AVT 3500 Czy się opłaca???
AVT 3500 Czy się opłaca???
Mam takie pytanie. Zauważyłem, że obecnie na forum na topie jest temat w stylu "ATTINY2313 zamiast AT90S2313". Czy zatem opłaca się jeszcze kupować kit AVT3500 do nauki programowania, skoro prawie nigdzie nie można już dostać AT90S2313?
Czy po włożeniu w podstawkę ATTINY2313 można przeprowadzić ćwiczenia zamieszczone w książce "Mikrokontrolery dla początkujących"
A może zopatrzyć się w całkowicie inny zestaw uruchomieniowy? 140 zł drogą nie chodzi 
-
ZbeeGin
Myślę, że mógłbyś kupić ten kit i dokupić jeszcze ATTiny2313. Starego classica, odkładasz na półkę i programy uruchamiasz na Tiny. Polecam wcześniej przejrzeć dokument http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc4298.pdf
Ćwiczenia da się wykonać, tylko będziesz potrzebował nowej wersji BASCOM-a która obsługuje w pełni Tiny2313 (DEMO 1.11.8.1). Jednyna zmiana w programach to dodanie na początku $regfile="attiny2313.dat".
Większy problem możesz napotkać przy zmianie bitów fuse by taktowanie odbywało się przez zewnętrzny kwarc. Ostrożnie z nimi, bo możesz sobie zablokować programowanie przez SPI!
Ja ostatnio bawię się ZL2AVR (na ATMega8) i naprawdę wydaje mi się, że jest lepszy. Problem to cena tego zestawu jako gotowca. Ale możesz zamówić samą płytkę, a poszczególne cześći kupić w sklepie elektronicznym (internetowym). Wyjdzie mniej więcej tak samo - ok 160 zł - jak szybko policzyłem.
ps. Paradoks: ATMega8 kosztował tyle co... PCF8574 - 6zł.
Ćwiczenia da się wykonać, tylko będziesz potrzebował nowej wersji BASCOM-a która obsługuje w pełni Tiny2313 (DEMO 1.11.8.1). Jednyna zmiana w programach to dodanie na początku $regfile="attiny2313.dat".
Większy problem możesz napotkać przy zmianie bitów fuse by taktowanie odbywało się przez zewnętrzny kwarc. Ostrożnie z nimi, bo możesz sobie zablokować programowanie przez SPI!
Ja ostatnio bawię się ZL2AVR (na ATMega8) i naprawdę wydaje mi się, że jest lepszy. Problem to cena tego zestawu jako gotowca. Ale możesz zamówić samą płytkę, a poszczególne cześći kupić w sklepie elektronicznym (internetowym). Wyjdzie mniej więcej tak samo - ok 160 zł - jak szybko policzyłem.
ps. Paradoks: ATMega8 kosztował tyle co... PCF8574 - 6zł.
Dzięki. Elementy mam prawie w komplecie do 3500 i mam też książkę "Mikrokontrolkery dla początujących" brakuje mi tylko wyświetlacza LCD i PCF8592. W sumie zastanawiałem się też nad ZL2AVR to jest chyba "następca" AVT3500 ale wszystki obrazki i cały kurs był przeprowadzony na 3500 więc to jednak będzie to. Dzięki
A co do tego ZL11AVR to zająłeś się tym już po AVT3500?
I jeśli można zapytać na ilu zestawach uruchomieniowych już ćwiczyłeś?bo tak kiedyś myślałem czym by się tu zając potem. To tak na marginesie. Pozdro dzięki
A co do tego ZL11AVR to zająłeś się tym już po AVT3500?
I jeśli można zapytać na ilu zestawach uruchomieniowych już ćwiczyłeś?bo tak kiedyś myślałem czym by się tu zając potem. To tak na marginesie. Pozdro dzięki
-
ZbeeGin
Poprawka. Nie mam ZL11AVR i nie bawiłem się nim. Ma prawie to samo co AVT3500 więc sobie go podaruję.
W zasadzie to bawiłem się dość długo własnym zestawem uruchomieniowym z procesorem 8032 (uP, RAM, ROM-loader, 8255). I powstało parę projektów które wylądowały w szufladzie. Później zajął mnie BASCOM i jego pomoc. W międzyczasie złożyłem AVT3500. Dwa lata temu zacząłem pracować w pewnym serwisie i już nie mam zbyt dużo czasu/ochoty by robić dwie rzeczy na raz, zatem BASCOM nieco "przygasł". Dopiero teraz zająłem się na nowo "odstawionymi" AVT3500@Tiny2313 jak i świeżym ZL2AVR. W planach jest także nowy BASCOM HELP oraz ZL3AVR.
Każda rada jest zła, ale jeśli chcesz przyjąć Moją:
1. AVT3500 - przedszkole.
2. ZL3AVR - szkoła średnia.
3. jakiś zestaw z procesorami ARM - studia - bo to jest przyszłość.
W zasadzie to bawiłem się dość długo własnym zestawem uruchomieniowym z procesorem 8032 (uP, RAM, ROM-loader, 8255). I powstało parę projektów które wylądowały w szufladzie. Później zajął mnie BASCOM i jego pomoc. W międzyczasie złożyłem AVT3500. Dwa lata temu zacząłem pracować w pewnym serwisie i już nie mam zbyt dużo czasu/ochoty by robić dwie rzeczy na raz, zatem BASCOM nieco "przygasł". Dopiero teraz zająłem się na nowo "odstawionymi" AVT3500@Tiny2313 jak i świeżym ZL2AVR. W planach jest także nowy BASCOM HELP oraz ZL3AVR.
Każda rada jest zła, ale jeśli chcesz przyjąć Moją:
1. AVT3500 - przedszkole.
2. ZL3AVR - szkoła średnia.
3. jakiś zestaw z procesorami ARM - studia - bo to jest przyszłość.
AVT3500
a tak swoją drogą to chyba nie ma przeszkód aby do zestawu AVT3500 włozyć ATtiny2313
Wiesz co już go złożyłem ale dzięki:) oczywiście od pierwszego razu nie zadziałał;) ale już jest OK napisałem na nim kilka programów nic skomplikowanego i faktycznie, kilkakrotnie wymieniałem procki ATtiny2313 i AT90S2313 i nie było nigdy żadnych kópotów na tym zestawie, teraz myślę nad ZL3AVR jest tylko dylemat - cena
a tak przy okazji czy ktoś już się tym bawił. Czy opłaca się w to inwestować? z góry dzięki i pozdro 
No telepatycznie to się jeszcze nie da zrobićKulpina pisze:Czy można programowć mikroprocesory AT90S2313 bez AVT3500(lub jakiegoś innego programatora???
W AVT3500 też nie ma w zasadzie żadnego "bardziej zaawansowanego" programatora takiego jak np STK200 - masz wyprowadzone odpowiednie linie na złącze (w szereg są rezystory) i podpina się to do portu LPT (zgodnie z schematem który był również w oslej łaczce - załaczam go), a w programie BASCOM wybiera się odpowiednią opcję programatora (Sample Electronics programmer). Oczywiście mozna nie uzywać AVT3500 i mieć już mikrokontroler w swoim docelowym układzie ale trzeba wyprowadzić złącze do którego należy podpiąć nawet "najprostszy programator" no i uruchomić program który będzie obsługiwał nasz programator.
- Załączniki
-
- portLPT.jpg (13.9 KiB) Przejrzano 20246 razy
To było tak:
Poszedłem do sklepu który jest dystrybutorem kitów AVT i chciałem kupić AVT3500. Okazało się, że ostatnia sztuka powędrowała sobie do kogoś i zamówiłem ten kit. Sprzedawca powiedział, że dzwonił do AVT i ktoś powiedział mu, że kończą się zestawy z 90S2313 i żeby zamawiać bo na ATTiny będą droższe
Poszedłem do sklepu który jest dystrybutorem kitów AVT i chciałem kupić AVT3500. Okazało się, że ostatnia sztuka powędrowała sobie do kogoś i zamówiłem ten kit. Sprzedawca powiedział, że dzwonił do AVT i ktoś powiedział mu, że kończą się zestawy z 90S2313 i żeby zamawiać bo na ATTiny będą droższe