Zasilanie kompaktu ??

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
gravioramanent
-

Zasilanie kompaktu ??

Post autor: gravioramanent » 15 sie 2006, 15:14

Witam!!

Czy moge wybebeszyć elektronike ze świetlówki Osram Duluxstar 24W i podłączyć niezintegrowany kompakt Sylvania lynx-l 24w??
Dziwią mnie takie dane
kompakt zintegrowany osram "Skuteczna wartość prądu 185mA" a kompakt niezintegrowany kompakt niezintegrowany "prąd lampy 345mA".
Czy to wogóle zadziała??

A jeśli nie to jak startować niezintegrowane kompakty tanim kosztem, bez sateczników elektronicznych za 80pln i czasami nawet więcej.
Pozdrawiam i dzięki!

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 15 sie 2006, 15:33

gravioramanent
-

Post autor: gravioramanent » 15 sie 2006, 20:57

Problem w tym, że te niezintegrowane kompakty kosztują 25 zł i jakos szkoda mi kombinować, a interesuje mnie czy może ktoś odpalał niezintegrowany z elektroniką ze zintegrowanego :oops: wydaje mi sie, że nie powinno być problemu tylko te prądy, może dlatego, że są inne długości lamp ??

Awatar użytkownika
mdm150
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mdm150 » 15 sie 2006, 22:27

Jasne że można wybebeszyć elektronike z kompaktu :smile:
Ja testowałem bebechy od uszkodzonych kompaktów Aro 13W z 6-cio i 13-o watowymi klasycznymi rurkami i Pila 9w z 8-mio watową rurką i chodziło całkiem dobrze.

Awatar użytkownika
jejek
-
Kontakt:

Post autor: jejek » 16 sie 2006, 10:22

Moje świetlówki w akwarium lecą na wybebeszonych kompaktach już drugi rok. Do dosyć powszechna praktyka w akwarystyce. Mam zwykłe świetlówki - rury, 18W. O tym samym mówimy? Powinno się dać elektronikę trochę 'mocniejszą', moje są z 20W-owych kompaktów.

Jejek.

gravioramanent
-

Post autor: gravioramanent » 03 wrz 2006, 11:25

Witam!

Nie miałem czasu konczyć, ale właśnie zamontowałem świetlówki i wszystko działa na sprzęcie opisanym w pierwszym poście, jednak nadal nie wiem jakie ma znaczenie ten prąd, a to juz mnie tak ciekawi ze strony elektronicznej ;D.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ