akcja laserowa

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
kulas9
-

akcja laserowa

Post autor: kulas9 » 05 paź 2006, 22:43

Zrobiłem dzisiaj laser azotowy niby wszystko gra, iskry przechodzą ale na kartce nie widać fioletowo-niebieskiej plamki :sad: . Nie mam narazie powielacza napięcia więc spróbowałem zrobić bez, dałem tylko diody od telewizora żeby wyprostować napięcie.
Może jest za małe napięcie bez powielacza i nie działa laser??(azot w niższym napieciu nie jest się w stanie zjonizować?) :???: Jakby ktoś wiedział coś na ten temat to pisać :!:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Re: akcja laserowa

Post autor: c4r0 » 06 paź 2006, 9:23

kulas9 pisze:Zrobiłem dzisiaj laser azotowy niby wszystko gra, iskry przechodzą ale na kartce nie widać fioletowo-niebieskiej plamki :sad: . Nie mam narazie powielacza napięcia więc spróbowałem zrobić bez, dałem tylko diody od telewizora żeby wyprostować napięcie.
Jak wyglądają te iskry? Jakim napięciem ładujesz laser? (jak nie wiesz to podaj kształt elektrod i przerwę w iskierniku) Może daj jakieś fotki, to będzie wiadomo lepiej o co chodzi?

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 06 paź 2006, 12:15

A skąd masz projekt tego lasera?

kulas9
-

Post autor: kulas9 » 06 paź 2006, 16:16

Projekt jest tutaj>> http://www.myzlab.pl/hv/laser/ :wink:
Iskry są koloru białego czasami lekko fioletowawe, strasznie głośno strzelają. Napiecia niestety nie podam ci, ale
generator WN robiłem według tego schematu http://free.of.pl/z/zlabs/technika/hv/sstc/sstc.htm
(robilem ten drugi bardziej skomplikowany generator, trafo z wyglądu identyczne prawie)
elektrody to płaskowniki(chyba tak sie to nazywa :razz: ) o dł 50cm narazie zdjecia nie za bardzo mam jak zamiescic :???:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 paź 2006, 20:38

Nie wiem czy widziałeś mój laser, jak nie to zapraszam - LINK :)
kulas9 pisze:Iskry są koloru białego czasami lekko fioletowawe, strasznie głośno strzelają.
Mogą być pojedyńcze iskry pomiędzy elektrodami, ale na całej długości musi być fioletowa poświata. Inaczej nie zajdzie akcja laserowa.
kulas9 pisze:elektrody to płaskowniki(chyba tak sie to nazywa :razz: ) o dł 50cm narazie zdjecia nie za bardzo mam jak zamiescic :???:
Chodzi mi o elektrody iskiernika (z czego są, czy są ostre?) i odległość między nimi. Podaj fotki jak to wszystko wygląda bo bez nich chyba niewiele tu zdziałamy ...

kulas9
-

Post autor: kulas9 » 06 paź 2006, 21:01

Własnie tej fioletowej poświaty nie ma :???: ale wydaje mi się że to jest moj błąd bo nie starannie zaostrzyłem kątowniki :razz: a zdjęcia w tej chwili nie zamieszcze napewno;/
Może za kilka dni jak cyfraka będe miał :P Jak porządnie zaostrze kątowniki to napisze czy działa :wink:
PS. Niezły laser udało ci się zrobić :grin:

[ Dodano: 2006-10-06, 23:41 ]
zaostrzyłem kątowniki i nic :sad: na kątownikach dalej powstają iskry takie jak na iskierniku czyli śnieżysto białe, czy przyczyna tego moze być za niskie napięcie :?:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 paź 2006, 9:11

kulas9 pisze:Własnie tej fioletowej poświaty nie ma :???:
Dlatego właśnie nie działa.
kulas9 pisze:zaostrzyłem kątowniki i nic :sad: na kątownikach dalej powstają iskry takie jak na iskierniku czyli śnieżysto białe, czy przyczyna tego moze być za niskie napięcie :?:
Możliwe że za niskie napięcie (ciągle nie podałeś wielkości przerwy na iskierniku :neutral: ), ale bardziej podejrzewałbym Twoje kątowniki. W jaki sposób je ostrzysz? Jeśli samemu próbujesz wyrównać tą krawędź od której ma iść wyładowanie to nie uda Ci się to. Musisz mieć najlepiej nowe kątowniki, żeby nie były nawet porysowane. Ja ostrzyłem swoje kątowniki co prawda, ale tylko zwężałem tą krawędź (patrz załącznik), bo u mnie wyładowania nie zachodziły w jednej linii.
kulas9 pisze:PS. Niezły laser udało ci się zrobić :grin:
Dzięki :mrgreen:
Załączniki
1.jpg
1.jpg (8.12 KiB) Przejrzano 11927 razy

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 07 paź 2006, 10:24

A taki laser daje tylko efekt, czy może ciąć jakieś maeriały?

kulas9
-

Post autor: kulas9 » 07 paź 2006, 11:41

Aaa sorry przerwe na iskierniku to mam około 4mm, a długość przebijającej iskry nie podłączonej do lasera to około 1 cm - 1,1 cm więc mniej więcej jakie to będzie napięcie??
A u ciebie długość iskry na iskierniku ile wynosi? i jaką długość maksymalną ma twoja iskra(przechodząca miedzy biegunami, nie podłaczonymi do lasera)??

Taki laser daje raczej tylko efekt, ponieważ ma za małą moc :razz:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 07 paź 2006, 11:43

kulas9 pisze:Taki laser daje raczej tylko efekt, ponieważ ma za małą moc
A gdyby zwiększyć moc? mogłoby to dokładnie ciąć różne materiały? np. PCB?
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Kulpina, łącznie zmieniany 2 razy.

kulas9
-

Post autor: kulas9 » 07 paź 2006, 11:49

hmm nie wiem może, ale napewno amatorsko nie zrobiłbyś czegoś takiego:P
Ostatnio zmieniony 07 paź 2006, 15:30 przez kulas9, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 07 paź 2006, 11:51

szkoda :sad:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 paź 2006, 14:41

kulas9 pisze:Aaa sorry przerwe na iskierniku to mam około 4mm, a długość przebijającej iskry nie podłączonej do lasera to około 1 cm - 1,1 cm więc mniej więcej jakie to będzie napięcie??
Skoro bez podłączonego lasera przebija Ci na 1cm to na laserze też powinno na tyle przy takich samych elektrodach iskiernika. Jeśli nie to coś robisz źle albo masz kiepską konstrukcję (ulot). Przerwa na iskierniku powinna być większa, może przy 6mm zadziałało by lepiej. Jaki masz odstęp elektrod kątownikowych?
kulas9 pisze:A u ciebie długość iskry na iskierniku ile wynosi? i jaką długość maksymalną ma twoja iskra(przechodząca miedzy biegunami, nie podłaczonymi do lasera)??
Dawno nie bawiłem się tym laserem więc nie pamiętam, ale przerwa iskrowa ma chyba z 8-10mm. Do zasilania używałem źródła regulowanego, więc nie moge określić na jaką odległość przebijało bez lasera.
Kulpina pisze:A gdyby zwiększyć moc? mogłoby to dokładnie ciąć różne materiały? np. PCB?
Nie. Laser azotowy w ogóle nie nadaje się do tego. Myślę że nie tylko ze względu na konstrukcję, ale też długość emitowanej fali = 337nm (UV), do cięcia z tego co wiem używa się laserów CO2, które emitują falę o długości około 10 000 nm (IR). Taki laser azotowy nie nadaje się praktycznie do niczego, to najmniej przydatna rzecz jaką zrobiłem :P

kulas9
-

Post autor: kulas9 » 07 paź 2006, 19:23

Między kątownikami mam odstęp około 1,5 mm, ale wydaje mi się że przyczyną nie działania lasera jest za niskie napięcie ponieważ juz przy odstępie 2mm przez elektrody nie przeskakują iskry :???:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 paź 2006, 22:22

No to zwiększ napięcie, daj jakieś 10kV (przerwa na iskierniku zrobionego z zagiętych drutów około 1cm). Jak nie zadziała to będziemy myśleć dalej ;)

ODPOWIEDZ