Zegarek PCF8583 - opis, obsługa dla '51 (asembler) - archiwa

To forum jest dla wszystkich pasjonatów wiecznie młodych mikrokontrolerów '51. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Zablokowany
suchy
-

Zegarek PCF8583 - opis, obsługa dla '51 (asembler) - archiwa

Post autor: suchy » 03 wrz 2006, 22:01

Witam!

W "bardzo" starych nr EP lub EDW był podany dokładny opis z przykładowym gotowcem w asemblerze do obsługi tego zegarka dla procka 8051. Szukałem w archiwaliach EP i EDW w necie, ale jakoś sie nie doszukałem, a moze pomyliłem z jakimś starym nr Praktycznego Elektronika. Moze Ktoś wie o co mi chodzi, gdzie był zamieszczony ten opis?? Szukam przykładowej, ale pełnej procedury w asemblerze (nie w BASCOMie), czyli procedury do szyny I2C z pełną obsługą rejestrów tego realclocka.

Pozdrawiam

Yery
-
Kontakt:

Zegarek PCF8583

Post autor: Yery » 28 paź 2006, 17:55

pisałem kiedyś dawno temu program pod ten zegarek i bardzo dobrze to działało jeśli chcesz to mogę ci przesłać wycinki z obsługi zegarka, patrząc na to co napisałem i na pdf-a od układu PCF8583 odnośnie obsługi I2C spokojnie dasz sobie radę.
Pozdrawiam

suchy
-

procudera I2C do RTC PCF8583

Post autor: suchy » 18 kwie 2007, 20:15

Witam!

Znalazłem ten opis, o który mi chodziło. Okazuje się, że był zamieszczony w dosyc starym nr EP9/94 w artykule o bardzo enigmatycznym, choć jakby nie było trafnym tytule: "Zegar czasu rzeczywistego". Trudność w znalezieniu, w archiwach EP polegała na tym, że w tytule artykułu nie występowały ani "PCF8583" (choć tego zegara konkretnie dotyczył artykuł), ani nie ma tam nic w stylu "z szyną I2C". Szkoda, że autorzy artykułów nie przywiązują wagi do właściwego wyboru tytułów swoich dzieł, tak żeby później można było bez zbędnych zgrzytów odnaleźć te dane w archiwum.

Pozdr. J

PS Temat uważam za zamknięty.

Zablokowany