Circuit Maker, symulacje i kwiatki?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
novice
Użytkownik
Kontakt:

Circuit Maker, symulacje i kwiatki?

Post autor: novice » 20 wrz 2006, 11:34

Witajcie
Mam pewne wątpliwości, jeśli chodzi o symulacje w programie CircuitMAker. Chodzi o to, że
symulacja nie zawsze pokazuje to co pokazywać powinna.Czasem wręcz wskazuje kosmiczne wartości, lub nie uwzględnia zmian w projekcie ( mimo zresetowania ). Jestem pełnym amatorem w dziedzinie
elektroniki, postanowiłem sobie skonstruować o własnych siłach sygnalizator suchego kwiatka.
Załączam schemat zrobiony w programie CM ( R4 to rezystancja gleby ). Chodzi np. o
napięcia BE q1 i q2, pokazuje, jakoby to było 4,6V (2,3 na kazdy ), tymczasem dla takiego
układu darlingtona powinno być chyba ok 1,2V? Czy np na diodzie led D3 pokazuje napięcie ok 50mV, z niewielką amplitudą to jak ma ta dioda przewodzić? ( W naturze, w tych warunkach przewodzi ) Schemat jest w załączniku, więc możecie looknąć w CMie czy
wskazania programu są prawidłowe. Układ zbudowany działa. Chętnie również posłucham uwag nt.
samego układu, jako, iż jak wspomniałem jestem początkujący stąd mogłem popelnic jakies
blędy, lub "zaniedbania" ( takim zaniedbaniem jest np zbyt szybkie wchodzenie w stan "mrugania", ale pracuje nad tym ;) ). Układ jest prościutki. Jesli również macie jakieś proste schematy dla tego programu do symulacji to chętnie obejrze.

Pozdrawiam
Załączniki
kwiatek.rar
(1.89 KiB) Pobrany 295 razy

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 20 wrz 2006, 13:20

Mnie dobrze pokazuje 1.5V.
I ten generator na Q4 nie będzie działał w symulacji. I dlatego takie dziwne przebiegi napięcie na diodzie. Bo w symulanci nie uwzględniono napięcia przebicia złącza EB

novice
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: novice » 20 wrz 2006, 14:24

To ja już nie wiem czemu raz pokazuje tak, a raz siak.

A druga sprawa to kwestia prądu bazy Q3. Otóż zmiana R4 w skali 1k-1000k powoduje nikłą zmiane prądu bazy Q3, czy nie powinna być ona większa? W koncu jesli przewodzi "darlington" to większość prądu płynącego przez R5 powinno uciekać do Q2? Czy to raczej zachowuje się jak dioda ( d5 ) kontra dioda (BE Q3 ) i prąd wybiera drogi mniej więcej po połowie, dlatego ta zmiana jest mała? A jeśli tak, to czy zamiana R6 na 22k i wstawienie rezystora 47k na baze pomoże? ( w sumie zrobiłem tak i nie zadziałało )

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 21 wrz 2006, 11:04

Jeśli chodzi zmiany prądu bazy Q3. To mamy tam trzy elementy połączone równolegle
Diodę D5 (plus szeregowo złącze kolektor-emiter Q2) złącze baza-emiter Q3 i R6. Na bazie tego tranzystora a tym samym na R6 panuje cały czas napięcie równe ok. 0.66V. czyli żeby dioda D5 „zabrała” więcej prądu tranzystorowi Q3 jej napięcie na katodzie musi być o ok. 0.5V niższe niż na anodzie czyli tranzystor Q2 musi być nasycony bo inaczej dioda ta wogóle nie przewodzi.
Teraz chyba już widzisz czemu otwarcie Q2 powoduje małą „ucieczkę” prądu.

Możesz pobawić się w symulacji tylko musisz zstąpić ten bardzo nietypowy generator rezystorem wpiętym do Q3 i wyniki powinny być już znacznie bliższe rzeczywistości.

A tu praktyczny schemat suchego kwiatka
http://www.edw.com.pl/pdf/k07/52_09.pdf ... %202419%22
http://www.edw.com.pl/pdf/k02/51_06.pdf

novice
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: novice » 21 wrz 2006, 12:01

Dzieki, o to mi chodziło.
Schemat z linku znam, ale nie wiem narazie nic o technice cyfrowej, oprócz tego, że istnieje ( a przyjąłem zasade, że jesli nei wiem to sie w to nie bawie ), poza tym chciałem zrobić swój własny :) Jak widać, jeszcze sporo msuze sie nauczyć.

[ Dodano: 2006-09-21, 13:42 ]
Wywalilem więc tą diode ( polączylem zworką ), wpakowałem rezystor 220k na baze Q3, żeby D2 nie świecila, w czasie "alarmu" i dziala jak nalezy:)

ODPOWIEDZ