Fusebit w Attiny2313
- matelektronik
- Użytkownik
- Kontakt:
Fusebit w Attiny2313
Witam !!!
Jak skonfigurowac fusebity w attiny 2313 zeby kozystac z zewnetrznego rezonatora kwarcowego? Szukalem ale nigdzie nie znalazlem. Przypuszczam ze napewno ktos to robil. Jesli ktos bylby tak mily to prosze o pomoc.
pzdr
Jak skonfigurowac fusebity w attiny 2313 zeby kozystac z zewnetrznego rezonatora kwarcowego? Szukalem ale nigdzie nie znalazlem. Przypuszczam ze napewno ktos to robil. Jesli ktos bylby tak mily to prosze o pomoc.
pzdr
-
ZbeeGin
Patrz załączony zrzut ekranu. Interesuje Cię Fusebit C oraz FusebitA987.
- Załączniki
-
- tiny2313_fuse.gif
- (20.94 KiB) Pobrany 6193 razy
-
ZbeeGin
- matelektronik
- Użytkownik
- Kontakt:
-
ZbeeGin
Fusebit C służy do uaktywnienia dzielnika przez 8 (jest to wartość stała) sygnału zegarowego. Jeśli ustawisz zewnętrzny kwarc i podłączysz 8MHz to uaktywnienie tego bitu spowoduje, że procesor będzie pracował z częstotliwością 1MHz.
Często się o tym bicie zapomina i stąd później pytania: Dlaczego Wait 1 działa tak długo. Ponad 8 sekund a nie 1 sek?
Często się o tym bicie zapomina i stąd później pytania: Dlaczego Wait 1 działa tak długo. Ponad 8 sekund a nie 1 sek?
Ja miałem działający układ z ATmega32 i w pewnym momencie coś mnie pokusiło żeby zastąpić kwarc układem RC no i pozmieniałem Fusy, wlutowałem kondensator i rezystor wg obliczeń i zadowolony z siebie podpiełem programator i ...(reszty sie możecie domyśleć)!!! Wyczytałem w książce że albo programator równoległy albo reanimacja tz. NE555 i generator ok 500kHz i na XTAL1 i wtedy spróbować przeprogramować. Ja mam gdzieś taki scalony generator 12MHz. Moge go podpiąć pod XTAL1 i wtedy przeprogramować? Czy to prawda że niezależnie od ustawienia Fusebit dotyczących układu zegara (z pominięciem wewnętrznego oscylatora) moge podpiąć ten gen 12MHz i układ powinien dać sie przeprogramować?
..heh..miałem to samo z tiny12..i wpadł mi do głowy prosty i logiczny pomysł - skoro programowałem w układzie z kwarcem i ustawiłem fusy na RC /oczywiście wtedy wszystko się powiesiło/ to teraz muszę odwrotnie - programator z RC zamiast rezonatora i wtedy przestawić fusy na kwarc - zahulało..i odetchnąłem
spróbuj tego!!
- matelektronik
- Użytkownik
- Kontakt: