Witam!
Od niedawna zajmuje się programowaniem mikroprocesorów. Chicałbym napisać program do pomiaru niewielkich częstotoliwości (rzędu kHz) z wykorzystaniem liczników i timerów. Widziałem już kilka kodów źródłowych, ale wszystkie napisane w nieznanym mi języku (bascomie). Ja swoje programy piszę w języku C. Ma ktoś może taki program (chodzi mi o kod źródłowy) oraz jakieś materiały dotyczące rozkazów w języku C dotyczących timerów i liczników?
Pozdrawiam!!!
Atmega8 licznik impulsów
Ja bym użył przerwania zewnętrznego do zwiększania licznika impulsów (nóżka oznaczona INT0 albo INT1) a na przerwaniu timera dzieliłbym ilość impulsów przez czas, co da mi częstotliwość. Oczywiście trzeba jeszcze wyzerować licznik impulsów i uruchomić ponownie timer. Potrzebne są dwa przerwania a w programie głównym odczytujesz wartość zmiennej ustawianej w przerwaniu timera zawierającej częstotliwość.
Nie mam w robocie kompilatora to nie poratuję listingiem.
Jejek
Nie mam w robocie kompilatora to nie poratuję listingiem.
Jejek
-
ZbeeGin
To zależy dla kogo. Dla początkujących rzecz oczywista, jest prawie wszystko! Większość rzeczy dotyczących obsługi urządzeń zewnętrznych załatwia się jednym bądź dwoma poleceniami. Składnia jest na tyle prosta i przy odrobinie chęci w kwestii wcięć (PAMIĘTAJCIE O TYM!) taki program jest bardzo czytelny - tak jakby czytało się tekst z książki. "Stale" rozwijane środowisko i banalnie prosty zintegrowany programator. Dosłownie prostszego rozwiązania kwestii programowania i ustawiania bitów fuse nie widziałem. I szczerze mówiąc dziwię się, że niektórym udaje się tym programatorem zablokować procesor.a jakie sa zalety Bascom'a nad C ??
Dla kontrastu i dla zaawansowanych wspomnę, iż często przeszkodą jest rozwlekłość kodu jaki produkuje BASCOM. Prawie "zero" optymalizacji. Sam zresztą zaglądałem w biblioteki i wynikowe programy i... kod wygląda tak jak murek z cegieł. Cegła na cegle, plus odrobina zaprawy by się trzymały razem. Bascom kontroluje prawie wszystko, wstawki w asm muszą być pisane tak, aby nie zakłócić programu w Bascom Basic-u. Zatem rejestry na stos, poużywać i zdjąć ze stosu. Jeśli chciałoby się użyć licznika we wstawce to raczej tego lepiej nie robić, bo nigdy nie wiadomo na co będzie ten licznik potrzebny poleceniom Bascom Basic-a.
Oczywiście jest jeszcze sporo do opisania w tej kwestii, ale myślę, że wymieniłem to co najważniejsze.