Jak zacząc przygode z 8051 -naprowadzcie starsi stażem :)

To forum jest dla wszystkich pasjonatów wiecznie młodych mikrokontrolerów '51. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Jak zacząc przygode z 8051 -naprowadzcie starsi stażem :)

Post autor: Gutek » 21 paź 2006, 12:56

CHce zacząc zabawę z 8051( jest duz materiałów) mam trochę teori .W ksiązkach nie piszą nic o podstawowych narzędziach.

Więc mam do dyspozycji : - trochę pieniędzy ( do 100 zł)
- dośc dobry komputer z rs232 i usb dostep do sieci
- dużo elementów analogowych
- swój warsztacik
- ksiazke "Mikrokontrolery dla początkujących" WKŁ
"ukł cyfrowe " głockiego dla III TE

mam pytania:- co musze kupic by zacząc pisac programy ( w jakim jezyku) zapisac je w mikrokontrolerze'51 ?
- jaką wersje kupic ( najtansza)?
- jaki program sciagrnąc (freewear , demo)?

mój cel to zrobienie prostego układu z mikrokontrolerem 8051 zeby wejsc w tajniki zwiazanie z programowaniem wykorzyst . uP itp. Układ to np. cykliczne sterowanie kilkoma diodami zapisane w programie .jezeli kots mógłby mi pomóc to zgóry dziekuje .!!!
Ostatnio zmieniony 24 paź 2006, 18:18 przez Gutek, łącznie zmieniany 1 raz.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 21 paź 2006, 18:37

Gutek pisze:co musze kupic by zacząc pisac programy ( w jakim jezyku) zapisac je w mikrokontrolerze'51 ?
Dobry edytor, najlepiej dla programistów. Polecam TextPad, Notepad++, PSPad, Programmers Notepad. Do wyboru do koloru. :)
Gutek pisze:- jaką wersje kupic ( najtansza)?
Jeśli chodzi o procesor to:
- Atmel AT89s52 - większe możliwości, ma interfejs ISP do programowania w układzie. Są to tylko 4 przewody a programator można zrobić samemu.
- Atmel AT89c2051 - mniejsze nieco możliwości ale obudowa tylko 20 pinów. Programator też jest prosty do zrobienia. Są podobno wersje z ISP AT89s2051 ale trudno dostępne.
Gutek pisze:- jaki program sciagrnąc (freewear , demo)?
Pierwsza opcja to asembler - czyli programowanie w kodzie maszynowym. Tutaj wszystko możesz zaplanować jak chcesz. Niestety na początek jest trochę trudno, ale i tak warto go poznać - przyda się i to nie jeden raz.
Jest wiele asemblerów np. ten możesz wypróbować na początek. Jego dokumentacja jest tutaj

Druga opcja, to Bascom 8051. Dla tych którzy chcą szybko pisać aplikacje i nie interesować się zbytnio tym jak to będzie wszystko wyglądało w kodzie maszynowym. Dostępna jest w pełni funkcjonalna wersja Demo, która posiada tylko ograniczenie co do wielkość kodu jaki może wygenerować. Obecnie jest to 4KB (Jak dobrze pamiętam). Zajrzyj na stronę www.mcselec.com

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 24 paź 2006, 18:15

dziekuje biore sie do pracy. a co to jest ten edytor ! to jest jakis program komputerowy czy jakis układ !?

I jak sie wprowadza program do mikrokontrolera PRZEZ ISP ?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 24 paź 2006, 18:27

Gutek pisze:a co to jest ten edytor ! to jest jakis program komputerowy czy jakis układ !?
Program. Tak jak Notatnik dołączony do Windows. Choć polecam jeden z lepszych które przytoczyłem.
Gutek pisze:I jak sie wprowadza program do mikrokontrolera PRZEZ ISP ?
Potrzebujesz odpowiedniego oprogramowania komunikującego się z procesorem, a to zależy od sprzętu.

ODPOWIEDZ