Wybór płyty i procesora

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 01 paź 2006, 9:10

:arrow: ZbeeGin, dzięki jestem przekonany juz na 100% - a mogłem przeciez sam sciągnąć instrukcję , czasami nie wpada sie na najprostsze rozwiazania :)

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 01 paź 2006, 9:20

:arrow: Wojtek, ale ja nie jestem przekonany co do tej płyty, taka niedoróbka z brakiem radiatora na MOSFETach się zemści. A przecież chwalą się 8 kanałowym zasilaniem procesora...
Poza tym po co tyle złącz w formacie PCIEX 16x skoro nie ma SLI. W opisach "słyszę", że dla biznesu - 4 karty = 4 monitory. Dlatego dodatek w nazwie WS, czyli Wall Street... Zapłacisz za to czego nie użyjesz.
A poza tym nie ma żadnego PCIEX 1x!!!

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 01 paź 2006, 9:28

To w takim razie w kontekscie tego co napisałem na początku może masz jakieś sugestie, ja nie potrzebuję tego do zadnych gier, jedynie sprawne działanie programów EDA

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 01 paź 2006, 9:31

Ja proponuje Chipset i945, ale widze że mnie tu nikt nie widzi. :(

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 01 paź 2006, 9:48

Jestem za płytą Gigabyte GA-965P-DQ6 - Specyfikacja - jeśli oczywiście cena Cię nie przestraszy. Ale spójrz jeszcze na 6 letnią gwarancję!

Test jest tutaj: http://pclab.pl/art20822-1.html
Ostatnio zmieniony 01 paź 2006, 9:57 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 01 paź 2006, 9:56

:arrow: Tranzystor, ależ widzi :) nawet wcześniej czytałem inny temat gdzie wypowiadałeś się na temat pamięci :)
A dlaczego płyte z 945 jak juz są nowsze?
Podaj konkretna płyte i procesor do niej. Ja zrobiłem przedwczoraj eksperyment na kilku komputerach dałem identyczne zadanie do wykonania pod Traxmakerem. Na moim komputerze trwało to prawie godzinę (i dlatego muszę to zmienić) na komputerze z AMD o częstotliwości w poblizu 3GHz trwało to niewiele krócej, na komputerze z Pentium D 820 15 min - na wszystkich komputerach był WinXP (pod win98 z takim zadaniem system sie czasami wiesza) pamięć 1GB . Z tego wyciągnąłem wniosek że Intel w tym wzgledzie ma przewagę, i im wyzsza częstotliwość tym lepiej (dla moich potrzeb) Jeszcze raz podkreślam nie interesują mnie gry - sprzet potrzebny tylko do pracy.

[ Dodano: 2006-10-01, 11:02 ]
ZbeeGin pisze:Jestem za płytą Gigabyte GA-965P-DQ6 - Specyfikacja - jeśli oczywiście cena Cię nie przestraszy. Ale spójrz jeszcze na 6 letnią gwarancję!

Test jest tutaj: http://pclab.pl/art20822-1.html
Tak wygląda solidnie i testy też ok ale cena jednak za wysoka bo muszę doliczyc do tego jeszcze cene procesora pamieci i niestety grafiki :(

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 01 paź 2006, 10:52

Tak moze te dwie pierwsze ale też zacząłem analizować to http://pclab.pl/art21863-3.html
Szczerze mówiąc wolałbym lepszy procesor. Może jeszcze takie pytanie Core 2 Duo E6300 w specyfikacji ma napisane 2x1,8GHz a Intel D 945 3,4GHz czy te dwa procesory da sie porównać pod katem moich potrzeb o których pisałem wyzej? Według mnie wychodziło ze im szybszy procesor (wyrażone w czestotliwości) to wynik był lepszy. starałem sie przeczytac cos w sieci na ten temat ale przy mojej znajomości problematyki to duzo z tego nie wyniosłem :) - jestem uzytkownikiem komputera który bez problemu sobie sam go zbuduje i uruchomi kazdy system ale nigdy nie wnikałem w zawiłosci zwiazane z technologią, wydajnością, testami itp.

[ Dodano: 2006-10-01, 12:25 ]
czytam sobie opis ze strony http://pclab.pl/art21863-3.html i nie bardzo wiem o co chodzi z systemem zasilania pod Core 2 Duo, zacytuję:
...Podobnie jak poprzedniczka, ConRoeXFire-eSATA2 obsługuje wszystkie obecne procesory Intela pracujące z magistralą FSB 533/800/1066 MHz, z wyjątkiem modeli Pentium Extreme Edition 840, Pentium Extreme Edition 955i Pentium Extreme Edition 965. Fakt iż oparta jest o chipset Intel 945P świadczy o tym, że rzeczywiście obsługa Core 2 Duo nie wymaga zmian innych niż te dotyczące systemu zasilania. Płytę wyposażono w dwa sloty PCI Express. Jeden z nich pracuje z pełną prędkością x16, a drugi (przez ASRock określany jako slot "AGI") x4.
Co to znaczy czy inny zasilacz ?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 01 paź 2006, 11:31

chodzi nie o inny zasilacz tylko o napięcie dostarczane przez płytę główną, a jeśli chodzi o zegar to szybki zegar nie równa się szybki procesor Core 2 Duo E6400 (2,13ghz) jest na pewno szybszy od Intel D 945 3,4GHz, a jaka różnica w zegarze. (a jakby tak podkręcić core 2 duo e6400 do 3ghz ???)

Co do Core 2 Duo E6300 ma on 1,83ghz i jest tani, ale po pokręceniu zegara działał szybciel niż athlon fx-62 który jest wyjątkowo drogi.

Zegar jednak nie stanowi szybkości procesora. najlepiej zufać testom

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 01 paź 2006, 11:47

:arrow: Kulpina, - zerknij na mój pierwszy post - w tym kontekscie interesuje mnie porównanie, nie chciałbym kupić czegoś co mi niewiele da, oprócz tego nie interesuje mnie podkrecanie, musze mieć stabilny system i nie zajmować się nim (na to nie mam czasu) WiEm ze na D820 wynik w porównaniu z tym co mam był rewelacyjny ale zupełnie nie wiem jak to moze wygladac np z E6300.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 01 paź 2006, 19:31

Wojtek - tak jak napisał ZbeeGin, Core 2 Duo ma architekturę zbliżoną do PIII.
Nie wiem, czy może pamiętasz pierwsze testy architektury NetBurst i "psioczenie" różnych redaktorów na wydajność mniejszą! niż w Pentium III... A porównania były między 1GHz PentiumIII i 1,7GHz PentiumIV...

Na chwilę obecną Core 2 Duo to najwydajniejsze z procesorów, szkoda tylko że cena dość wysoka...
Osobiście jednak z procesorów Intel'a wybrałbym Pentium D 805 - mimo magistrali "tylko" 533MHz. Nadrabia to sporymi możliwościami nadtaktowania, co w połączeniu z dobrą płytą daje sporo mocy... (podobno da się uruchomić z magistralą 800MHz - co prawda - jestem zwolennikiem procesorów ze stajni AMD, ale potrafię patrzeć obiektywnie na inne rozwiązania)

Pozdrawiam!

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 01 paź 2006, 19:38

marcing pisze:Wojtek - tak jak napisał ZbeeGin, Core 2 Duo ma architekturę zbliżoną do PIII.
Nie wiem, czy może pamiętasz pierwsze testy architektury NetBurst i "psioczenie" różnych redaktorów na wydajność mniejszą! niż w Pentium III... A porównania były między 1GHz PentiumIII i 1,7GHz PentiumIV...
Otóż nie pamiętam :) bo sie tym nigdy nie interesowałem :???: i zaczynam mieć problem bo sam nie wiem juz co zrobić, jak mam wydać trochę kasy to dobrze aby to miało sens i spełniło moje oczekiwania o których napisałem wyzej
Jeśli ktoś ma komputer z procesorem E6300 i do tego program CM2000Pro to chetnie mu podeślę mókj plik do testu :)

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 01 paź 2006, 19:43

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 01 paź 2006, 20:26

ZbeeGin, to jest dobre powiedzm, który z testów jest najbardziej miarodajny jesli chodzi np o wydajność procesów numerycznych (jesli sie dobrz wyraziłem :))

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 01 paź 2006, 20:35

Raczej "3D Studio MAX" - real. Potem "Sandra 2007 - Arithmetics" jako test czysto syntetyczny.

ODPOWIEDZ