jak sprawdzic czy LCD jest uszkodzony
jak sprawdzic czy LCD jest uszkodzony
mam problem poniewaz upadla mi plytka testowa do avro'w i prawdopodobnie cos sie stalo z wyswietlaczem LCD 16*2, poniewaz na gornej linii wyswietla same kwadraty, a na dolnej nic. jak nim delikatnie ruszam w stykach plytki to zaczyna wyswietlac rozne dziwne krzaki. jest sterowany at90s2313. jak moge upewnic sie ze wyswietlacz(jego sterownik) jest popsuty, a nie np. kontroler powoduje jakies bledy??? czy jest mozliwa naprawa ewentualnej usterki czy musze kupic caly nowy wyswietlacz?
-
ZbeeGin
Jeżeli po włączeniu wyświetla w górnej linijce same prostokąty, to znaczy że jest sprawny, przynajmniej tak mi się wydaje. Ja raczej posprawdzałbym czy przy upadku nie przekrzywiło się coś i czy nie powstały zimne luty na drodze wyświetlacz, procesor. Mi sam wyświetlacz upadł na panele i nic mu nie ma, więc raczej będzie sprawny. Pozdrawiam !!
chyba z potencjometrem to nie powinno byc problemow, bo wystarczy chyba zewrzec Vo do masy dla sprawdzenia? (jest wtedy maxymalny kontrast - ?)ZbeeGin pisze: Sprawdź także czy pot. od kontrastu nie jest uszkodzony.
[ Dodano: 2006-09-05, 00:22 ]
wlasnei dolaczylem woltomierz miedzy Vo i VCC wyjscia plytki testowej na wyswietlacz LCD (przy podlaczonym wyswietlaczu led) i wszystko sie popsulo. wyswietlacz LED zaczol bardzo slabo swiecic (prawie ze nie widac co jest napisane). podlaczylem powtornie zasilanie w basecom avr wyczyscilem flash, eeprom i zaladowalem od nowa program jednak w ciaz to samo. juz raz tak mialem po upadku ale zaczol wkoncu dzialac i tera zznowu to samo. co ja takiego zrobilem, jakies zwarcie? w czym tkwi problem?
[ Dodano: 2006-09-06, 19:27 ]
nikt nie wie co jest przyczyna takiego zachowania ukladu?