Problem z realizacją schematów

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Wyro1
-

Problem z realizacją schematów

Post autor: Wyro1 » 22 wrz 2006, 14:43

Jestem początkującym elektronikiem - amatorem i mam pewien problem.Nie potrafie zrealizować schematów na mojej płytce stykowej (1680 pól,mam też zestaw łączówek).Prosiłbym o jakiś pomocny link lub pomoc w tym temacie.

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 22 wrz 2006, 15:21

Nie rozumiem pytania... :roll: Nie wiesz jak pogodzić schemat elektryczny z wciśnięciem elementów w płytkę? :?:

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 22 wrz 2006, 17:20

Ja właściwie też nie rozumiem :???:
Przecież na schematach wszystko podane jest jak na dłoni...

Wyro1
-

Post autor: Wyro1 » 22 wrz 2006, 17:36

Nie. Chodzi o sposób dzięki któremu mógłbym przenieść układ z papieru na płytkę, a to wiąże się z włożeniem odpowiednich nóżek w odpowiedni wtyk a przy "szerszych" układach jest problem problem.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 22 wrz 2006, 17:44

Nadal nie rozumiem... :(
Skoro masz schemat, to masz też podane co, gdzie i z czym... Rozmieszczenie na płytce nie musi być takie samo jak na schemacie, więc umieszczasz wszystko w taki sposób, by się zmieściło...
Oczywiście, schematów na trzy strony nie zmieścisz na swojej płytce - więc odrobina planowania i zdrowego rozsądku się przyda...

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 22 wrz 2006, 17:44

Masz tutaj link do opisu tych płytek i schematu połączeń na nich http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/PLYTKI_SD.pdf

Wyro1
-

Post autor: Wyro1 » 22 wrz 2006, 18:34

Obrazek

Tu szybko narysowałem jak podłączam baterie na płytce stykowej.Czy ktoś ma lepsze rozwiązanie?Jeśli tak to prosiłbym o przedstawienie go tu.(Może tak będzie bardziej zrozumiale) :roll:

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 22 wrz 2006, 18:52

Może być - więc dlaczego widzisz w tym problem?
Owszem - czasem korzystniej jest wpiąć zasilanie w dwie sąsiednie "szyny", ale niekoniecznie tak być musi...

Wyro1
-

Post autor: Wyro1 » 22 wrz 2006, 19:38

Najprościej mówiąc jestem jak wspomniałem początkującym i ciężko jest mi jakoś nie poplątać tych wszystkich podzespołów i nie moge wstawić odpowiedniej nóżki do odpowiedniego toru.Ale cóż ,dzięki za to że chcieliście pomóc.

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 22 wrz 2006, 21:03

Wyro to ze jestes poczatkujacym nie usprawiedliwia cie od braku myslenia i systematyczności. Tobie po prostu nie chce sie myslec. Nawet najwiekszy tempak powinien odrozniac lewo od prawa i zapamietac 5 elementow stykajacych sie koncowkami. Chcesz zbudowac uklad na plytce wielostykowej majac schemat, rozklad nozek jesli nie ma na schemacie znajdziesz w necie. Ale myślenia za ciebie Internet nie wykona i długo jeszcze nie bedzie to mozliwe. Wiec zabierz sie za myslenie. No chyba, ze nieprzypadkowo masz nick WYRO, ktory kojarzy sie jednoznacznie.

novice
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: novice » 22 wrz 2006, 21:35

elektronWielki, I tym o to prostym sposobem forum najprawdopodobniej straci użytkownika, a Avt potencjalnego prenumeratora i być może dochodowego klienta. No i po co tak? Raczej nie pobudza motywacji zasugerowanie komuś, że jest gorszy od najwiekszego tepaka. Wyro ma może z 14lat, to prawda, że trzeba nauczyć się rozwiązywać problemy samodzielnie, ale dla takiego dziecka, ostre słowa działają bardzo negatywnie. Jeśli nikt nie potrafi pomóc, albo potrafi, ale uważa, że nei jest to niezbedne to po prostu szkoda odpowiadać. "wszystko, co chcecie, żeby ludzie wam czynili, wy też im podobnie czyńcie" I wystarczy wsłuchać się w motto tego forum...

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 22 wrz 2006, 22:25

ojej, nie chcialem urazic nikogo... nic podobnego nie sugeruje, pokazuje tylko wlasciwą drogę koledze z forum. Czasami ostre słowa działają bardzo pobudzająco oraz motywująco choc ja w swojej wypowiedzi nie dostrzegam takowych. Początkujący kolega zadał pytanie na które nie można mu odpowiedziec w taki sposób jaki by chciał. Napotka na kolejny problem i znów przyjdzie na forum, w końcu za którymś razem sam sie przekona, ze najlepiej samemu do wszystkiego dojśc a w szczególności w takiej kwestii jak projektowanie płytki czy sieci połączen na płytce. To jest sztuka i przepis na to nie jest prosty. Najlepsze autoroutery wykorzystują algorytmy sztucznej inteligencji a więc uczenie się i samodzielne rozwiązywanie zadanego problemu. Najlepiej więc jeśli zrozumie to jak najszybciej i uwierzy w siebie.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 23 wrz 2006, 6:29

elektronWielki, Ciebie jak i innych obowiązuje regulamin który nie pozwala na obrazanie innych i dlatego dostałeś ostrzezenie, masz razcję że należy mysleć ale to Cię nie upoważnia do obrażania innych.

[ Dodano: 2006-09-23, 07:33 ]
:arrow: Wyro1, - myślę że dobrze by było abyś odwiedził tą stronę http://www.kpsec.freeuk.com/breadb.htm to Ci pomoże w zrozumieniu problemu. Jedyna trudność to język angielski ale odrobina chęci i można wszystko zrozumieć :)

Wyro1
-

Post autor: Wyro1 » 23 wrz 2006, 11:05

Jak narazie nie mam zamiaru opuzczać forum ani zaprzestać kupowania EdW(Którą i tak kupuje tata) :smile:
Mój nick to poprostu początek nazwiska a z czym ci się elektronie kojarzy to już nie moja sprawa.
Dziękuje za link (Angielski nie stanowi problemu)

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 23 wrz 2006, 12:59

To b. dobrze że z angielskim nie masz problemu - dla elektronika to jest bardzo ważne :) Czy informacje na stronie którą Ci podałem są wystarczajace?

ODPOWIEDZ