Budowa telewizora kineskopowego

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
GVolt
Użytkownik

Budowa telewizora kineskopowego

Post autor: GVolt » 03 lis 2006, 16:17

Nie wiedziałem który dział będzie lepszy, tech. lamp. czy ten. Jeśli wybrałem zły to prosze o przeniesienie.

Do rzeczy: mam dobry kineskop ze starego tv. Jak zrobić do niego układ sterowania(ale całym kineskopem, nie samym TV!)? Szukałem, ale nie znalazłem nic mnie interesującego. Chodzi mi o układ wyświetlania czegoś na tv, nie chodzi o odbiór TV tylko o wykorzystanie kineskopu.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 05 lis 2006, 11:49

Pytanie jakie się teraz nasuwa to jakiego rozmiaru jest to kineskop? Czy jest to kolor, czy b/w? Czy ma cewki odchylające na szyjce?

Sterowanie takim kineskopem będzie dość trudne. Musiałbyś przenieść do swojego projektu prawie cały TV. Tak, abyś na "wejściu" posiadał tylko trzy sygnały: impulsy H, impulsy V i sygnał Y. Teraz pozostaje kwestia napisania sterownika, który będzie podawał impulsy H co 64us - jedna linia obrazowa. Jest to czas gdzie musisz się zmieścić z całą treścią (sygnał Y) obrazu w jednej linii. Co 312.5 takich linii należy podać impuls V który oznaczać będzie koniec jednej ramki obrazowej. Po tym sygnale, nastąpi powrót na początek następnego obrazu. I cały cykl się powtórzy.

Jeśli twój kineskop jest dość mały 14" to możesz wykorzystać moduły - które możesz łatwo zdobyć i połączyć - z telewizora Neptun150 lub jego brata, monitora Neptun156.

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 06 lis 2006, 22:33

Po tym sygnale, nastąpi powrót na początek następnego obrazu
Hmmm....chyba półobrazu.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 07 lis 2006, 18:10

ROM pisze:Hmmm....chyba półobrazu.
Zależy jak na to patrzeć. Mówiąc obrazu miałem na myśli obraz w sensie tego co naszkicuje wiązka w czasie 1 ramki.
Zauważ, że na obrazie pochodzącym z nadajnika stacji TV widać półobrazy - jest to zauważalne zwłaszcza na odbiornikach monochromatycznych. Są różne nieco odstępy między liniami. Jednak podłączając do odbiornika komputer strarszej generacji (ZX Spectrum, Atari) tam półobrazów jako tako nie ma - linie są w tej samej odległości.

GVolt
Użytkownik

Post autor: GVolt » 08 lis 2006, 16:06

ZbeeGin pisze:ytanie jakie się teraz nasuwa to jakiego rozmiaru jest to kineskop? Czy jest to kolor, czy b/w? Czy ma cewki odchylające na szyjce?
Rozmiar jest chyba 20", kolorowy i jakieś cewki też są na nim.
A jakieś schematy sterownika kineskopu ma może ktoś? Tylko nie schematy całych tv tylko samego sterownika. Bardzo dużo roboty by było ze zrobieniem takiego czegoś dla tego kineskopu? I jakie by mniej więcej koszty były? Jakieś scalaki ze starego ruskiego tv(od niego ten kineskop) mam to może by sie przydały.

Są to: K174CHA11, K155ID1, TDA4555(PHILIPS'a, był chyba wsadzony przy naprawie) i jakieś chyba jeszcze.

ODPOWIEDZ