BOX i OEM
BOX i OEM
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć różnice pomiędzy wersją Windows BOX i OEM. Napewno różnica jest w cenie. Z tego co czytałem to wersja BOX nie jest związana z żadnym komputerem. Czy to znaczy że jeżeli zainstaluje wersje OEM na jednym komputerze i potem zmienie komputer to będe musiał kupić nowegp win? Chodzi o komuter w firmie.
-
ZbeeGin
W przypadku nowej licencji OEM dla Windows XP możesz go kupić bez dodatkowych elementów komputera. Nowa licencja definiuje użytkownika, który jest producentem komputera - składa go po prostu sam. Ma ona wadę polegającą na tym, że jako producent komputera masz obowiązek świadczyć samemu sobie pomoc techniczną! Micro$oft odeśle cię z kwitkiem...Natomiast wersja OEM jest zdecydowanie tańsza, nie ma pudełka ale możesz ją kupić tylko z jakimkolwiek sprzętem np z myszką.
Tak samo będzie jeśli zainstalujesz koledze/koleżance nowy Windows XP OEM, wtedy Ty będziesz musiał świadczyć usługi pomocy technicznej...
W przypadku Windows XP i nowszych, jest jeszcze jeden problem związany z OEM. Aktywacja systemu. Musisz ją wykonać w ciągu 30 dni od zainstalowania systemu - inaczej nie będzie działał. Problem w tym, że system ten przywiąże się do komputera! A ściślej do jego płyty głównej. Jeśli zostanie ona uszkodzona i wymieniona na inną to możesz stracić licencję na Windows!!
Jeśli masz gwarancje na płytę to problem jest mniej uciążliwy. Serwis lub sprzedawca płyty wymienia płytę w ramach gwarancji, a Ty żądasz od niego dokumentu gdzie wykazuje on, że płyta musiała zostać wymieniona na inną. Teraz dzwonisz do Micro$oftu, łączysz się z konsultantem i po kilku zabiegach odzyskujesz licencję.
Jeśli nie masz gwarancji a wymiana płyty jest spowowodowana inną przyczyną - np. kaprysem posiadania lepszego komputera - niestety posiadana kopia Windows staje się prawie bezużyteczna. Licencja traci ważność, a klucz zostanie odrzucony podczas aktywacji systemu.
Nie. Tylko XP wymaga aktywacji.
[ Dodano: 2006-08-30, 18:45 ]
aha napisałeś że zastanawiasz sie miedzy Win2000 i Win98. Polecam Win2000. Jest zdecydowanie lepszy od 98 i mniej sie zawiesza.[/center]
[ Dodano: 2006-08-30, 18:46 ]
aha napisałeś że zastanawiasz sie miedzy Win2000 i Win98. Polecam Win2000. Jest zdecydowanie lepszy od 98 i mniej sie zawiesza.
[ Dodano: 2006-08-30, 18:45 ]
aha napisałeś że zastanawiasz sie miedzy Win2000 i Win98. Polecam Win2000. Jest zdecydowanie lepszy od 98 i mniej sie zawiesza.[/center]
[ Dodano: 2006-08-30, 18:46 ]
aha napisałeś że zastanawiasz sie miedzy Win2000 i Win98. Polecam Win2000. Jest zdecydowanie lepszy od 98 i mniej sie zawiesza.
Wsparcie dla systemów Windows starszych niż 2000/XP już nie jest świadczone.brzozi pisze:Zastanów się bo powoli jest wycofywane wsparcie dla 98, gdzieś się temat przewijaj bodaj w chipie. Szczególnie warte to uwagi jeżeli kupujesz nowy sprzęt. 2000 jest bardziej bezpieczny na to też warto zwrócić uwagę
Dotyczy to zarówno '98, jak i ME...
Co do komputera - jeśli jest to stosunkowo nowa maszyna, lepiej jednak wziąść XP, nawet w wersji OEM. Ponowna aktywacja nie jest problemem, jeśli dokonuje się ją nie częściej niż raz na pół roku.
Nie będzie za to problemu ze sterownikami do jakichś nowych urządzeń, z czym czasem są problemy w Windows 2000, a do '98 i ME wcale moze nie być jakiegoś...
-
ZbeeGin
-
ZbeeGin
Nie jestem pewien. Lecz skoro można tak zrobić w Win98 to z W2k też będzie można... Zresztą w tamtym okresie sposoby licencjonowania OEM były bardzo spójne.
[ Dodano: 2006-09-03, 20:18 ]
A tak a props Win2K, jeśli masz mysz na PS2 i używasz ją z przejściówką na COM to mysz w Win2k może WOGÓLE NIE DZIAŁAĆ! Nie wiem dlaczego tak się działo... Zatem ostrożnie z tym systemem na starszych komputerach.
[ Dodano: 2006-09-03, 20:18 ]
A tak a props Win2K, jeśli masz mysz na PS2 i używasz ją z przejściówką na COM to mysz w Win2k może WOGÓLE NIE DZIAŁAĆ! Nie wiem dlaczego tak się działo... Zatem ostrożnie z tym systemem na starszych komputerach.
brzozi - zauważ, że chodzi o komputer do firmy.
A ile jest programów księgowo-kasowych pod Lin'a? I to dobrych?
Widziałem raptem jeden, do tego nie po polsku... Owszem, można zmusić oprogramowanie do pracy z Wine, ale czasem jest to droga przez mękę...
A ile jest programów księgowo-kasowych pod Lin'a? I to dobrych?
Widziałem raptem jeden, do tego nie po polsku... Owszem, można zmusić oprogramowanie do pracy z Wine, ale czasem jest to droga przez mękę...
ZbeeGin pisze:Nie jestem pewien. Lecz skoro można tak zrobić w Win98 to z W2k też będzie można... Zresztą w tamtym okresie sposoby licencjonowania OEM były bardzo spójne.
Były takie same. Więc spokojnie można kupić wersję OEM W2k.seweryn pisze:A z 2000 nie można tak zrobić?
-
ZbeeGin