kompilator IAR'a - cos zle ustawione....

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
WREALCON
-

kompilator IAR'a - cos zle ustawione....

Post autor: WREALCON » 31 paź 2006, 17:20

Witam wszystkich :))

Mam taki dziwny problem, otoz mam sobie programik taki (a raczej jego czesc)

for (i = 0; i != 100; i++)
buffer = i;

for (i = 0; i != 100; i++)
k = buffer;

gdzie k to unsigned char, a buffer to unsigned char [100].
No i zalozmy, ze zatrzymuje sie na drugim for'ze. Wlaczam sobie locals, albo watch, dla podgladu, i co widze ?? w buffer sa same smieci, a raczej same 0xc9, zas wykonujac drugiego for'a, wartosci k, jakie zostaja przypisane do niego, to 0, 1, 2, ..., 99 :))

Kompilator twierdzi, ze zmienna buffer ma lokacje: DATA:0xFFB0, co jest bledne, gdyz zmienna buffer zaczyna sie od 0x03b0 (sprawdzone w moim przypadku na sprzecie (JTAG) ).

No i mam taki dziwny problemik. Nie wiem, jak zrobic, by IAR pokazywal mi prawidlowa pozycje zmiennej (wylaczona optymalizacja jest).

ps. jaki jest najlepszy kompilator do AVR ?? oczywiscie profesjonalny i uzywany w duzych korporacjach... mam nadzieje, ze nie jest to AvrStudio z Gcc ;))

Pozdrawiam,
WREALCON

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 31 paź 2006, 21:44

WREALCON pisze:ps. jaki jest najlepszy kompilator do AVR ?? oczywiscie profesjonalny i uzywany w duzych korporacjach... mam nadzieje, ze nie jest to AvrStudio z Gcc )
W tych wypadkach raczej używa się Keil-a, czy CodeVision.

ODPOWIEDZ