jak to jest z tymi wzmacniaczami i ich moca

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
wiesio
-

jak to jest z tymi wzmacniaczami i ich moca

Post autor: wiesio » 15 paź 2006, 11:27

witam!
jestem kompletnym laikiem w dziedzinie sprzętu audio a jestem jego fanem. nie rozumiem do końca danych danego wzmacniacza
weźmy nap taki pioneer sa-750
jego dane
#
WYGLAD - 5/6
#
WYMIARY : 42 x 25x 9
#
WAGA - ok 5.5 Kg.
#
WEJSCIA - PHONO - CD - TUNER - TAPE1 - TAPE2 /chinch/
#
WYJSCIA - TAPE1 - TAPE2 - 2xsluchawky/przód-6.5 jack,tyl-chinch/
#
REGULACJA - volume - balance - bass - treble
#
PRZELACZNIKI - input selector - speaker on/off A,B - loudness
#
OBSLUGUJE - 2 pary kolumn 6 - 16 ohm
#
MOC WZM. ok.60-70w na kanal
#
POBÓR MOCY - 350w
#
KONCÓWKI na tranzyorach

MOC WZM.-ok60-70w na kanał - czyli co to onzacza. że można podłączyć do niego głośniki ktore nieprzekraczają 70W ?? Kurde nie enerwujcie sie i nie śmiejcie ale powiedzcie jak to działa i ile do niego można podłączyć.

pzdr :smile:

PS: czy to jest dobry wzmacniacz i mocny??

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 15 paź 2006, 16:20

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podłączyć głośniki takie jakie chcesz. Mogą być o mocy mniejszej, ale wtedy będziesz musiał uważać aby ich nie przeciążyć. Mogą być o mocy większej, ale wtedy będziesz musiał uważać by nie "odkręcać" głośności do max, bo zniekształcenia (przesterowanie wzmacniacza) są bardziej zabójcze dla głośników.
Przykład z "mojego podwórka": wzmacniacz 35W (muzycznej ok. 50W), a zasila monitorki o mocy 15W (mx. 25W muzycznej). Taki zestaw gra już z 6 lat i nic się nie dzieje. Po prostu jestem rozsądny przy regulowaniu głośnośći. :)

Tak samo jest z impedancą głośników. Tutaj także może być niższa niż te deklarowane 6Ohm, przy czym znów nie możesz przesadzać z głośnośćią bo przeciążasz wzmacniacz i może termicznie nie wytrzymać.

Trochę odbiegając od tematu, polskie Altusy 140 można było zasilać dowolnym wzmacniaczem, ale minimalna moc jaką musiał posiadać wzmacniacz by grały przyzwoicie musiał mieć moc ok. 7W.

p.s. Wygląda niepozornie. Może na forum grupy pl.rec.audio coś znajdziesz na jego temat: http://www.audiostereo.pl/forum.html

wiesio
-

Post autor: wiesio » 15 paź 2006, 17:52

Napisałes że twój wzmacniacz ma 35W ( nie dokońca wiem jaka jest różnica tej mocy z muzyczną więc jakbyś mógł mi jeszcze wytłumaczyć...) a głośnik o mocy 15W to chyba nie powinno się nic stać. Moc wzmacniacza jest większa od mocy głąnika wiec chyba tak powinno być?? Mógłbyś to jeszcze raz jak najprościej wytłumaczyć bo chce się tego nauczyć żeby nie wyjśc na głupka jak powiem coś nie tak przy innych :oops:

Proszę poprawić te błędy, dodać kilka brakujących "ogonków" oraz rozpoczynać zdanie z dużej litery. marcing
Ostatnio zmieniony 16 paź 2006, 17:24 przez wiesio, łącznie zmieniany 2 razy.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 15 paź 2006, 18:12

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 15 paź 2006, 18:16

wiesio pisze: głośnik o mocy 15W to chyba nie powinno się nic stać. moc wzmacniacza jest większa od mocy głąnika wiec chyba tak powinno być??
No niezupełnie!
Wzmacniacz 35W jest na taką moc obliczony i potrafi taką moc elektryczną dostarczyć do przetwornika elektroakustycznego (głośnika).
15W głośnik jest na taką moc znamionową obliczony i wykonany i przekroczenie jej długotrwale może go ZNISZCZYĆ jego cewkę i mechanikę.
Więc pomyśl. Podpięcie mniejszych głośników do większego wzmacniacza jest możliwe tylko wyłącznie przy rozsądnym użytkowaniem zestawu, mówiąc krócej zapomnij o VOL-MAX.
A teraz, co do mocy (encyklopedycznie):

MOC MUZYCZNA – moc krótkotrwałego impulsu (2 sek) sygnału sinusoidalnego z zakresy częstotliwości 250Hz do dolnej częstotliwości granicznej, która nie spowoduje słyszalnego dobijania drgającej cewki lub membrany, lub ujawnienia innych słyszalnych zakłóceń lub zniekształceń;
MOC SZUMOWA (ZNAMIONOWA) – jest to moc elektryczna kształtowanego szumu różowego, która obciążając zestaw nieprzerwanie przez 100 godzin nie spowoduje żadnych uszkodzeń termicznych, ani mechanicznych zestawu, a parametry zestawu będą zgodne z wymaganiami.

wiesio
-

Post autor: wiesio » 15 paź 2006, 20:22

no tak pisząc że moc wzmacniacza powinna być większa miałem na myśli żeby nie rozkręcać
go do końca. a teraz inne pytanie czy jeślei kupić albo podłaczyć głośniki owiększej mocy niż wzmacniacz to spali się wzmacniacz tak?? i odwrotnie.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 15 paź 2006, 20:31

wiesio pisze:czy jeślei kupić albo podłaczyć głośniki owiększej mocy niż wzmacniacz to spali się wzmacniacz tak?? i odwrotnie.
Nie.

Kupując głośniki o większej mocy możesz je uszkodzić wzmacniaczem mniejszej mocy jeśli taki wzmacniacz wygeneruje zniekształcenia przy pełnej mocy powyżej 5%! Wystarczy, że pojawi się na jego wyjściu przebieg zbliżony do prostokąta i cewki głośników mogą ulec termicznemu uszkodzeniu. A często w takich przypadkach użytkowników ponosi z głośnością... :mrgreen:
Kupując głośniki o mocy mniejszej możesz je uszkodzić doprowadzając do nich moc której nie potrafią przetworzyć. Cewka głośnika może się zsunąć przy zablokowaniu w szczelinie jeśli wcześniej obijała się ona tyłu magnesu i w konsekwencji spłaszczyła się jej krawędź. Cewkę może także wyrwać z resora dolniego itp.

W zasadzie wynika z tego, że moc zestawów głośnikowych powinna być równa mocy wzmacniacza, lub mniejsza jeśli zachowasz zdrowy rozsądek. W rzeczywistości stosuje się raczej moc głośników (zestawu) nieco większą niż moc wzmacniacza.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2006, 20:43 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 1 raz.

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 15 paź 2006, 20:35

NIE :!: głośnik nie spali się, on sam z siebie nie pobiera takiej mocy, ani jej nie wydaje. Moc podana (napisana) na jego korpusie to tak jak napisałem w poprzednim poście moc której nie możesz przekroczyć aby go nie uszkodzić.
Zaś jeżeli podłączysz wzmacniacz o mocy przekraczającej moc głośnika i poprzez pokrętło podasz na głośnik moc ponad znamionową (głośnika) czyli krócej VOL=MAX to, żegnaj głośniczku :cry: .

PS.
wiesio pisze:PS: czy to jest dobry wzmacniacz i mocny??
Zupełnie to samo co mój amplituner AT9100 – ZRK, tylko że amplituner ma jeszcze radio :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 15 paź 2006, 21:18 przez GAVRON, łącznie zmieniany 1 raz.

Karol
-
Kontakt:

Post autor: Karol » 10 lis 2006, 17:27

Też się na tym w ogóle nie znam więc mam pytanie: jeżeli mam głośniki 50W (max 180W) to jaki wzmacniacz byłby najepszy? Z góry dzięki za odpowiedż.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 10 lis 2006, 22:21

Moim zdaniem 60W + zdrowy rozsądek. :wink:

roman21
Użytkownik

Post autor: roman21 » 10 lis 2006, 22:25

Jeżeli lubisz dać siłę głosu na maxa.To wtedy wzmacniacz maksimum 35wat.Kolumna głośnikowa powinna mieć zapas 1/3 mocy.

wiesio
-

Post autor: wiesio » 02 gru 2006, 23:21

zastanawiałem się nad głośnikami komputerowymi i zestawie stereo i tak: czy raczej lepiej jest kupić coś takiego ( dla przykłądu)

http://www.allegro.pl/item144688340_log ... _24_m.html

czy może lepiej jest skleić za tą samą kase zestaw strereo ( wzmacniacz + 2głośniki)( i jaki by mozna było złożyć za ta kase?? [ podajcie jakieś propozycje]) ale żeby było o podobnej mocy i dobrze grało( albo o mniejszej jak sie nie wyrobi w kasie. czy da się tak zrobić czy odrazu wiadomo że nie warto??

czy np lepiej kupić to

http://www.allegro.pl/item147107572_hit ... sylka.html

czy lepier jakiś wzmacniacz ( diora ws504b [ może by dało rade]) i jakieś dwie 80W np Tonsil czy może altudy 110??

PS: ogólnie to co by lepiej grało w takich przedziałach cenowych jakie podałem. ( 500zł) albo (1000zł). to jest pytanie ogólne i dlatego ta rozbieżność. czy ten zestaw stereo za te 1200zł grałby dobrze i czy lepiej od tych logitechów??

...Kuba...
-
Kontakt:

Post autor: ...Kuba... » 13 lut 2007, 14:30

a ja mam pytanie go do glośników 4ohm i 8ohm czym one się różnią i który jest lepszy?? bo mam zamiar kupić sobie wzmacniacz i nie wiem jaki a wzmacniacze też są 4 i 8ohm czy to bez różnicy ale chyba jest różnica?? to jaki lepiej jest kupować sprzęt 4 czy 8ohm, moze ktoś mi wytłumaczyć co jest lepsze pozdrawiam

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 13 lut 2007, 15:56

...Kuba... pisze:czym one się różnią i który jest lepszy??
Różnią się impedancją i żaden nie jest lepszy od drugiego.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 13 lut 2007, 17:29

Dużo o tym opowiadania, ale do zastosowań typowo domowych lepiej kupić urządzenia 8 omowe. Chodzi generalnie o tłumienie wyjścia wzmacniacza przez głośnik.

ODPOWIEDZ