Bufor lampowy, pomóżcie!

Czyli elektronika w stylu retro, lampy, układy lampowe i stare radia. Wymiana doświadczeń i porady znawców tematu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Bufor lampowy, pomóżcie!

Post autor: M@ciej » 16 paź 2006, 10:18

Chcę zrobić bufor lampowy na ECC88 (E88CC) i chcę go wpiąć pomiędzy obie gałęzie zasilania symetrycznego końcówki mocy TDA 7294. czy taki bufor zasilany napięciem symetrycznym ma prawo działać? (chodzi o to, że chce go zasilać jak najwyższym napięciem).Nie chcę włączać bufora w jedną gałąź zasilania (między +V a GND), żeby nie stracić symetrii zasilania.
Wartości rezystorów katodowych sobie dobiorę,a co z rezystorem polaryzującym siatkę R3?

Schemat koncepcji zamieszczam poniżej.

Nie chodzi mi o zasilanie z oddzielnego trafa, bo nie zmieści mi się w obudowie.Ledwie zasilanie żażenia udało mi się rozwiązać.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrowienia dla wszystkich lampowców :)
Załączniki
UNTITLED.jpg
UNTITLED.jpg (16.56 KiB) Przejrzano 5956 razy
Ostatnio zmieniony 11 lis 2006, 11:33 przez M@ciej, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 21 paź 2006, 17:54

Za mało danych. Nie za bardzo widać jak ma się zamykać obwód sygnału wejściowego.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 08 lis 2006, 17:23

Dzieki Alku, juz myslalem,ze wszyscy mnie zlekceważyli. Szcerze mowiąc ja tez nie wiem,jak ma sie zamykac obwód.Właczyłem tradycyjny bufor lampowy w zasilanie symetryczne i ciekaw jestem,czy to będzie działać.Dlatego tez pytam.Bufor jest bez sprzezenia zwrotnego,ma tylko czynic dzwięk "lampowym".

Pozdrawiam :)

PS. Gratuluje napisania książki, bede musiał ją zakupić :)

[ Dodano: 2006-11-13, 10:10 ]
Zdecydowałem się zasilać bufor z oddzielnego trafa. Nie będzie kłopotów z prowadzeniem masy. 20W Toroidalne powinno wystarczyć na żażenie (2 lampy: ECC88 i E88CC, w sumie 600 mA/6.3V lub 300 mA/12.6V szeregowo) a anodowe może być i od 45 do 70V. Pan Piotr Górecki pokazywał, że te lampy można zasilać nawet z 12V, więc czuje sie rozgrzeszony :)

ODPOWIEDZ