Najlepsze warunki to chyba próżnia?End pisze:w idealnych warunkach (czyste powietrze, brak mgły itp.)
Diody laserowe
-
bartek_ste
- -
Fajne lasery można kupić w TME http://www.tme.pl
ok. 40zł+VAT za 4,5mw 3 - 4,5v
A dokladny model, ktora to dioda ?bartek_ste pisze:Fajne lasery można kupić w TME http://www.tme.pl
Tutaj masz od razu podane: LINKmuster pisze:Jakią czenstotliwość mają poszczegulne kolory? (czetotliwość fali)
Czyli gdybym zastosował diodę laserową klasy 2 (http://www.ciop.pl/1386.html), o odpowiednio szerokiej wiązce i długości fali około 532nm, uzyskałbym nieszkodliwy dla ludzkiego oka efekt świetlny?
Pzdr. i dzięki
Pzdr. i dzięki
Nie ma diody laserowej o długości fali 532nm - z tego co mi wiadomo to nie ma...
Jesli chcesz uzyskać zieloną wiząkę to potrzeba kryształy Nd:YVO4 i KTP (podwajacz długości fali) i diode podczerwoną o długości fali 808nm (podczerwień) o mocy kilkadzisiąt razy większej niż spodziewana moc wiązki zielonej. np. z 500mW podczerwieni można uzyskać +/- 35mW zieleni (może 30mW nie jestem pewny do końca)
Oczywiście zieloną wiżakę można uzyskać z rur napełnianych np. argonem, He-Ne czy czymś podobnym.
Później tylko kolimacja wiązki i gotowe.
Ażeby zabłysnąć efektem gdzieś w dyskotece, to potrzeba by minimum ze 35mW zieleni żeby to dało jakiś interesujący efekt - do tego galva z lusterkami i aminacje w osi X i Y (popelscan)
Proponuję oglądnąć sobie odcinek starego (ale jakiego!) odcinka SONDY (Zdzisław D.Kamiński i Andrzej Kurek) pt. "Oko Demona" lub "Promień nadziei" bardzo dobre odcinki związane z laserami "Oko Demona" Mój ulubiony.
Kiedyś interesowałem się laserami, ale to hobby jest dla mnie zbyt drogie...
Jeśli używasz P2P to tam jest na bank eMule Plus v1.2
Na Torrentach cięzko to znaleźć...
P.S Jesli Cię stać na laser o dlugości fali 532nm, mocy np. 35mW i to klasy II to fajnie masz
Jesli chcesz uzyskać zieloną wiząkę to potrzeba kryształy Nd:YVO4 i KTP (podwajacz długości fali) i diode podczerwoną o długości fali 808nm (podczerwień) o mocy kilkadzisiąt razy większej niż spodziewana moc wiązki zielonej. np. z 500mW podczerwieni można uzyskać +/- 35mW zieleni (może 30mW nie jestem pewny do końca)
Oczywiście zieloną wiżakę można uzyskać z rur napełnianych np. argonem, He-Ne czy czymś podobnym.
Później tylko kolimacja wiązki i gotowe.
Zależy od klasy lasera i mocy, podobno klasa III jest najbardziej szkodliwa.uzyskałbym nieszkodliwy dla ludzkiego oka efekt świetlny?
Ażeby zabłysnąć efektem gdzieś w dyskotece, to potrzeba by minimum ze 35mW zieleni żeby to dało jakiś interesujący efekt - do tego galva z lusterkami i aminacje w osi X i Y (popelscan)
Proponuję oglądnąć sobie odcinek starego (ale jakiego!) odcinka SONDY (Zdzisław D.Kamiński i Andrzej Kurek) pt. "Oko Demona" lub "Promień nadziei" bardzo dobre odcinki związane z laserami "Oko Demona" Mój ulubiony.
Kiedyś interesowałem się laserami, ale to hobby jest dla mnie zbyt drogie...
Jeśli używasz P2P to tam jest na bank eMule Plus v1.2
Na Torrentach cięzko to znaleźć...
P.S Jesli Cię stać na laser o dlugości fali 532nm, mocy np. 35mW i to klasy II to fajnie masz