RS232 i 433MHz

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

RS232 i 433MHz

Post autor: seweryn » 20 paź 2006, 14:07

Posiadam nadajnik: http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=46728
Czy mogę podłączyć jego wejście do wyścia TxD atiny2313 a wyjscie odbiornika do wejścia RxD drugiego procesora? Na jaką prędkość pownienem ustawić UART? Będzie to prawidłowo współpracować czy może lepiej programowo zrealizować transmisje?

Awatar użytkownika
misha89
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: misha89 » 20 paź 2006, 22:34

Kiedys widzialem w necie cos takiego. Gosciu napisal ze wszystko dziala ale sam nie probowalem.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 20 paź 2006, 23:35

czesc mozesz ale z tego co pamietam to chyba trzeba zanegowac sygnal (gdzies to widzialem). Zresztą odezwij sie na gg to pogadamy podeśle Ci pdf'a

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 21 paź 2006, 21:17

seweryn pisze:Na jaką prędkość pownienem ustawić UART?
Na jednym z "obrazków" jest fragment tabelki z podstawowymi danymi.
A tam widnieje wpis: Max Data Rate = 4kHz... Czyli w zasadzie bezpieczną wartością taktowania USART będzie 2400bps...
Pikczu pisze:czesc mozesz ale z tego co pamietam to chyba trzeba zanegowac sygnal
Nie, jeżeli z drugiej strony też będzie mikrokontroler z podłączonym bezpośrednio modułem...

Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: seweryn » 22 paź 2006, 7:18

Przeprowadziłem próby i sygnał z procesora od nadajnika trzeba zanegować ponieważ nadajnik ma byc zasilany z bateri a jeżeli na wejściu nadajnika normalnie bedzie stan wysoki to nadajnik pobiera ok 4mA a w stanie niskim 0mA(na moim mierniku). Co do Max Data Rate to nadajnika jest 4kHz a odbiornika jest 2kHz :(! W helpie znalazłem instrukcje RC5send i myśle że lepiej będzie ona nadawała sie do przesyłu danych drogą radiową poniewarz sygnał wysyłany jest przy użyciu tzw. Kod Manchester. Wiecie może jaka jest częstotliwość tego sygnału? To jest sygnał taki jak wysyłają piloty. Wiem tyle że w pilotach modulowany jest falą 32kHz.

[ Dodano: 2006-10-22, 08:23 ]
Mam jeszcze jedno pytanie: jakiej najlepiej baterie zastosować do tego nadajnika? Ważne jest aby pilot był wielkości pilota samochodowego od alarmu(no troche większy)

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 22 paź 2006, 22:02

Marcin jak sie wylicza ta przepustowosc jesli znamy ta wartosc max data rate jak w przykladzie 4khz ????
(tak na przyszlosc)

Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: seweryn » 23 paź 2006, 12:11

bps oznacza bit per second. Jeden bit to jeden impuls czyli w najgorszym przypadku to 2400bps=2,4kHz.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 05 lis 2006, 11:32

seweryn pisze:Wiecie może jaka jest częstotliwość tego sygnału? To jest sygnał taki jak wysyłają piloty. Wiem tyle że w pilotach modulowany jest falą 32kHz.
Skoro modulacja jest 32kHz, to jaka może być częstotliwość?

Pytanie dodatkowe - aby na nie odpowiedzieć, musisz poczytać o kodzie RC5: Ile bitów jest wysyłanych, oraz ile możesz wykorzystać?
seweryn pisze:Jeden bit to jeden impuls czyli w najgorszym przypadku to 2400bps=2,4kHz.
Prawie... Tę samą prędkość można uzyskać przy zastosowaniu różnych sposobów kodowania bitów (modulacji), ale przy różnych częstotliwościach taktowania... Jest to jednak sprawa odpowiedniego napisania programu, bo sprzętowy USART takiej możliwości nie ma...

ODPOWIEDZ