przyjmowanie starego sprzętu a prawo

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 27 wrz 2006, 14:49

ale mi chodziło o np. sprzedawanie wylutowanych dobrych części na allegro. Ja mam bardzo dużo złomu komputerowego i chciałbym to w szybki sposób wylutować, (patrz założyny przeze mnie temat "płyta grzewcza"), części niepotrzebne sprzedać, natomiast z wulutowanych pcb zrobić tapete na ściane.

Vinicjusz
-

Post autor: Vinicjusz » 28 wrz 2006, 18:52

Witam Szanowne Koleżeństwo

Sięgnąłem do zapisów prawnych i oto co tam znajduje się:

U S T A W A
z dnia 26 lipca 1991 r.
o podatku dochodowym od osób fizycznych (z późniejszymi zmianami)

Art. 3.
1. Osoby fizyczne, jeśli mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów bez
względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek
podatkowy).

Art. 7.
1. Dochody małoletnich dzieci własnych i przysposobionych, z wyjątkiem dochodów z ich
pracy, stypendiów oraz dochodów z przedmiotów oddanych im do swobodnego użytku,
dolicza się do dochodów rodziców lub dochodów osób, o których mowa w art. 6 ust. 4,
chyba że rodzicom nie przysługuje prawo pobierania pożytków ze źródeł przychodów
dzieci.
2. Jeżeli małżonkowie podlegają odrębnemu opodatkowaniu, dochody małoletnich dzieci
dolicza się po połowie do dochodu każdego z małżonków.
3. Przepis ust. 2 nie ma zastosowania do małżonków w stosunku, do których orzeczono
separację w rozumieniu odrębnych przepisów.

Kulpina
Myślę, że w Twoim przypadku można to potraktować jako "dochód z przedmiotów oddanych do swobodnego użytku".
Mówiąc normalnymi słowami ten dochód nie trzeba doliczać do "dochodu rodziców".

Oczywiście jest to moja interpretacja, Urząd Skarbowy może mieć inną.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 29 wrz 2006, 7:00

A co w takim razie z allego???? Przecież tam sie sprzedaje różne rzeczy i nie trzeba mieć zarejestrowanej działalności

timi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: timi » 29 wrz 2006, 10:55

z tego co się orientuje, koszty uzyskane z handlu na allegro również trzeba doliczyć do dochodu, chyba że jesteś właścicielem przedmiotu min. 6 mies. i sprzedajesz poniżej 1000zł.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 29 wrz 2006, 13:13

a jeśli sprzedaje coś co sam zrobiłem, a poza tym na allegro jest coś takiego jak prowizja czy to znaczy ze zapłaciłem podatek ???

Vinicjusz
-

Post autor: Vinicjusz » 29 wrz 2006, 19:33

Kulpina
Jeśli sprzedałeś na Allegro sporadycznie coś co sam zrobiłeś to jest ok.
Natomiast jeśli ta czynność będzie się powtarzać (tzn zrobiłeś - sprzedałeś, zrobiłeś - sprzedałeś, zrobiłeś - sprzedałeś) to już jest działalność gospodarcza i od takiej działalności odporowadza się podatki.

Prowizję zapłaciłeś właścicielom Allegro za korzystanie z ich sprzętu i oprogramowania, które działa na ich sprzęcie.

Tak jak biletem (skasowanym) płacisz MZA za przejazd ich autobusem. (To taki przykład).

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ