Dźwięk w telewizorze Philips 21PT165B

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
sailorman
-

Dźwięk w telewizorze Philips 21PT165B

Post autor: sailorman » 21 paź 2006, 12:41

Szanowni Państwo,
jestem stuprocentowym laikiem w temacie "elektronika", więc zwracam się do Was. Przywiozłem z Niemiec w/w telewizor. Strojenie obrazu przebiega bezproblemowo, problem jest natomiast ze dźwiękiem (szumy). Podobno to kwestia przestrojenia na ustawienia wschodnioeuropejskie. Podobno też jest to czynność trywialna, nie wymagająca wizyty w serwisie (jakieś pokrętło czy cuś). Więc zdjąłem pokrywę TV i jestem bez mapy. Gdybyście Panowie (Panie?) podpowiedzieli gdzie szukać i co z tym zrobić, byłbym wdzięczny.
Przepraszam za lamerskie pytanie, szukałem jakiejś dokumentacji w sieci, ale bez powodzenia.
Pozdrawiam,
Sailorman

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 21 paź 2006, 19:02

Przede wszytkim potrzebna będzie płytka fonii równoległej. Są dwie wersje.
Jedna tylko przesuwa fonię na częstotliwość niemiecką, ale za to działa prawie w 100% z każdym odbiornikiem. Jest to tzw. Fonia Rymi.
Druga dekoduje fonię i ponownie nadaje ją na częstotliwości fonii "niemieckiej". Z tą płytką moga być kłopoty w niektórych konfiguracjach. Zwłaszcza przy fonii przełączanej przez mikrokontroler już w torze p.cz. odbiornika. Np. w nowych modelach odbiorników.

Sposób podłączenia jest prawie taki sam w obu przypadkach. Wejście (INPUT) podłaczamy do wyprowadzenia IF głowicy antenowej - zwykle taki opis jest na głowicy lub na płytce pod nią. Wyjście (OUTPUT) podłączamy do filtra fonii - taki mały ceramiczny element z trzema nogami i napisem F5,5 lub podobnie. Jest on w kolorze żółtym lub pomarańczowym. Taki element w kolorze niebieskim nie jest tym filtrem o który nam chodzi! O napięciu zasilania takiej płytki nie będę wspominał, bo jest to sprawa oczywista.

W przypadku gdy fonia nr.2 nie zadziała przy takim podłączeniu jak wyżej, będzie trzeba zastosować fonię nr.1. Której Wyjście i Wejście łączy się razem do wyprowadzenia IF. I myślę, aby pozbyć się problemów z uruchomieniem polskiej fonii na tym TV to fonia nr. 1 będzie najlepsza.

sailorman
-

Post autor: sailorman » 28 paź 2006, 1:32

Ojoj, chyba rzuciłem się na głęboką (jak na swoje, skromne mozliwości) wodę... Wielkie dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam!!!

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 28 paź 2006, 9:00

sailorman pisze:Ojoj, chyba rzuciłem się na głęboką (jak na swoje, skromne mozliwości) wodę...
Nie rezygnuj za szybko. To są tylko 4 przewody do podlutowania! A w opisie starałem się przedstawić całość podstaw zagadnienia stąd taka zawiłość.

ODPOWIEDZ