Jak działa DM7409?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 14 lis 2006, 0:05

Ale za to teraz zostanie ci w głowie porządna wiedza. Metoda "przez nogi do głowy" nie jest taka zła, tylko trzeba czasami się narobić :mrgreen:
Schemat możesz zamieścić, tylko dobrze by było, by to był schemat ideowy a nie rozrysowane połączenia między układami, bo trzeba go czytać z książkami pod ręką. Nikt (a ja szczególnie) nie uczy się na pamięć wyprowadzeń poszczególnych układów.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 14 lis 2006, 13:48

Manolo pisze:O ile dobrze się domyślam to przy tych 74573 musiałbym użyć 3 takie układziki i zużyć z "ATmega8" 8 portów na Data, 3 na LE i 1 na OE. Czyli jak dobrze licze 12
Albo użyć cztery 74HC573, w których wykorzystane zostanie tylko po pięć lini sygnałowych. Albo jeden z nich będzie służył jako zatrzask "adresowy" - wtedy można nawet dołączyć osiem tego typu układów... OE można spokojnie podłączyć na stałe do masy...

Co do 4094 (lub 74HC164 - bardzo podobny układ) - jest to również dobre rozwiązanie. Dodatkowym ułatwieniem może być wykorzystanie SPI w mega8 do przesyłania danych, oczywiście z dodatkową linią "otwierającą" wyjścia w 4094...

Zostaje jeszcze jedna możliwość - szyna I2C (czyli TWI w mega8) i układ PCF8574...

Jak widać - rozwiązań parę jest :)

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 14 lis 2006, 13:58

marcing pisze:...Co do 4094 (lub 74HC164 - bardzo podobny układ)...
Między tymi układami 4094 i 74HC164 jest zasadnicza różnica, która w tym zastosowaniu praktycznie dyskwalifikuje użycie 74HC164. Układ 74HC164 nie ma zatrzaskiwanych wyjść, toteż w trakcie wpisywania danych do rejestru wyjścia będą się zmieniać. W układzie 4094 znajduje się wyjściowy rejestr równoległy, do którego wpisane dane należy przepisać, więc nie ma zjawiska zmieniających się wyjść "w locie".
Ale rzeczywiście, rozwiązań jest wiele :mrgreen:

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 14 lis 2006, 14:04

gaweł pisze:Układ 74HC164 nie ma zatrzaskiwanych wyjść, toteż w trakcie wpisywania danych do rejestru wyjścia będą się zmieniać.
Fakt, zapomniałem. Pisałem "na szybko", z pamięci... Tak to jest, jak się do noty zajrzeć nie chce :(

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 14 lis 2006, 14:12

marcing pisze:Fakt, zapomniałem. Pisałem "na szybko", z pamięci... Tak to jest, jak się do noty zajrzeć nie chce :(
Marcing, nic się nie stało. W końcu po to jest forum, żeby się wzajemnie wspierać. Widzisz, mi to się mocno wbiło w pamięć, bo tu miało miejsce zastosowanie metody "przez ręce do głowy", która jest bardzo skuteczna w swoim działaniu, pamięta się długo :mrgreen:

Manolo
-

Post autor: Manolo » 15 lis 2006, 13:46

marcing pisze:Zostaje jeszcze jedna możliwość - szyna I2C (czyli TWI w mega8) i układ PCF8574...
To też jest super pomysł, właśnie przeglądam. I/O pełen wypas :). Chyba będe musiał spróbować wszystkiego :D. Dzienks :D

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 15 lis 2006, 14:02

gaweł pisze:Marcing, nic się nie stało. W końcu po to jest forum, żeby się wzajemnie wspierać. Widzisz, mi to się mocno wbiło w pamięć, bo tu miało miejsce zastosowanie metody "przez ręce do głowy", która jest bardzo skuteczna w swoim działaniu, pamięta się długo
Tyle tylko, że układ HC164 (a właściwie takich sześć) stosuję zamiennie z 4094 (oczywiście - różne płytki) do sterowania kolumn w budowanym wyświetlaczu... Ale korzystam z "biegającej jedynki", więc nie jest mi potrzebny bufor - dlatego nie skojarzyłem...

:arrow: Manolo - wykorzystanie I2C generalnie daje sporo możliwości, jak np. wykorzystanie zegara PCF8583. A z zegarem możesz zrobić automatyczne opuszczanie rolet o określonej godzinie ;)

ODPOWIEDZ