Elektronika analogowa.Magisterka.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 06 wrz 2006, 18:19

Jezeli chodzi o Motorole, to moge powiedziec, ze mialem do dyspozycji 56F83xx. Jezeli chodzi o ich uzycie to:
* 56f8322 zaprograwowal sie bez problemu prostym programatorem
* 56f8354 nie dal sie zaprogramowac i musialem zrezygnowac z jego uzycia :( Nie wykluczam bledow wlasnych :)
Gorzej z oprogramowaniem... Mi udalo sie sciagnac CodeWarrior'a w wersji 6, starszej, ktory nie obslugiwal wszystkich ukladow. Problemem jest tez dostepnosc: NIE MA tych ukladow w handlu detalicznym w Polsce (jezeli ktos sie spotkal - prosze dac znac:)).
Jezeli potrzebujesz "mikrokontroler sygnalowy" (z rdzeniem DSP) to szczerze polecam dsPICe (np. 30f30xx dostepne w tme.pl). W przypadku prostych pmiarow lub prostego sterowania: AVR, ARM (lpc21xx). Tyle, mam nadzieje, ze pomoglem :)
BTW: programator do dsPIC to koszt 10 zl (wiem, bo robilem :))

cristof_w
-

Post autor: cristof_w » 08 wrz 2006, 16:44

Witam. czy możecie polecić jakieś konkretne, dobre, łatwo przyswajalne ksiązki odnośnie regulacji, mikrokontrolerów, coś o regulatorach PID itp. itd. o całych takich systemach sterujących? Ja mam obecnie knigę "Zrozumieć małe kontrolery", która jest dość łatwo napisana, przydałyby się jakieś przykłady programów (Assembler, C) np. do obsługi czujnika temperatury itp. jak to przerobić programowo by nastąpiła odpowiednia zmiana sygnału wyjściowego.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 08 wrz 2006, 19:05

O książkach poczytaj w odpowiednim dziale forum, możesz również skorzystać z opisów które umieściłem u siebie na stronie (link pod ikonką www)

ODPOWIEDZ