Witam,
Na początku chciałbym powiedzieć że jestem tu nowy i przepraszam jeśli nie trafiłem do odpowiedniego działu:)
Mam pewien problem z interfejsem midi(schemat w załączniku). Złożyłem go i działa jak należy ale chciałbym zamontować w nim diody sygnalizujące ruch na portach (we/wy). Niestety nie mam pojęcia jak to zrobić... Czy ktoś ma jakieś pomysły?
pozdrawiam i dzięki za wszelką pomoc
Dawid
Interfejs midi
-
dsrecordss
- -
Interfejs midi
- Załączniki
-
- intrfaca.gif
- (15.36 KiB) Pobrany 2034 razy
-
dsrecordss
- -
witam ponownie,
układ zaproponowany przez ciebie działa ale nie dokońca tak jakbym chciał. chodzi o to że podłączając diodę anodą do +5v świeci troche (wysyępuje w takiej konfiguracji napięcie ok 1v). przy naciśnieciu klawisza dioda mryga ale tylko troszke jaśniej (wystepuje napiecie okolo 1,5v-2v). czy ma ktoś jakiś pomysł na przetworzenie tych napięć na stany logiczne- tzn 1v-L 1,5v i więcej- H. myślałem dzisiaj dużo nad tym ale nie wymyśliłem żadnego działającego układu. chciałbym po prostu osiągnąć taki efekt- brak ruchu na porcie-dioda nie świeci, pojawia sie stan- dioda mruga.
dzięki wszystkim serdecznie za pomoc
pozdrawiam
dawid
układ zaproponowany przez ciebie działa ale nie dokońca tak jakbym chciał. chodzi o to że podłączając diodę anodą do +5v świeci troche (wysyępuje w takiej konfiguracji napięcie ok 1v). przy naciśnieciu klawisza dioda mryga ale tylko troszke jaśniej (wystepuje napiecie okolo 1,5v-2v). czy ma ktoś jakiś pomysł na przetworzenie tych napięć na stany logiczne- tzn 1v-L 1,5v i więcej- H. myślałem dzisiaj dużo nad tym ale nie wymyśliłem żadnego działającego układu. chciałbym po prostu osiągnąć taki efekt- brak ruchu na porcie-dioda nie świeci, pojawia sie stan- dioda mruga.
dzięki wszystkim serdecznie za pomoc
pozdrawiam
dawid