Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
-
Rychu
- -
Tak się złożyło ze mam pod ręką taki mały wyświetlacz LCD wielkości jak od miernika, nawet to chyba jest od miernika i tak się zastanawiam jak to działa bo nie ma tu normalnych kabli tylko to co na zdjęciu… No i teraz moje pytanko chciałbym tam zrobić powiedzmy 3-4 litery dla testu tylko nie wiem jak mam za to się zabrać ma ktoś jakieś pomysły?
Aha i jak się dobrze przyjrzy szybce to w dwóch rogach jest to : 8500B i w drugim : KT506
Zdjęcia:
Pozdro
-
przemotronik
- Użytkownik
Witam!
Niestety, wydaje mi się, że nie ma szans na podłączenie tego wyświetlacza. Powód jest prozaiczny: piny (czarne paski przy dłuższych bokach) są ułożone bardzo blisko siebie i raczej (nawet budując bardzo precyzyjną płytkę drukowaną pod wyświetlacz) byłoby nadzwyczaj ciężko trafić akurat w odpowiednie styki, nie mówiąc już o tym, że nia ma żadnych danych na temat tego elementu. Wiem to z doświadczenia, bo sam nieraz trafiałem na takie rozwiązania w zegarkach i kalkulatorach. Połączenie wyświetlacza z płytką było zrobione w taki sposób, że był on przyciśnięty do niej, a precyzyjne ustawienie styków umożliwiały odpowiednie wypustki pozycjonujące w obudowie. Jeśli otworzyło się obudowę i wyświetlacz odzielił się od płytki, nie było zbyt dużych szans na ponowne doprowadzenie do pierwotnego ułożenia. Radziłbym więc-jeśli to możliwe-kupić gotowy wyświetlacz i podłączyć go do mikroprocesora. Oto link do przykładowego wyświetlacza w sklepie AVT:
http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=32847 Pozdrawiam
przemotronik
-
Brzozza93
- Użytkownik
-
Kontakt:
A to ja z kolei w temacie LCD zapytam się jaką częstotliwością napięcia zmiennego trzeba zasilać takie lcdki bez sterownika??
-
Rychu
- -
A wiesz mniej wiencej gdzie moze znajdowac sie - ?? Czy to tak dziala ze jeden pin to - a a reszcie jak sie daje + to zapalaja sie segmenty?
-
przemotronik
- Użytkownik
Niestety, nie znam się dokładnie na mikroprocesorach, ale co nieco orientuję się w temacie. Wiem, że w przeciwieństwie do wyświetlaczy LED, takie proste podłączenie testowe raczej nie wypali: po pierwsze, podłączając zasilanie na "chybił trafił" można coś uszkodzić. Po drugie zaś, jak wspomniał kolega Brzozza93, trzeba "użyć" odpowiedniej częstotliwości. Po trzecie zupełnie nie wiadomo, który segment i jak jest podpięty do danej końcówki. Lepiej jest użyć wyświetlacza o znanych parametrach sterownika, nap. zasilania i rozkładzie wyprowadzeń, ponieważ szkoda by było coś popsuć. Szczerze mówiąc, sam kiedyś próbowałem robić taki test. Coś tam się wyświetlało... dziś wiem jednak że nie był to (dla wyświetlacza) najszczęśliwszy pomysł. Jak znajdę informacje o LCD i tej częstotliwości, to dam znać.
Pozdrawiam
przemotronik
-
ZbeeGin
Częstotliwość ta to 60Hz.
-
przemotronik
- Użytkownik
Dokopałem się do informacji, że musi to być przebieg o wypełnieniu dokładnie 50%. Wyświetlacz ma wyprowadzoną wspólną elektrodę, na którą podaje się przebieg zmienny. Uwaga, teraz bardzo ważne!!! Jeśli na daną elekrodę poda się dokładnie taki sam przebieg, segment pozostanie jasny. Jeśli natomiast poda się przebieg przesunięty w fazie (dokładnie: o przeciwnej fazie) to segment zostanie wygaszony(ciemny). No! Informacje znalazłem we wspaniałej książce autorstwa Pana Piotra Góreckiego pt. "Układy cyfrowe. Pierwsze kroki", wydawnictwa BTC. Myślę, że sprawa sterowania jest już jasna, jednak wydaje mi się, że podłączenie tych miniaturowych końcówek wyświetlacza jest praktycznie niemożliwe.
Pozdrawiam
przemotronik
-
ZbeeGin
przemotronik pisze:Myślę, że sprawa sterowania jest już jasna, jednak wydaje mi się, że podłączenie tych miniaturowych końcówek wyświetlacza jest praktycznie niemożliwe.
No nie do końca. Na wyświetlaczu są 2 gumy przewodzące (mikropaskowe). Zatem należy na płytce umieścić pola kontaktowe zgodnie z polami na LCD (można je zauważyć pod światło - tak samo jak połączenia do poszczególnych segmentów). Poźniej należy przyłożyć i nieco docisnąć taki wyświetlacz do płytki i... jest kontakt! Zwykle takie wyświetlacze mają specjalne ramki mocujące.
-
przemotronik
- Użytkownik
Oczywiście, zgadzam się z wypowiedzią użytkownika ZbeeGin, jednak chodziło mi o to, że ustawienie tego wyświetlacza w obudowie własnego urzadzenia jest bardzo trudne. Poza tym, czy da się w ogóle wytrawić tak ogromnie precyzyjną płytkę drukowaną?
-
ZbeeGin
Z tego co widziałem na zdjęciu to kontakty są dość duże - spójrz na górną cześć-widok od przodu. Nie wiadomo w jakiej skali jest zdjęcie, ale myślę, że wystarczą pola o grubości 0.5mm co 1.5mm, zatem nie jest źle.
-
ZbeeGin
Spokojnie. Musimy poczekać na wypowiedź kolegi Rychu, który może przecież zmierzyć odległości pomiędzy polami kontaktowymi.
Tylko ostrożnie. Nie sciągaj gumek, bo możesz uszkodzić kontakty. Zwłaszcza jak wyświetlacz był dość długo "przylepiony" do płyty bazowej.
-
Brzozza93
- Użytkownik
-
Kontakt:
A czy wie ktoś, jakie wyprowadzenia mają standardowe kalkulatorowe wyświetlacze 8 cyfrowe??
-
Rychu
- -
Ok to tak wzielem zwykla baterie 9V i tak sobie przygladalem do tej gumki z drutami kable no i cos tam sie pokazylo ale nie moge rozszyfrowac jak cos tam napisac no ale moze jutro, znalazlem ta plytke i tez zrobilem zdjcie wymiary na zdjeciach aa zapomnialem o jednym pomiedzy tymi miejscami tez jest 0,1 no moze ciut mniej nie wiem musialbym miec jakas dokladna linijke czyl |0,1| | | | | wiecie o co mi chodzi nie ? reszta juz bedzie:
P.S Racja z ta ramka ustawia i dociska wyswietlacz do plytki..