[montaż] lutowanie płytek dwustronnych

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Kontakt:

[montaż] lutowanie płytek dwustronnych

Post autor: adiblol » 20 paź 2006, 21:08

Czy jak zlutuję TYLKO z jednej strony płytkę mającą także ścieżki po drugiej stronie to będzie działało poprawnie?

Jeśli nie, to proszę o porady jak lutować podstawki do scalaków na dwustronnych...

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 21 paź 2006, 8:35

Jeśli płytka posiada metalizację otworów to wystarczy jak polutujesz z jednej strony. Jak tej metalizacji nie posiada to już musisz lutować z dwóch stron.

Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adiblol » 21 paź 2006, 8:46

A czy płytki AVT (i inne dobre fabryczne) posiadają metalizację?

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 21 paź 2006, 8:53

Nie spotkałem się z dwustronnymi płytkami z AVT bez metalizacji. Możesz łatwo sprawdzić czy płytka ma metalizowane otwory poprzez "zajrzenie" do otworu (najlepiej w dobym oświetleniu). Jeśli powierzchnia otworu się błyszczy to płytka posiada metalizację.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 21 paź 2006, 9:36

Miałem dokładnie takie same wątpliwości, gdy pół roku temu lutowałem zestaw AVT3500 :mrgreen: . Pojawił się wtedy jeszcze jeden problem. Jak można poprawić źle lub krzywo wlutowany element? Chodzi mi o to, czy można np. rozgrzać lut i usunąć odsysaczem cynę, a potem naprowazić element na odpowiednie położenie (i czy może to grozić np. uszkodzeniem metalizacji, jeśli zostało trochę cyny)?

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 21 paź 2006, 11:46

Raczej w ten sposób metalizacji nie usuniesz. Krzywo wlutowany element można poprawić bez odsysania cyny. Wystarczy roztopić cynę i szczypcami poprawić. Należy pamiętać o tym że nie wolno grzać za długo, szczególnie diod i tranzystorów poniewaz są one bardzo podatne na temperaturę. Miłego lutowania

ODPOWIEDZ