najprostsza obsługa timera

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
beginier

najprostsza obsługa timera

Post autor: beginier » 04 sie 2003, 17:14

nie potrafie sprawić aby mój uC wykonywał jakąś operacje co 0,01s za pomocą tinera

prosze o przesłanie najprostszego programu opartym na timerze i kwarcu 8,000,000Hz

Gienek
-

Post autor: Gienek » 20 sie 2003, 21:41

Nie wiem jak dalece Jesteś wtajemniczony w Procki ale generalnie możesz to zrobić na dwa sposoby.
1. Na przerwaniach.
2. Ciągle kontrolując stan Timera.
Dla obydwu przypadków musisz odpowiednio ustawić preskaler Timera.
Dla 1. Zezwolić na przerwania od wybranego Timera i napisać program który będzie to przerwanie obsługiwał.
Dla 2. Ciągle kontrolujesz stam Timera i jak przekroczy oczekiwany stan to go wyzerować i wykonać wymaganą czynność.

Gość

Post autor: Gość » 27 sie 2003, 12:20

Gienek pisze:Nie wiem jak dalece Jesteś wtajemniczony w Procki ale generalnie możesz to zrobić na dwa sposoby.
Wiem o tym ale mój procek wedłóg obliczeń miał co 10s. zapalić diodę, a w porównaniu ze stoperem miał opóźnienie. :(

wwmajor
-
Kontakt:

Post autor: wwmajor » 17 paź 2004, 14:51

Obliczenia ci si nie zgadzają bo twój rezonator napewno nie ma idealnie takiej częstotliwości jak ma na sobie napisane i poprawki trzeba nanieść metodą prób i błądów. :roll:

ODPOWIEDZ