Witam
mam pytanie, jak podłączyć tyrystor i przesterować go przez guzik (tak się chyba mówi). Chodzi mi o to aby impuls z kondensatora szedła na zapalnik (rezystor 1ohm 0,125W, lub zapalnik cmosa (łatwo palna mieszanina, na bazie chloranu potasu i aluminium przyczepiona zelem do włosów na kabelki. zapalnik o bardzo dużej sile zapalającej, ale niektóre paliwa, tego potrzebują)) przes tyrystor, ale żeby szedł dopiero gdy nacisne odpowiedni przycisk.
Nie moge zrobić jego zdjęcia, ale wygląda to tak (patrz, załącznik).
Proszę dbać o poziom i styl wypowiedzi.
Błąd w tytule poprawiłem. marcing.
Podłączanie i sterowanie tyrystorem
Podłączanie i sterowanie tyrystorem
- Załączniki
-
- tyrystor.JPG (1.16 KiB) Przejrzano 14793 razy
Ostatnio zmieniony 13 paź 2006, 21:53 przez wrp, łącznie zmieniany 2 razy.
Proponuję zajrzeć na WWW.MYZLAB.PL i projekt Coil Gun'a tam jest schemat "uwlniania" energi kondensatorów. Chyba że chodzi o podłączenie pod nóżki tyystora. Sterowanie podłącza się pod pierwszą nóżkę z lewej strony, nie pamiętam biegunowości tyrystora, można poszukać nawet w necie.
Przykro mi to nie pomogło, a to co znalazłem w internecie to tylko schematy, a ja potrzebuje bardziej wizualne przedstawienie, tak, żeby było widać co do której jest podłączone nóżki. Ja narazie podłączam tak: (patrz załącznik).
To co idzie w dół idzie do zapalnika a potem do minusa kondensatora. Tyrystor jest bodajże na 20A.
To co idzie w dół idzie do zapalnika a potem do minusa kondensatora. Tyrystor jest bodajże na 20A.
- Załączniki
-
- tyrystor2.JPG (1.91 KiB) Przejrzano 14781 razy
Ostatnio zmieniony 13 paź 2006, 21:56 przez wrp, łącznie zmieniany 1 raz.
wrp pisze:Tak jest napisane na tranzystorze,
Przeczy Kolega sam sobie.wrp pisze:a oznaczenia się zatarły,
Druga sprawa - proszę zajrzeć na Elenotę - zna Kolega oznaczenie, a nawet nie zechciał poszukać. A w nocie znajduje się opis końcówek, i według niego należy podłączać tyrystor.
Proszę porawić pisownię wszystkich trzech postów w tym temacie - zgodnie z uwagą pod postem pierwszym...
Marcin G.
jeszcze takie pyta-nie: czy jak się przepali tyrystor to będzie cały czas przepuszczał? Bo coś mi właśnie walneło w układzie i nie jest to przycisk wyzwalający (sprawdziłem ten przycisk w innym układzie i działa dobrze), ani ten przełącznik bezpieczeńswa przed tyrystorem.
P.S. coś słyszałem że można zastąpić tyrystor, tranzystorem, czy to prawda?
P.S.S. Narazie miałe podłączone tak: katoda: plus kondensatora, anoda: zapalnik ->minus kondensatora, bramka (nużka): przez przycisk do anody.
P.P.S.S. w moim tyrystorze zgodnie z notą katalogową wychodzi na to że są 2 bramki (jako nóżka i to metalowe na gurze z dziurką). czy moge podlączyć obojętnie to której mi bliżej czy trzeba zachować jakieś zasady??
P.S. coś słyszałem że można zastąpić tyrystor, tranzystorem, czy to prawda?
P.S.S. Narazie miałe podłączone tak: katoda: plus kondensatora, anoda: zapalnik ->minus kondensatora, bramka (nużka): przez przycisk do anody.
P.P.S.S. w moim tyrystorze zgodnie z notą katalogową wychodzi na to że są 2 bramki (jako nóżka i to metalowe na gurze z dziurką). czy moge podlączyć obojętnie to której mi bliżej czy trzeba zachować jakieś zasady??
Może zachowywać się tak, jakby cały czas był załączony (zwarty) - lub też całkiem wyłączony.wrp pisze:czy jak się przepali tyrystor to będzie cały czas przepuszczał?
Tak, ale dokładniej to dwoma tranzystorami...wrp pisze:P.S. coś słyszałem że można zastąpić tyrystor, tranzystorem, czy to prawda?
Po pierwsze - nie nużka, tylko nóżka.wrp pisze:P.S.S. Narazie miałe podłączone tak: katoda: plus kondensatora, anoda: zapalnik ->minus kondensatora, bramka (nużka): przez przycisk do anody.
Po drugie - podłączenie złe... Anoda do plusa, przycisk między bramką a anodą...
Po trzecie - czy podłączyłeś "wyprowadzenie radiatora" do czegoś? ok - napisałeś dalej, że nie...
Nie jest to druga anoda, tylko metalowa wkładka radiatorowa połączona wewnętrznie z anodą. Czyli najlepiej połączyć z wyprowadzeniem anody...wrp pisze:P.P.S.S. w moim tyrystorze zgodnie z notą katalogową wychodzi na to że są 2 bramki (jako nóżka i to metalowe na gurze z dziurką). czy moge podlączyć obojętnie to której mi bliżej czy trzeba zachować jakieś zasady??