ; no i pentelka - tak aż do śmierci
END