Jeden post i od razu wiać, o co chodzi...
Kolega jamnik89pl zwrócił się ze swoim problemem do Użytkowników Forum, by pomogli mu rozwiązać problem z urządzeniem. W moich poprzednich postach wyraźnie zaznaczyłem, że chodzi mi tylko i wyłącznie o obliczenie KILKU spadków napięć i stałych czasowych oraz przetestowanie układu, a nie o "aptekarskie obliczenia". Szkoda więc, że użytkownik Jony130 skupił się na złośliwościach, a nie np. na podaniu gotowych rozwiązań użytkownikowi, który napisał, że nie doszedł jeszcze do tranzystorów. Ograniczył się jedynie do podania listy zakupów, na której znalazły się tylko trzy tranzystory (a co by było gdyby np. jeden był uszkodzony lub po prostu by się spalił podczas testów?) i elementy RC, których dobór nie powinien być jedynie wyborem empirycznym. Chciałem podać rozwiązania, które ułatwią wykonanie zadania, ale będą sprawdzone i pewne (żeby na przykład nie doszło do tego, że układ po pewnym czasie nie zadziała, bo wielo-kiloomowe rezystory nie będą chciały współdziałać z rozformowanymi elektrolitami).
Chciałem pomóc, ale widzę, że nie wszystkim się to podoba...
Prosty układ świetlny 3 x LED
-
jamnik89pl
- -
- przemotronik
- Użytkownik
Bardzo, naprawdę bardzo Cię przepraszam, ale wczoraj już przerobiłem schemat w EAGLE'u. Okazało się, że diody ładnie się doświecają, ale nie chcą gasnąć
Dzisiaj wymyśliłem dwa kolejne rozwiązania układowe, które-mam nadzieję-umożliwią
zaświecanie z odpowiednimi opóźnieniami oraz gaśnięcie. W układzie wchodzi w grę szereg innych parametrów, jak np. możliwość nieprawidłowego działania po rozformowaniu kondensatorów. Układ niestety będzie trochę rozbudowany
, ale powinien działać. Ponieważ pożądana stała czasowa zależy od parametrów RC, więc prosiłbym jeszcze, żebyś powiedział:
1. ile mają trwać przerwy pomiędzy zaświecaniem diod;
2. jak długo mają się świecić wszystkie razem.
Jeżeli o mnie chodzi, to zaraz wracam do warsztatu. I, naprawdę szczerze mówiąc, opóźnienie prac nie wynika z mojego zaniedbania i pracuję nad urządzeniem, bo chcę podać sprawdzone (w praktyce) rozwiązanie.
zaświecanie z odpowiednimi opóźnieniami oraz gaśnięcie. W układzie wchodzi w grę szereg innych parametrów, jak np. możliwość nieprawidłowego działania po rozformowaniu kondensatorów. Układ niestety będzie trochę rozbudowany
1. ile mają trwać przerwy pomiędzy zaświecaniem diod;
2. jak długo mają się świecić wszystkie razem.
Jeżeli o mnie chodzi, to zaraz wracam do warsztatu. I, naprawdę szczerze mówiąc, opóźnienie prac nie wynika z mojego zaniedbania i pracuję nad urządzeniem, bo chcę podać sprawdzone (w praktyce) rozwiązanie.
-
jamnik89pl
- -
- przemotronik
- Użytkownik
-
jamnik89pl
- -
- przemotronik
- Użytkownik
Wiem, że marne to pocieszenie, ale życie mi się trochę zapętliło
Mam tyle spraw, że na forum dłuuugo nie zaglądałem. Nie zapomniałem o układzie, ale
sam nie daję sobie rady z tym, co nam dorzucają w szkole. Poza tym lata za mną grupka ludzi, poprawiajacych sprawdziany z fizyki, to im pomagam... Ale jak zrobię układ
, to się odezwę, obiecuję!!!!!!!