[NAPRAWA] Creative Megaworks 550 5.1 THX

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
fth
-
Kontakt:

[NAPRAWA] Creative Megaworks 550 5.1 THX

Post autor: fth » 07 lis 2006, 16:21

Witam,
jestem posiadaczem zestawu Creative Megaworks 550
http://www.creative.com/products/produc ... =240&nav=1

pojawił się u mnie ostatnio problem, co jakiś czas głośniki strzelają. W zależności od głośności ustawionej na głośnikach strzelanie jest również różnej głośności.
Dziś rozkręciłem zestaw i przypadkiem doszedłem do wniosku że jedno gniazdo na wzmacniaczu nie działa. Wszystkie głośniki są sprawne. Mowa tu o REAR RIGHT:

Obrazek

Próbowałem poruszać przewodami, troszke przedmuchać. Dalej to samo. Kanał nie gra i tyle.
Pytanie, czy ktoś z okolic Lublina / Lubartowa jest w stanie podjąć się naprawy zestawu ? Jeśli nie ma takiego, to kolejne pytanie, gdzie udać się z tym sprzętem ? Polecą mi Państwo jakiś zakład / osobę, która mogła by się tym zająć ?

Super Gad
-
Kontakt:

Post autor: Super Gad » 07 lis 2006, 20:00

Miałem ten sam problem z tym że na głośnikach CREATIVA INSPIRE P380, wymieniłem na wpół uszkodzona końcówka TDA8510j. Operacja pomogła. Nie wiem jaki układ masz w tych swoich..ale ewentualnie spróbuj poprawić luty na końcówkach tego układu..jeżeli masz dostęp do generatora i oscyloskopu to sprawdź jaki jest sygnał na wejściu każdego kanału na końcówce mocy i porównaj to z sygnałem wyjciowym. Być może że już coś w przedwzmacniaczu jest nie tak. Czekamy na wieści. Pozdrawiam :arrow: :cool:
Ostatnio zmieniony 08 lis 2006, 20:24 przez Super Gad, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 08 lis 2006, 10:11

Gdybym mieszkał bliżej to naprawiłbym Ci to :) ale... niestety mieszkał koło Wałbrzycha.
Zrób co pisał kolega wyżej.

fth
-
Kontakt:

Post autor: fth » 10 lis 2006, 11:41

problem jest taki, że tylni panel z wtyczkami do glosnikow jest masakrycznie zabudowany od wewnątrz subwofera. O ile odkręciłem wszystko co się da od obudowy, o tyle sama wewnetrzna obudowa panelu z wtyczkami jest uwaga: przyklejona do ścianki.

Ze sprawdzaniem parametrów które kolega podał powyżej bede mial nie lada problem, bo nie mam o tym bladego pojęcia.
Spróbuję jednak udać się do elektronika. Ile taka naprawa może kosztować w jakich wariantach ? Czyli np wymiana samej wtyczki - x zł, wtyczki i oscyloskopu - x zł. Nie proszę o dokładne kwoty, ale o zorientowanie mnie w temacie. Nie chce zostać "oszukany" tak jak ma to miejsce ze statystami w programie "uwaga".

Super Gad
-
Kontakt:

Post autor: Super Gad » 10 lis 2006, 13:28

Echs... :???: nie bardzo rozumię Twojego zapytania co do ceny wymiany wtyczki i oscyloskopu...no ale nie będę wnikał w szczegóły...jeżeli chodzi o naprawę tego zestawu w jakimś zakładzie to myślę, że powinni za to wziąść max 50-60 pln, oczywiście jest to uzależnione od ceny tej końcówki mocy i/lub ewentualnych uszkodzeń innych elementów. Jednymi słowy jak się nie znasz to masz duże prawdopodobieństwo na to że zostaniesz oszukany...no chyba że trafisz do uczciwego zakładu. Ja bym sie na Twoim miejscu jednak nie poddawał i próbował naprawić to samemu...fakt że sie na tym nie znasz nie dyskwalifikuje Cie na początku...doskonała okazja by nauczyć się korzystać z kart katalogowych. Myślę, że nie było by problemu aby poprowadzić Cie za "rękę" przy naprawie tego zestawu, to zależy od Ciebie. Pozdrawiam Super Gad

fth
-
Kontakt:

Post autor: fth » 15 lis 2006, 12:37

a wiec tak, w pewnym serwisie powiedziano mi że po wstepnych oględzinach, uszkoszony jest "wzmacniacz podwójny 2x100W, STA 575". Mówią również, że bardzo ciężko go dostać, a jeśli już to na pewno nie tanio.
Co wy na to ? Gdzie mogę go dostać ? Może jakieś zastępstwo ?

Super Gad
-
Kontakt:

Post autor: Super Gad » 16 lis 2006, 9:17

No faktycznie ciężko z tą kostką...sprawdziłem wszystkie moje dotychczasowe źródła części i nic.. :sad: ale natrafiłem na forum CREATIVA i tam dostałem link do przedstawicieli firmy STMicroelektronics http://www.st.com/stonline/address/dist ... ur.htm#pol. Więc odpalaj OUTLOOKA i bierz się za pisanie maili, zobaczymy ile mogłaby kosztować taka końcówka. Wydaje mi się że będzie to dużo tańsze niż miałbyś to zamawiać przez ten zakład. Jeżeli jednak cena będzie aż nadto wysoka i/lub nie będzie tego układu w ofertach tych firm to pomyślimy o jakimś zamienniku, ale to będzie wymagało od Ciebie troszkę wysiłku...no chyba że sięzgodzisz na naprawę w tym zakładzie. Pozdrawiam Super Gad :mrgreen:

ODPOWIEDZ