Cześć, mam pamięć eeprom 27c256, mam rozmieszczenie wyprowadzeń ale nie wiem jak się tym posługuje. Nie wiem co oznaczają wyprowadzenia:
NC- jest ich cztery, nie wiem po co tyle, czy to ma jakieś znaczenie które jest podłączone a które nie z tych wyprowadzeń?
CE/PGM (negowane)?
OE(negowane)?
Vpp- wiem ze to jest napięcie 12V, ale chyba to napięcie stosuje się w pamięciach typu EPROM a nie EEPROM?
A0…A15-adres
Q0…Q7-dane
Wygląda to tak jak na zdięciu.
Pomożecie w kilku zdaniach opisać proces zapisu, odczytu i spoczynku?
Pozdrawiam
EEprom 27c256
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
EEprom 27c256
- Załączniki
-
- 27c256eeprom.GIF
- (9.24 KiB) Pobrany 3836 razy
Re: EEprom 27c256
No więc po pirwsze to jesteś w błędzie. Układ 27C256 jest pamięcią EPROM (nie EEPROM). Kasowanie jej odbywa się poprzez naświetlenie światłem UV. Normalny pamięć EPROM ma typowo w obudowie okienko (w końcu jakoś trzeba umożliwoć naświetlenie struktury). Zdarzają się pamięci EPROM OTP (programowalne jednokrotnie) i te nie mają okienka. Na rysunku masz podaną topologię wyprowadzeń dla obudowy PLCC i te często były w wersji OTP. Ponieważ typowa obudowa DIL28 (28 pinów) różni się od obudowy PLCC32 (32 piny), więc kilka z nich nie są przyłączone do struktury. Te wyprowadzenia oznacza się symbolem NC (No Connect). Dalej:mariusz256 pisze:Cześć, mam pamięć eeprom 27c256, mam rozmieszczenie wyprowadzeń ale nie wiem jak się tym posługuje. Nie wiem co oznaczają wyprowadzenia:
NC- jest ich cztery, nie wiem po co tyle, czy to ma jakieś znaczenie które jest podłączone a które nie z tych wyprowadzeń?
CE/PGM (negowane)?
OE(negowane)?
Vpp- wiem ze to jest napięcie 12V, ale chyba to napięcie stosuje się w pamięciach typu EPROM a nie EEPROM?
A0…A15-adres
Q0…Q7-dane
Wygląda to tak jak na zdięciu.
Pomożecie w kilku zdaniach opisać proces zapisu, odczytu i spoczynku?
Pozdrawiam
CE - Chip Enable - sygnał wyboru
OE - Output Enable - steruje przechodzeniem szyby danych do trzeciego stanu,
Twoje "negacje" (zapewne jako kreska nad symbolem) oznaczają, że stanem aktywnym dla danego sygnału jest stan logicznego zera.
Użyteczność panięci EPROM w obecnych czasach jest niewielka. Z układani w wersji OTP jest jeszcze gorzej, nie dadzą się przeprogramować. Jedynym sensownym zastosowaniem dla tego układu jest zrobienie z niego breloczka do kluczy.
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt: