"Zdalne ON\OFF"

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

"Zdalne ON\OFF"

Post autor: robson » 10 paź 2006, 21:04

Witam!!!
Moje pytanie pewnie wyda się banalne ale już szukałem i nie mogę sobie poradzić. Jeśli chodzi o radiowe sterowanie jestem..."sto lat za murzynami" ale od czegoś trzeba zacząć, więc może od początku :mrgreen: Chciałbym wykonać radiowe, zdalne sterowanie, wydaje mi się że najlepiej na pasmo 433Mhz ale nie mam na myśli jakiegoś wielokanałowego systemu, tylko coś w stylu - jeśli nadajnik nadaje, to urządzenie sterowane jest włączone a jeśli przestaje nadawać to się wyłącza. Dla wyjaśnienia może jakiś przykład - Mamy stroboskop; lampa znajduje sie daleko od sterownika; chcemy aby sterownik porozumiewał się z układem wykonawczym sterującym lampą poprzez np. 433Mhz i umożliwiał w miarę dużą częstotliwość impulsów (jak to stroboskop :mrgreen: ) Zasięg około 15m.
Z góry dziękuje za propozycję lub ewentualne pokierowanie na dobrą drogę:)

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 11 paź 2006, 16:56

A nie interesują cie kity, na pewno gdzieś znajdziesz jednokanałowe zdalne sterowanie.

MarCynks
-

Post autor: MarCynks » 11 paź 2006, 17:57

firma jabel ma w swojej ofiercie taki kit.... koszt średni - z tego co pamiętam jakieś 30-50(no może 60 nie wiem) zł....

polecam Ci zajrzyć na ich stronkę ;]

PS. pierwszy post xD

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 11 paź 2006, 20:26

Od dawna po głowie mi chodzi projekt właśnie tego typu który chcę wysłać do EdW - dwa urządzenia, jeden z nich to pilot a drugi przełącznik. Pilot steruje przełącznikiem. Sterowanie przełącznikiem odbywa się za potwierdzeniem, czyli pilot i przełącznik komunikują się w obie strony. Kłopot w tym, że moduł nadajnika i odbiornika w jednym to niemały koszt.
Widzę ze zainteresowanie jest wiec zaczne sie brac za robote :)

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 17 paź 2006, 15:56

Jasne, że idzie coś takiego zrobić :D Jeszcze zależy na jaką odległość miał by on działać ? Jeżeli ok. 20m to wystarczą dwa moduły, które idzie kupić w AVT odbiornik kosztuje 20zł nadajnik też. Razem 40zł + jakieś mikroprocki. Chyba, że chcesz bez proców, ale z procem można lepsze rzeczy zrobić.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 17 paź 2006, 16:52

kiedyś w jakimś numerze EdW jako projekt okładkowy było przedstawione coś takiego, nie pamiętam dokładnie gdzie ale to chyba właśnie tak działało. Niestety chyba na podczerwień więc może mieć mały zasięg

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 17 paź 2006, 21:21

Dzięki Panowie :mrgreen: szukam szukam i coraz lepiej, a to dobrze bo zdalny stroboskop coraz bliżej tylko to sterowanie... :wink: muszę znaleźć!!! ale będzie jatka 100 diod 10 000 mcd super flux 110*...dobrze że nie ja je kupowałem:)

ODPOWIEDZ