Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
-
pendies
- -
-
Kontakt:
Hej
Zaciekawiło mnie ostatnio pewne spostrzeżenie odnośnie słupów wysokich napięć. A mianowicie interesuje mnie coś co sie znajduje na liniach wysokiego napięcia. Wygląda to na jakieś plastikowe kule (biała, czerwona na zmiane). Nie wiem czy to są kondensatory, wzmacniacze czy jeszcze coś innego. Prosze o pomoc w ustaleniu tego i podaniu linka gdzie można sie dowiedzieć wiecej na ten temat

z góry dzięki
-
Raflles
- -
-
Kontakt:
zadaj FOTO to będziemy rozmawiać

-
marcing
- Użytkownik
-
Kontakt:
Dzięki tym kolorowym - białym i czerwonym - lepiej widoczne są linie wysokiego napięcia...
Ponieważ słupy są dość wysokie, a mogą znajdować się w miejscu, gdzie lądują śmigłowce, to takie "cuś" poprawia bezpieczeństwo...
-
slawek55
- Użytkownik
Nie do końca się zgodzę.
Proszę zajrzeć sobie tu:
KLIK
-
pendies
- -
-
Kontakt:
Acha, czyli to tylko ochrona przed ptakami i innymi obiektami latającymi. Na tej stronie Ensto są widoczne te kue, ale tam są one opisane jako małe nie większe od piłki do nogi. A ja widziałem znacznie większe...ok 1 metra średnicy. Ale pewnie są różne rodzaje oznaczników. Dzięki za info

-
c4r0
- Moderator
-
Kontakt:
Ja widziałem coś takiego w moich stronach tylko w okolicy lotniska (to na bank dla samolotów) i na liniach idących nad wisłą (to też, bo idą one bardzo wysoko).
-
Kulpina
- Użytkownik
-
Kontakt:
u mnie eż coś akiego jes bo niedaleko ląduje helikoper , ale są eż akie dziwne jakb świelówki które świecą na czerwono. ale nie które są jakby popsute i nie świecą czy to tez zabezpieczenia???
-
GAVRON
- Użytkownik
W Gliwicach koło lotniska jest ta sama sytuacja, po prostu jest to stosowane dla ostrzegania latających tam samolotów (i innych UFO), że w tym miejscu jest jakiś obiekt i nie należy się zniżać za bardzo. Kominy, wieżowce i inne wysokie obiekty też są wyposażone w podobne urządzenia ostrzegające.
-
Raflles
- -
-
Kontakt:
Ok. Ale jak to niby działa i jak ma wpływać na zwierzęta i na samoloty ?? Na samoloty i temu podobne pojazdy powinno działać na zasadzie świecenia, ale na zwierzęta ?? Przecież im to wszystko jedno. A wątpię żeby kula bardziej przyciągała ich ciekawość.
-
GAVRON
- Użytkownik
Raflles pisze:Na samoloty i temu podobne pojazdy powinno działać na zasadzie świecenia...
I właśnie tak działa, a co do zwierzątek i innych ptaszków to raczej ma to odstraszać niż przyciągać ich ciekawość i nie wiem czy im to jest obojętne, bo nigdy nie miałem zaimplementowanych oczu ptaka.
-
marcing
- Użytkownik
-
Kontakt:
Z tym, że te "kule" na liniach wysokiego napięcia nie świecą.
Podobne rozwiązanie stosowane jest na linii Kamionki - Kromolice - Konin.
Miałem możliwość przyglądania się budowie i rozwiązaniom stosowanym w tym przypadku, ponieważ część sieci idzie niedaleko...
-
GAVRON
- Użytkownik
Może być tak, że w kulce jest układ generujący dźwięk np. ultradźwięki i w ten sposób ptaki zmieniają tor lotu, ale tego nie wiem na pewno i nie jestem w stanie sobie za to obciąć ręki. A co do tych świecących to oprócz tych kulek w Gleiwitz są takie podłużne rurki na liniach, które świeca w momencie, gdy robi się widmo i jak jest ciemno wiem, bo się przejeżdżało nie raz.
-
Doc Brown
- Użytkownik
Nad poznaniem przebiega linia WN i na niej są białe i czerwone kule, które świecą, nie ciagle ale co jakiś czas się zaswiecą
-
marcing
- Użytkownik
-
Kontakt:
Tommy Vercetti pisze:Nad poznaniem przebiega linia WN i na niej są białe i czerwone kule, które świecą, nie ciagle ale co jakiś czas się zaswiecą
Nie kule świecą, lecz lampy sygnałowe na słupach - przyjrzyj się dobrze... Jedną parę masz w połowie wysokości, drugą na szczycie konstrukcji. Zapalają się cyklicznie, sekcjami - co można zaobserwować...
-
Doc Brown
- Użytkownik
Właśnie, że to te kule, co są na przewodach migają i to fakt, że sekcjami. Na słupach nie ma żadnych lamp sygnałowych.