Jakiś czas temu zacząłem programować mikrokontrolery AVR, potrzebuję jednak pomocy w napisaniu programu (w BASCOM) do sterowania silnikiem. Założenia są takie:
- wejście, na którym pojawia się stan niski na czas do 1 sek.
- dwa wyjścia sterujące przekaźnikami
- każdorazowy sygnał na wejściu powinien włączać naprzemiennie przekaźniki na dokładnie określony czas (np. 75 sek.), przykład: sygnał na wejściu - włącza się przekaźnik, mija 75 sek., przekaźnik się wyłącza, znowu sygnał na wejściu, tym razem powinien włączyć się drugi przekaźnik, jeśli na wejściu pojawi się sygnał w momencie, kiedy już jest włączony jeden przekaźnik, mikrokontroler powinien go wyłączyć, odczekać 1 sek. i włączyć drugi na te 75 sek.
- nigdy nie powinny być włączone jednocześnie dwa przekaźniki!
- przydałaby się jakaś prosta sygnalizacja, np. diodą, kiedy włączone są przekaźniki
Mam nadzieję, że w miarę jasno przedstawiłem założenia. W projekcie chodzi głównie o niezawodność. Nie powinny mieć miejsca sytuacje, kiedy przekaźniki włączą się "same", bez sygnału na wejściu. Ważna jest też precyzja odmierzenia tych 75 sek, a najlepiej regulacja tego czasu. Prosiłbym o propozycje kodu w BASCOMIE na procesot ATiny2313. Propozycje możecie też kierować na PW